Ik ben dol op knäckebröd en was ook blij verrast toen ik weer die leuke driehoekige Knäckebröd Original in een blik van Leksands mocht ontvangen. Lekker als ontbijt, lunch of tussendoortjes. En omdat ik van variatie hou, heb ik ze elke dag met iets anders belegd. Daarom hierbij mijn verzameling met heel veel Knäckebröd beleg ideeën. Maak er een paar of probeer ze allemaal!
Knäckebröd
Knäckebröd is een typisch Zweeds brood met een lange en interessante geschiedenis en een essentieel onderdeel van de Zweedse eetcultuur. Het traditionele knäckebröd zoals we dat vandaag de dag kennen, is een hard brood gebakken met slechts vier ingrediënten: roggemeel, gist of zuurdesem, zout en water. Het is plat en dun met een gatenpatroon of kuiltjes in de oppervlakte. Knäckebröd is een duurzaam brood dat lang bewaard kan worden zonder te bederven.
Knäckebröd is ook een gezond brood gebakken met lokaal volkorenmeel, waardoor het rijk is aan gezonde vezels, vitaminen, mineralen en langzame koolhydraten.
Deze knapperige cracker is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van de Zweedse eetcultuur. Zweden eten het meeste knäckebröd ter wereld en eten er tegenwoordig zo’n vier kilo per persoon per jaar.
Heel veel Knäckebröd beleg ideeën:
Pindakaas met banaan
Deze pindakaas met banaanplakjes en geraspte pure chocolade is een heerlijk en vullende knäckebröd geworden. Je kunt er nog wat honing of agavesiroop over lepelen als je van zoet houdt.
Labneh met geroosterde druiven
Zelfgemaakte labneh met geroosterde druiven en amandelschilfers erop is ook een heerlijke combinatie geworden. In plaats van labneh kan je verse roomkaas of cottage cheese gebruiken.
Cottage Cheese en tomaten
Ik heb cottage cheese met groene kruiden gemengd in een keukenmachine. Hiermee de Knäckebröd besmeerd en daarop tomaatjes gedaan. Lekkere verantwoord en vol met eiwitten.
Gerookte zalm met roomkaas
Warm gerookte zalm gemengd met roomkaas en mierikswortel en bestrooid met bieslook.
Blauwe kaas met peer
In plakken gesneden peren, waarop je de blauwe kaas verkruimelt. Top het af met pijnboompitten en een beetje balsamico.
Manchego met Membrillo
Manchego kaas met … is een klassieke Spaanse combinatie. Ik heb de Dulce de Membrillo (een dikke pasta gemaakt van kweeperen) zelfgemaakt. Het recept ervoor vind je hier.
Geitenkaas met jam
Verse oude geitenkaas met een bosbessenjam en daarop pijnboompitjes. Mmmm, ik hou van die zout/zoete combinatie.
Burrata met ansjovisfilets
Neem een kleine burrata en breek deze doormidden. Leg dit op het knäckebröd. Leg er 1 of 2 ansjovisfilets op. Ik heb nu afgetopt met gekookte groene asperges, maar dit kan ook een andere groente zijn of (zongedroogde) tomaatjes.
Pittige maissalade
Maak een maïssalade van maïs gemengd met lente-uitjes, geraspte oude kaas en een Sriracha mayonaise. Garneer met het groen van de lente-uitjes.
Heel veel Knäckebröd beleg ideeën
En ik heb nog 11 lekkere varianten op de site staan. Als je cracker intypt op de zoekbalk rechtsboven, kan je ze allemaal vinden.