Speciaal voor mijn zusje Caroline die in Turkije woont en deze mosselen zo lekker vindt, heb ik voor jullie heerlijke Turkse gevulde mosselen (Midye dolma). Serveer ze op een warme zomeravond koud als hapje bij een glaasje wijn. Dit is mijn variatie op het Turkse recept.
Turkse gevulde mosselen
Ook wij hebben deze heerlijke mosselen geproefd tijdens onze trip naar Istanbul. We hebben daar sowieso heerlijk gegeten.
De populaire Turkse Midye dolmais een mosselgerechtje dat in de schelp geserveerd wordt. Deze mosselen worden gevuld met gekookte rijst die op smaak is gebracht met ui, krenten, tomatenpuree, ras-el-hanout, pijnboompitten, honing, verse groene kruiden en citroen. Het is een bewerkelijk klusje, maar dan heb je ook wel iets bijzonders gemaakt.
Bereiden van mosselen
Mosselen koken is niet moeilijk en ze zijn snel klaar. Voordat je ze gaat koken, maak je de mosselen eerst schoon. Hoe je dat doet, kun je hier lezen.
Je hoeft de mosselen niet te koken in heel zout water; in de schelpen zit nog wat zilte zeewater. Kook de mosselen met weinig vocht – een glaasje wijn, bouillon of water is al genoeg om de mosselen te garen en te stomen.
Kook de mosselen op hoog vuur met een deksel op de pan. Houd de kooktijd kort; zodra de mosselen openstaan, zijn ze al gaar.
Kook nooit te veel mosselen tegelijk in één pan. Verdeel het dan liever over twee pannen.
Als je ui of groenten wilt gebruiken bij het koken van de mosselen, snijd dit dan heel fijn.
Gooi het kookvocht van de mosselen niet weg! Hier kun je een lekkere saus van maken of het gebruiken als basis voor een vis- of mosselsoep. Zeef dit vocht goed, want er kan zand in zitten.
Tip:
Serveer je alleen maar gekookte mosselen (eventueel met frieten en sla erbij), reken dan op ongeveer 750 gram tot 1 kilo mosselen per persoon.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, laat dan hieronder een reactie en beoordeling achter.