Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

Ja en dan ineens worden alle supermarkten leeg gekocht. Een pandemie….het corononavirus. Het is een feit, en misschien moeten we met z’n allen wel thuisblijven. Maar ik denk dat de supermarkten wel open blijven of in ieder geval aangepast kunnen blijven leveren. Dus geen paniek en ga alsjeblieft niet als een gek hamsteren. Hierdoor kunnen anderen die op een later tijdstip boodschappen willen doen niets of weinig meer kopen. En dat verdienen zij niet! We hebben waarschijnlijk voldoende houdbare ingrediënten in onze keukenkastjes staan en zo niet haal dan wat in huis, maar niet teveel! Wat kan je nog koken uit je voorraadkast? Ik ga het jullie vertellen.

 

Als je naar de winkel gaat, ga dan bewust boodschappen doen. Verse groenten en fruit, diepvriesgroenten, groente in blik of pot, gedroogde peulvruchten, aardappelen, pakken soep, afbakbrood, vis in blik, vis of vlees uit de diepvries, gedroogde worstsoorten, crackers, eieren, koffie, thee, suiker, noten, gedroogd fruit, kaas, houdbare melk en olie is altijd handig om in huis te hebben.

 

Voorraadkast

 

Kijk eens kritisch in jouw voorraadkast wat daar nog in staat. Je zult waarschijnlijk verbaasd zijn wat je allemaal nog in huis hebt. Ik ga jullie op weg helpen met recepten die je kan maken van ingrediënten die je nog in huis hebt of waarvan het handig is om ze in huis te halen. En dan heb ik het niet over verse ingrediënten.

 

Bloem

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

 

Heb je bloem in huis, dan kan je daar zelf brood van maken. Maar ook natuurlijk cakes of ontbijtmuffins. Twee super makkelijke broden om zelf te maken zijn:
Sodabrood
Kan je ook maken met gewone melk in plaats van karnemelk
Pittig koriander knoflook naanbrood
Dit is ook lekker met gedroogde kruiden of specerijen erdoor
Heb je oud brood in huis? Lees dan mijn blog: Wat kan je nog maken van oud brood.

 

Boter / olie

Zonder boter, margarine of diverse soorten oliën kan je niet bakken. Het is dus belangrijk dat je hiervan voldoende op voorraad hebt.

 

Bouillonblokjes

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

 

Bouillonblokjes zijn altijd handig om in huis te hebben. Je kunt er een heerlijke bouillon, soep of saus van maken, zoals bijvoorbeeld:
Spinaziesoep
Dit kan je ook maken van diepvriesspinazie
No waste groene groentesoep
Verwerk hierin alle restjes groenten die je nog in de koelkast hebt liggen.
Simpele pompoensoep
Heb je nog een pompoen liggen, maak er deze heerlijke soep van.
Spicy bruine bonensoep
Met een paar potten bruine bonen maak je in een handomdraai een pittige en verwarmende soep.

 

Eieren

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

 

Het is vooral belangrijk dat je voldoende eiwitten naar binnen krijgt. Als er geen vlees meer beschikbaar zou zijn, dan zijn eieren een goed alternatief. Eieren zijn zo veelzijdig, je kunt het gebruiken in pannenkoeken, omeletten, frittata, etc. Hierbij een paar voorbeelden wat je nog meer kunt maken van eieren:
Spaanse omelet
Heb je aardappelen en eieren in huis, maak deze vullende omelet.
Kikkererwten spinazie kruidenomelet
Een omelet met lekker veel eiwitten erin, ook hierin kan je diepvries spinazie gebruiken.
Eiercurry
Shakshuka of Menemen. Bak groente, tomaten, chorizoworst en eieren in een pan. Smullen maar!

 

Granen

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

Met haver, bulgur, farro, couscous, etc. kan je complete maaltijden bereiden. Gebruik ze als vervanger van aardappelen of pasta. Maak er een salade van of een lekker ontbijt van havermout. Van havermout kan je ook pannenkoekjes of havermoutrepen maken.
Gebakken havermout met blauwe bessen
Als je dit als ontbijt eet, kan je er voorlopig weer tegenaan.
Shakshuka met bulgur
Dit vullend gerecht kan je prima als avondmaal serveren.
Farro met paprika
Misschien heb je nog wel een pot paprika staan, gebruik dit in het gerecht als je geen verse paprika’s meer kunt vinden.

 

Gedroogd fruit

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

 

Gedroogd fruit zoals rozijnen, cranberries, appels, tutti frutti kan je in veel zoete en hartige gerechten gebruiken. Het is ook een goede snack voor de lekkere trek tussendoor.
En diepvries fruit is natuurlijk ideaal voor smoothies, etc.

 

Gedroogde worst

 

Mocht je nou helemaal niet meer aan vlees kunnen komen, haal dan gedroogde worsten en/of rookworsten in huis. Salami of chorizo kan je goed gebruiken om een gerecht op smaak te brengen en een rookworst is natuurlijk lekker bij een stamppot. Dan krijg je toch nog wat vlees naar binnen.

 

Groenten

 

Wintergroenten zoals hele kolen, pompoen, wortelen, bietjes, etc. blijven gelukkig lang houdbaar, dus daar kan je wel wat van inslaan. Diepvriesgroenten of uit blik en/of pot zijn mooie alternatieven. Ui en knoflook blijft ook een tijd goed en dit zijn goede smaakmakers in vrijwel elk gerecht.

 

Kaas

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

Alle kaassoorten zijn ook goede eiwitleveranciers. Bekijk de verpakking van plakjes kaas, feta, mozzarella, smeerkaas, geraspte kaas, etc. wat de houdbaarheidsdatum is. Kazen kan je in zoveel gerechten gebruiken en is een mooi alternatief voor vlees. Kaas door pasta’s, op pizza’, op een tosti of in een Romige mosterdsoep.
Groene mozzarella pannenkoekjes
Met een bol mozzarella en eieren kan je heerlijke eiwitrijke pannenkoekjes maken.
Van restjes kaas en groenten maak je Quesadilla’s
Brood gevuld met kaas en ei

 

Noten

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

Noten zijn gezond en lekker. Ook hiervan kan je weer van alles maken, van Ontbijtkoek, Notenbrownies, Pindakaassoep of maak zelf een pindakaas of andere notenpasta voor op brood. En natuurlijk ook goed voor de lekkere trek tussendoor.

 

Peulvruchten

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

 

 

Misschien ben je niet zo van de peulvruchten, maar geloof me ze zijn goed voor ons, zitten boordevol vezels, mineralen en eiwitten. Dus blikjes peulvruchten of gedroogde peulvruchten op voorraad hebben is een goed idee.
Zo maak je bijvoorbeeld van een pot kikkererwten een heerlijke zoete Kikkererwten koeken met chocolade.
Deze Kikkererwten salade is niet te versmaden op je boterham of op een toastje.
Geroosterd in een wrap zijn ze ook lekker. Kikkererwten zijn ook de basis voor Hummus en dat kan je heel makkelijk zelf maken.
Arabische rode linzensoep of een crispy linzensalade zijn ook top.
Of maak eens een soep van Gemengde bonen of een Vegetarische Chili.
En deze Zwarte bonensoep is ook erg lekker.

 

Pasta

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

 

Alle (niet verse) soorten pasta zijn ideaal om op voorraad te hebben. We houden allemaal wel van een lekker bord pasta toch? En soms kan je van de meeste simpele ingrediënten een heerlijke pasta in elkaar flansen, zoals deze:
Spaghetti aglio e olio
Spaghetti Carbonara
Spaghetti met rode biet
Fusilli alla Vodka
Pasta Arrabiata
En Orzotto Cacio e Pepe

 

Rijst

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

 

Van witte rijst, zilvervliesrijst en/of risottorijst kan je complete maaltijden maken en ze zijn ook een goede vervanger voor aardappelen. Rijst is ook lekker door de soep of als rijstepap. Ik heb heel veel risottorecepten op de site staan, zoek ze maar eens op.
Tofu met vegetarische nasi
Spaanse tomatenrisotto
Vegetarische ovenschotel met aubergines

 

Smaakmakers

Smaakmakers en sauzen zoals ketchup, mayo, sojasaus of ketjap, sambal, mosterd, kappertjes, mierikswortel, kruiden en specerijen, honing, etc. zijn lang houdbaar en kunnen je gerecht lekker op smaak brengen. Je hebt het waarschijnlijk wel in huis, gebruik ze dus om je gerechten op te pimpen.
Ook blikken kokosmelk zijn handig, gebruik het om er een soep, curry of smoothie van te maken.

 

Tomaten in blik

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

 

Met tomaten in blik, tomatenpuree of tomatensaus kom je een heel eind om een goede pastasaus of soep te maken.
Een hele simpele pastasaus maak je al door een ui en knoflook te bakken, hierbij een blik tomatenblokjes te doen en dit laten pruttelen. Je kunt het nog op smaak brengen met gedroogde oregano of verse basilicum.
Linzen en paddenstoelen Bolognese saus
Heb je geen verse paddenstoelen, gebruik dan gedroogde paddenstoelen of uit een pot.
Kippenstoofpot met rode linzen
Deze stoofpot kan je ook zonder kip maken.

 

Wat kan je nog koken uit je voorraadkast

 

Ik hoop dat ik jullie een beetje geholpen heb met deze tips en recepten.
Laten we ons niet gek maken in deze ‘crisis’tijd. Ga vooral niet de winkel leeg kopen, ik ben ervan overtuigd dat we niet zullen verhongeren in deze tijd.
Ik heb een grote kruidentuin waaruit ik het hele jaar door kan plukken, misschien moet ik ook nog eens goed nadenken of ik geen moestuin zal gaan beginnen. Dan heb ik in ieder geval verse groenten.
Wij kunnen altijd nog ‘de boer op’ gaan en daar onze verse producten halen.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden