Wat kan je doen met wijnrestanten

Wat kan je doen met wijnrestanten

Sinds ik geen wijn (alcohol) meer mag drinken, blijft hier nog wel eens een restje wijn over. We kregen een fles wijn cadeau en manlief trekt die in het weekend open, neemt een of twee glaasjes ervan en vervolgens blijft de fles op het aanrecht of in de koelkast staan. Wat kan je doen met wijnrestanten?

 

Natuurlijk kan je de volgende dag(en) de wijn opdrinken, maar soms komt dat er niet van. En van te lang bewaren wordt de wijn er niet beter op. Als de fles eenmaal geopend is, begint de wijn te oxideren waardoor de smaak achteruit gaat. Rode wijn blijft iets langer goed dan witte wijn, maar in principe moet je de wijn niet langer dan 3-4 dagen laten staan (liefst in de koelkast). Maar het goede nieuws is dat je deze wijn kunt gebruiken voor andere doeleinden.

 

Wat kan je doen met wijnrestanten:

 

Als de wijn echt niet meer goed is of niet lekker was dan giet je deze door de gootsteen.
Maar je kunt de wijn ook verwerken in diverse gerechten c.q. recepten, zoals:

 

Saus

Wat kan je doen met wijnrestanten

Je kunt wijn heel goed gebruiken om een saus of jus op smaak te brengen. Dit geeft de saus net even iets extra’s. Ook voor het maken van een gastrique voor een béarnaisesaus heb je een scheut (witte) wijn nodig, prima om een restje hiervoor te gebruiken. Of breng een tomatensaus voor pasta op smaak met rode wijn.
Je kunt ook een lekkere kruidenboter maken met overgebleven rode wijn en tijm. Heerlijk op een sappige steak.
Gebruik wel wijn die nog goed is en laat de alcohol verdampen.

Wat kan je doen met wijnrestanten

 

Stoofschotel

Wat kan je doen met wijnrestanten

In de herfst en winter zijn wij gek op stoofschotels en hierin past heel goed een scheutje wijn. Giet een scheut rode wijn bij sukadelapjes en je maakt de lekkerste jus ervan.

 

Marineren van vlees

 

Marineer voor het bakken of braden je vlees of kip in wijn. De wijn geeft niet alleen extra smaak aan het vlees, het zal het vlees ook wat malser maken. Leg het vlees in de marinade en zet het afgedekt minimaal 30 minuten in de koelkast. Haal het vlees uit de marinade, dep het droog en bak of grill het. Je kunt de marinade eventueel nog inkoken om als saus te serveren.
Voor de marinade kan je een glas wijn gebruiken met een gesneden ui, teentje knoflook, verse kruiden (laurier, tijm of rozemarijn) en wat peper.

 

Risotto

Wat kan je doen met wijnrestanten

Gebruik altijd een scheutje (witte) wijn bij het maken van een risotto. Laat deze wel eerst verdampen zodat de alcohol eruit is voordat je de bouillon toevoegt.

 

Mosselen

Wat kan je doen met wijnrestanten

Voor het koken van mosselen gebruik ik meestal een lekkere scheut witte wijn. Ook andere schaal- en schelpdieren doen het goed in een scheut wijn.

 

Dressing

 

Jaja wijn in dressings. Net zoals je een jus of saus op smaak kunt brengen met een scheutje wijn, kan dit ook in dressings. Mix bijvoorbeeld blauwe kaas met mayonaise, scheutje rode wijn in een blender en je hebt een hele bijzondere dressing. Lekker over een groene salade.

 

Wijnazijn

 

Van overgebleven wijn kan je heel goed je eigen wijnazijn maken. Je hebt hiervoor wel een beetje (gekochte) wijnazijn nodig om het proces op gang te brengen. Doe deze wijnazijn in een brandschone donkere fles of pot. Schenk hierbij de overgebleven rode of witte wijn (zonder bezinksel). Gebruik een kaasdoek of keukenpapier en een elastiekje om de fles of pot af te sluiten. Er moet zuurstof bij kunnen komen om de alcohol om te zetten in azijnzuur. Zet de fles of pot op kamertemperatuur en het liefst donker weg. Schud de fles dagelijks en probeer na een week of het al wijnazijn geworden is.

 

Peertjes stofen in wijn

Wat kan je doen met wijnrestanten

Ik stoof de peertjes meestal in rode wijn, daar gebruik ik dan een hele fles voor. Maar deze gouden stoofpeertjes worden in een zoete witte wijn gestoofd. Prima oplossing voor als je wat dessertwijn hebt overgehouden.

 

Nagerecht

Wat kan je doen met wijnrestanten

Van een rest(je) wijn kan je een heerlijk nagerecht maken. Zoals deze rode wijngelei met slagroom.
Kook een restant rode of witte wijn in met suiker totdat je een lekkere dikke siroop hebt. Deze wijnsiroop kan je als saus gebruiken over ijs of een fruitsalade.
Of maak een wijngelei door de wijn in te koken met geleisuiker. Heerlijk bij een kaasplankje.

Wat kan je doen met wijnrestanten

 

Sangria of Bisschopswijn

Wat kan je doen met wijnrestanten

Van restjes wijn kan je heel goed een glas of glaasjes sangria of bisschopswijn maken.

 

Invriezen

 

Schenk je overgebleven wijn in een ijsblokjesvorm en zet dit in de vriezer. Deze wijn gebruik je dan later niet om te drinken, maar om te gebruiken voor in een van bovengenoemde toepassingen. Je kunt de ijsblokjes het beste dan weer in een diepvrieszak in de vriezer opbergen en dan naar behoefte het aantal blokjes eruit halen wat je dan nodig hebt.
Ook is het lekker om deze ijsblokjes bijvoorbeeld zomers als het heet is in een glas wijn te gebruiken. Gebruik dan wel dezelfde wijnijsblokjes die je dan uitschenkt.

 

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Mochten jullie nog meer goede ideeën hebben, dan hoor ik dat graag.


4 reacties
Alice van der Steen

januari 15, 2021 @ 9:12 am

Wat een ontzettende leuke tips bedankt Groetjes, Alice van der Steen

Hanneke de Jonge

januari 15, 2021 @ 9:26 am

Dankjewel Alice, leuk om te vernemen.

Els

augustus 4, 2022 @ 4:07 pm

Ik kreeg een fles granaatappelwijn uit Azerbadjan. Mierzoet met een zware ondertoon. Toch wel zonde om het door de gootsteen te gooien. Dus eerst maar eens invriezen.

Hanneke de Jonge

augustus 5, 2022 @ 7:27 am

Beste Els, ben benieuw hoe dat gaat. Je kunt deze wijn ook inkoken tot een siroop en dan gebruiken over de yoghurt, vla of een bolletje ijs. Gr. Hanneke

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden