Na mijn bezoek aan een Indiaas restaurantbesloot ik om Indiase recepten uit te proberen. We aten daar onder andere paratha, en ik vond het zo lekker dat ik meteen een recept bedacht. Zo ontstond deze verrukkelijke paratha met een vulling van kip curry. Dit gerecht werkt perfect als snack, lunch, voorgerecht of avondeten. De combinatie van malse kip en aromatische kruiden, verpakt in een warme, schilferige paratha, maakt dit een echte smaakexplosie. Je kunt ervan genieten door het te dippen of gewoon zo op te eten.
Wat is paratha?
Naast naanbrood is paratha een geweldige keuze bij curry. Dit Indiaas flatbread is ontzettend populair in de Indiase keuken, en dat is niet zonder reden! Het lijkt qua bereiding op bladerdeeg. Je rolt het deeg meerdere keren uit, vouwt het telkens weer, en verwerkt ghee (geklaarde boter) tussen de lagen. Het resultaat is een paratha die heerlijk krokant en schilferig smaakt, vergelijkbaar met bladerdeeg.
Je kunt paratha ook vullen. Denk bijvoorbeeld aan aloo paratha, een versie met een pittige aardappelmix. Daarnaast kun je paratha vullen met paneer, groenten of linzen.
Toen ik ontdekte dat de AH paratha verkoopt, besloot ik het uit te proberen. Het ligt in het vriesvak bij het bladerdeeg en je hoeft het niet te ontdooien. Je bakt het gewoon bevroren in de pan. Ik serveerde het al eens bij een kip Korma curry, en nu vulde ik het met kip. Dit gerecht is geen traditionele Indiase maaltijd, maar mijn eigen versie van een gevulde paratha.
Voor de vulling heb ik blokjes kipfilet gebakken met ui en currypasta. Je kunt hiervoor ook kipdijfilets of vegetarische kipstukjes gebruiken. Na het bakken laat je het mengsel afkoelen en snijd je de kip fijn om de paratha te vullen. Eén tip: zorg ervoor dat de vulling niet te nat is. De vulling moet sappig zijn, maar mag niet uit de paratha lopen.
Serveer- en variatietips voor paratha
Deze paratha is heerlijk met zelfgemaakte mango chutney, groene chutney en/of raita. Je kunt er ook een frisse salade bij serveren.
Of probeer deze paratha gevuld met feta!
Op de foto’s in de gallery kun je zien hoe ik de paratha’s heb gebakken.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, laat dan gerust een reactie en beoordeling achter!
Recept paratha gevuld met kip curry:
Ingrediënten
- 1 el olie of ghee
- 300 gr gegaarde kip
- 1 ui
- 1 el rode currypasta
- 1 bosje verse koriander
- 8 paratha's
Instructies
- Snijd de kip in kleine stukjes of maak er pulled kip van door het vlees met 2 vorken uit elkaar te trekken. Snipper de ui en hak de koriander fijn.
- Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de ui hierin in een paar minuten.
- Roer de currypasta erdoor en bak ongeveer 2 minuten.
- Voeg de kipstukjes en bak nog een paar minuten onder voortdurend roeren. Doe er wat water bij als het te droog lijkt. Meng als laatste de korianderblaadjes toe.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Bak in een kleinere pan op middelhoog vuur op een paratha aan een kant lichtbruin. Draai de paratha om en schep wat van het kippenmengsel erop en klap de paratha dubbel.
- Sluit de zijkanten voorzichtig af met je vingers en zorg ervoor dat je de pan niet aanraakt.
- Bak een paar minuten aan elke kant tot de paratha knapperig en goudbruin is.
- Snijd de paratha’s doormidden en serveer met chutneys, raita of een andere dip naar keuze.