Pasta salade met mosselen en artisjok

Ik wilde een pasta maken, maar het was zo snikkend warm dat ik maar besloot om een pasta salade te maken. Wel met dezelfde ingrediënten die ik voor de pasta bedacht had. Deze pasta salade met mosselen en artisjok kan je dus zowel koud als warm eten.

 

Mosselen

 

Zodra de mosselen in het seizoen zijn, eten wij ze wel een paar keer. En elke keer op een andere manier. Natuurlijk zijn klassiek gekookte mosselen met sausjes altijd lekker, maar deze mosselen wilde ik combineren in een pastagerecht.
Deze kneiterverse mosselen komen trouwen bij Fish Tales vandaan. Je kunt ze daar online bestellen. Het zijn biologische Zeeuwse mosselen met het MSC-keurmerk die vers aan huis geleverd worden. Direct van de vissers op jouw bordje.

 

Je kunt de mosselen eventueel ’s morgens als koken en uit hun schelpen halen.
In mijn blog: Hoe maak je mosselen schoon*, lees je alles hierover.

Pasta salade met mosselen en artisjok

 

Ben jij ook zo gek op mosselen, dan heb ik nog veel meer lekkere recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 

Mosselen met ham, venkel en dragon
Mosselen met cider en crème fraîche
Taco’s met krokante mosselen
Gebakken zalm met mosselen
Mosselen met Italiaanse witte wijn
Udon noedels met miso mosselen
Turkse gevulde mosselen (Midye dolmasi)
Mosselen in gele curry kokossaus
Spaghetti met mosselen en romige tomatensaus
Mosselen met chorizo en tomaatjes
Mosselen bereid op een cedarwood ovenplank
Gegratineerde mosselen met kerrie en wasabi
Orzo pilav met mosselen en dille

 

Pasta

 

Ik heb voor dit gerecht tubetti rigati pasta gebruikt, maar je kunt heel veel soorten pasta zoals bijvoorbeeld macaroni, fusilli, penne of rigatoni nemen hiervoor.
Er bestaan zoveel pastasoorten, alles wat hol en niet te groot is kan je gebruiken. Als je een pasta salade ervan wilt maken, zou ik geen spaghetti gebruiken.
Je kunt de pasta al van te voren koken als je er een salade van wilt maken.

 

Tips:

 

Ik heb bosknoflook gebruikt in deze pasta. Dit is jong geoogste knoflook. Als je dit niet kunt vinden gebruik dan 1 teentje geraspte knoflook en wat bosui door het gerecht.

In plaats van peperoncino (gedroogd pepertje) kan je ook chilivlokken nemen.

Serveer de pasta salade niet rechtstreeks uit de koelkast, maar laat het op kamertemperatuur komen.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Pasta salade met mosselen en artisjok:

Pasta salade met mosselen en artisjok. Ik wilde pasta met mosselen maken, maar omdat het zo warm was heb ik er een heerlijke pasta salade van gemaakt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's, Salades, Vis
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 kg mosselen
  • 200 ml witte wijn
  • 1 potje artisjokken op olie
  • 400 gr pasta
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 handvol oreganoblaadjes
  • 1 stengel bosknoflook
  • 1/2 citroen

Instructions
 

  • Maak de mosselen schoon*. Zet een grote (mossel)pan op het vuur en breng hierin de witte wijn aan de kook.
  • Als de wijn kookt doe je de mosselen erbij, leg je een deksel op de pan en kook je ze tot de mosselen net openstaan (in ongeveer 3 minuten).
  • Giet de mosselen af in een vergiet maar vang het kookvocht wel op.
  • Haal de mosselen uit hun schelpen, bewaar een paar in de schelp voor de garnering.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking in gezouten water met het vocht van de mosselen. Giet het dan af en spoel de pasta af met koud water.
  • Doe de pasta in een grote kom. Meng het potje artisjokken inclusief olie door de pasta.
  • Meng de gekookte mosselen, chilivlokken en de oreganoblaadjes erdoor.
  • Snijd de (bos)knoflook in dunne ringen, rasp de citroen en meng dit als laatste door de pasta.
  • Serveer in een mooie grote schaal of kom en garneer met wat mosselschelpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating