Het seizoen voor de Zeeuwse bodemcultuurmosselen is gestart, we kunnen weer genieten van mosselen uit eigen land en ik heb heerlijke mosselrecepten voor jullie. Afhankelijk van het weer in het voorjaar begint de oogst van de mosselen al in juli en loopt door tot april van het volgende jaar. De hangcultuurmosselen kunnen vaak al begin juni geoogst worden. De fabel betreft de ‘R’ in de maand is allang achterhaald, wel kan je aanhouden de ‘R’ in het seizoen, dit betekent dan in de zomer, herfst en winter de mosselen verkrijgbaar zijn.
Mosselen zijn er in verschillende maten, van groot naar klein worden ze met Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super en Extra aangeduid.
Het aantal stuks per kilo kan variëren van minder dan 45 stuks per kilo (dit is een hele grote schelp) tot meer dan 75 mosselen (kleine schelpen) per kilo.
Vaak staat er op de meeste verpakkingen het aantal stuks per kilo vermeld. De meest gebruikelijke verpakking voor verse mosselen is 2 kilo.
Mosselen schoonmaken
Als je mosselen gekocht hebt, bereid ze dan zo snel mogelijk en laat ze niet te lang in de koelkast liggen. Hoe je mosselen kunt schoonmaken en koken, lees je hier. Eet je vaker mosselen dan is een mosselpan erg handig.
Heerlijke mosselrecepten
Of je nu mosselen wilt koken en zo wilt eten, ze wilt verwerken in een heerlijke soep, pasta, salade of in borrelhap, hieronder vind je heerlijke mosselrecepten waarmee jij aan de slag kunt.
Gekookte mosselen:
Mosselen met chorizo en tomaatjes
Deze mosselen met chorizo en tomaatjes zijn mosselen met een Spaanse twist door het gebruik van de pittige chorizo, uien en knoflook.
Mosselen met cider en crème fraîche
Deze mosselen zijn een afgeleide van de Franse moules marinière. Ja die Fransen weten wel hoe ze mosselen lekker kunnen bereiden.
Mosselen met saffraan en citroen-aioli
Saffraan is een van de duurste specerijen in de wereld. Het heeft een hele specifieke smaak en is vooral lekker bij vis. Gebruik niet te veel, het kan snel overheersen.
Mosselen in gele curry kokossaus
Dit gerecht is super snel klaar, het schoonmaken van de mosselen is eigenlijk het meeste werk. Lekker makkelijk door het gebruik van een gele currypaste.
Mosselen met ham, venkel en dragon
Dit is een klassieke Franse manier om mosselen te bereiden. Deze mosselen met ham, venkel en dragon is een soort surf & turf.
Mosselen met crème fraîche, ansjovis en knoflook
De ansjovis en knoflook zijn echt de smaakmakers in dit recept en de crème fraîche maakt het lekker romig. Ook al ben je niet zo’n liefhebber van ansjovis, zou ik het toch maar wel gebruiken.
Mosselen met Italiaanse witte wijn
Gekookte mosselen in een Italiaanse witte wijn. Daarbij een milde citroen aioli gemaakt. Lekker fris door de citroensap en citroenrasp.
Mosselen bereid op een cedarwood ovenplank
Deze bereiding op een cedarwood ovenplank is een succes. De mosselen krijgen toch een speciale ‘rook’ smaak mee van de plank.
Gerechten met mosselen:
Orzo pilav met mosselen en dille
Pilav gemaakt van orzo pasta met daarin mosselen, dille en ingelegde citroenen.
Dit is een bewerkelijk gerecht wat je maakt voor een speciaal etentje thuis.
Spaghetti met mosselen en romige tomatensaus
Mosselen kan je heel goed met spaghetti serveren. Maak er deze romige tomatensaus bij en je hebt mosselen op z’n Italiaans.
Je hebt maar een paar ingrediënten nodig voor dit snel te maken pastagerecht. De pittige Italiaanse nduja, geeft heel veel smaak aan de pasta en mosselen.
Noedels met pittige mosselen en paksoi
Pittige soba noedels met mosselen is een heerlijke combinatie.
Udon noedels met miso mosselen
Man oh man, wat is dit lekker. Je hebt niet zoveel ingrediënten nodig om dit lekkere kommetje met eten te maken. Een lekkere zelfgemaakte miso boter is het belangrijkste.
Fideuà is een soort paella, maar in plaats van rijst wordt er fideos (een soort pasta) gebruikt. Er zijn verschillende varianten van dit gerecht, maar het wordt meestal bereid met vis en zeevruchten.
Soep met mosselen:
Natuurlijk kook je de mosselen eerst zelf, want hierdoor kan je die lekkere soep maken. Als je de mosselen gekookt hebt, kan je deze heerlijke soep maken.
Je kunt voor deze soep allerlei soorten vis gebruiken, zoals rode poonfilets, zeebrasem of stukken witvis. En mosselen zijn er ook erg lekker in. Neem er de tijd voor om deze soep de maken en verwen je tafelgenoten met de smaken van Zuid-Frankrijk.
De New England clam chowder wordt gemaakt van schelpdieren en aardappelblokjes.
Het is een soort stoofpot gemaakt van visbouillon, melk of room, welke gebonden wordt met verkruimelde crackers of een roux.
Salades met mosselen:
Pasta salade met mosselen en artisjok
Deze pasta salade met mosselen en artisjok kan je zowel koud als warm eten. Zomers is de salade koud natuurlijk erg lekker.
Ik heb nu een ontzettend lekkere mosselsalad met verse wasabi gemaakt. Lekker op een geroosterde boterham, op een toastje of als voorgerecht geserveerd in een glaasje.
Mossel aardappelsalade met dragon
Heb je nog gekookte mosselen over, combineer dit in deze lekkere salade met aardappel en dragon.
Hapjes van mosselen
Turkse gevulde mosselen (Midye dolmasi)
De Turkse Midye dolmasi is een mosselgerechtje wat in de schelp geserveerd wordt. De mosselen worden gevuld met gekookte rijst wat op smaak gebracht wordt met ui, krenten, tomatenpuree, ras-el-hanout, pijnboompitten, honing, verse groene kruiden en citroen.
Mossel fritters met maïs en prei
Eenvoudig te maken en toch heerlijk om te eten. Deze mossel koekjes zijn perfect als borrelhapje, voorgerecht of avondmaaltijd.
Gegratineerde mosselen met dille
Deze gegratineerde mosselen met dille zijn weer eens een andere manier om mosselen te serveren. Maak ze als borrelhapje of als voorgerecht voor een gezellig etentje thuis.
Als je nog wat gekookte mosselen overhebt, maak dan deze taco’s gevuld krokant gefrituurd mosselen. Dit wil je proberen.
Gegratineerde mosselen met kerrie en wasabi
Je kunt deze mosselen in de schelpen serveren. Maar als je dit teveel werk lijkt serveer dan de mosselen in een potje. Lepel de saus over de mosselen in de potjes en zet de potjes ongeveer 15 minuten in de oven.
Lees ook mijn blog over heerlijke wijn bij mosselen