Asperges met Morieljes en Marsalasaus

Lente! Ja, het is weer die tijd van het jaar dat mijn favoriete grappige vleesachtige paddenstoel wonderbaarlijk opduikt in het bos. Ik ben dol op morieljes. Ik kijk er elk jaar naar uit en ook naar asperges die nu in het seizoen zijn. Deze twee heb ik gecombineerd in een heerlijk recept. Asperges met morieljes en Marsalasaus is een eenvoudig maar luxueus recept dat heerlijk is op zichzelf als voorgerecht of als hoofdgerecht. Geroosterde kip, zalm, ossenhaas, deze zouden er allemaal lekker bij zijn. Maar eerlijk gezegd is het ook geweldig als vegetarisch hoofdgerecht. Morieljes zijn zo vlezig, ik vind het heerlijk om ze de ster van de show te maken.

Asperges

Dikke sappige asperges zijn een van mijn favoriete groenten, vooral in de lente. Breek de houtachtige uiteinden eraf, snijd de randen bij, schil het onderste derde deel van de stengel (het kan taai en vezelig zijn) en blancheer ze 3-5 minuten in gezouten kokend water tot ze heldergroen en zacht-knapperig zijn.
Als je er echt mee wilt scoren, kun je ook een schilmesje pakken en voorzichtig alle kleine bitter smakende driehoekjes verwijderen die nog op de steel zitten (onder het puntje).
Je kunt dit gerecht natuurlijk ook maken met witte asperges. Deze moeten alleen wel langer koken dan de groene (ongeveer 7-10 minuten).

Morieljes

Morieljes (morilles in het Frans) zijn echte voorjaarspaddenstoelen. Daar waar de meeste paddenstoelen echt een herfst-product zijn, is dit culinaire soort is dus alleen verkrijgbaar in de lente. Ze hebben een nootachtige kruidige smaak en gaan perfect samen met bijvoorbeeld wildgerechten.
Bij het zoeken naar morieljes, kijk je naar stevige exemplaren die niet zacht of vies zijn. Ik snijd een klein beetje van de uiteinden af en laat ze liever heel tijdens het koken. Morieljes zijn duur! De belangrijkste reden voor de hoge prijs is hun zeldzaamheid. Ze groeien alleen van maart tot mei en ze zijn onmogelijk te kweken. Kies dus verstandig bij het kopen!
Ik heb ze online besteld bij Groentebroer.nl 

Asperges met Morieljes en Marsalasaus:

Marsala

Marsala wijn is een versterkte wijn uit Italië. Het wordt vooral gebruikt om mee te koken. Je kunt het een beetje vergelijken met port of sherry.

Tips:

  • Ik had hele grote morieljes, daarom heb ik ze in de lengte doormidden gesneden.
  • Mochten de verse morieljes niet meer in het seizoen zijn? Gebruik dan gedroogde morieljes of andere paddenstoelen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Asperges met Morieljes en Marsalasaus:

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 100 gr morieljes
  • 1 sjalot
  • 300 gr groene asperges
  • olijfolie
  • 2 takjes verse tijm
  • 50 ml Marsala
  • 100 ml bospaddenstoelenbouillon
  • 100 ml room
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de uiteinden van de morieljes af en borstel het vuil eraf. Snipper het sjalotje.
  • Schil de asperges en breek de harde onderkanten eraf.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalotjes toe en fruit ze een minuut tot ze glazig zijn.
  • Voeg de morieljes toe en bak ze met de sjalotjes. Breng op smaak met zout en peper. Zet na twee minuten het vuur middelhoog en voeg de Marsala toe. Laat dit tot de helft inkoken.
  • Voeg de bouillon toe en laat beide nogmaals voor de helft inkoken. Strooi de tijm erover. Voeg de room toe en laat. Proef en breng op smaak.
  • Blancheer de asperges tot ze zacht en knapperig zijn in kokend gezouten water gedurende 3 minuten, tot ze heldergroen zijn.
  • Giet het water af en serveer ze met morieljes in Marsala-roomsaus die er rijkelijk overheen is geschept.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating