Het wordt alweer sneller donker en killer ’s avonds, misschien heb je de open haard al aangedaan. En wat past er op zo’n avond bij het haardvuur…. juist een kaasplankje. Wij zijn er gek op, ik ben vooral gek op de blauwschimmels maar manlief gaat voor de roodflorakazen. Maar welke wijn gaat goed samen met welke kaas?
Elke kaas is zo anders van smaak, die vragen eigenlijk om verschillende wijnsoorten. En welke wijn moet je nou serveren bij een kaasplankje. Je kunt moeilijk allerlei verschillende wijnen serveren bij een gecombineerd plankje. Het begint al met de vraag of je rode of witte wijn gaat schenken. Schenk je rode wijn bij een kaasje met subtiele verfijnde smaken, dan wordt het kaasje verpletterd door de rode wijn. Of heb je een sterke kaas met intense smaken, dan smaakt een glas witte lichte wijn ook nergens naar.
Men zegt vaak dat je wijn en kaas uit dezelfde streek goed kunt combineren. Dat gaat echter lang niet altijd op, want Brie komt van vlak bij Parijs, Camembert uit Normandië en wat dacht je van onze eigen Goudse kaas? Niet echt wijngebieden waar deze drie kazen gemaakt worden. Daarom onderstaand enkele richtlijnen en voorbeelden van goede combinaties.
Wij kunnen deze kazen onderverdelen in:
Witschimmelkazen
Witschimmelkazen zijn zachte kazen met een witte korst. Onder witschimmel kazen vallen o.a.: Brie, camembert, de hartvormige Coeur de Neufchâtel, en witte Castello. Een van deze kazen kan niet ontbreken op een kaasplankje.
Je zou denken dat dit een makkelijk kaasje is om te combineren met wijn, maar dat valt nog tegen. Drink er vooral geen stevige tanninerijke rode wijn bij. Een witte wijn met een volle smaak, het mag ook houtgerijpt zijn, gaat over het algemeen heel goed met dit soort kazen. Denk aan Viognier, Grenache Blanc, houtgerijpte Chardonnay en ook een mousserende wijn uit Frankrijk (Champagne, Crémant d’Alsace of Crémant de Bourgogne).
Roodflorakazen
Je kent ze wel….die lekkere stinkkaasjes. Roodschimmelkazen zoals Munster, Port Salut, Reblochon, Taleggio en Herve zijn ook weer moeilijk te combineren met rode wijn. Schenk er liever een witte wijn bij zoals een Gewurztraminer, Pinot Gris uit de Elzas of een niet te droge Riesling of Grüner Veltliner. Mocht je toch rood willen drinken, denk dan aan licht rood met weinig tannines. Het kan dan ook helpen om de korst van de kaas mee te eten. Van natte roodflorakazen ( Époisses, Herve, Munster) kun je dat altijd doen en bij droge roodflorakazen (Reblochon, Taleggio) alleen wanneer ze jong worden gegeten. De korst fungeert dan als smaakversterker.
Blauwe kazen
Rode, witte en blauwe schimmelkaasje is een trio wat goed past op een kaasplankje. Ik ben er gek op en hoe sterker de kaas, hoe lekkerder ik ze vind. Maar wat is nou lekker bij een blauwaderkaas zoals de Roquefort, Gorgonzola, Stilton en/of Cambazola? Vaak wordt er port bij geserveerd, maar is dit wel de ideale combi? Dit zijn kazen die heel hoog in smaak zijn. Verder zijn ze hoog in het zoutgehalte en geven ze een vettig laagje in je mond. Dit zijn de kazen die je op klassieke wijze met port combineert of met een zoete dessertwijn als Sauternes of Saussignac. Ga je toch liever voor een gewone wijn, dan is een houtgerijpte Chardonnay een optie of eventueel een rode Rhône wijn op basis van syrah. Deze laatste combinatie is echt alleen voor de fervente liefhebber van rode wijn. Voor de meeste mensen zal de port of de Sauternes-achtige wijn de beste combinatie zijn.
Harde oude kazen
Denk aan bijvoorbeeld een oude Hollandse Goudse of Edammer kazen, Parmezaanse kaas, Pecorino of een Manchego. Voor deze kazen kan de rode wijn uit de kelder! Cabernet-Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo, Sangiovese, je kunt je hard ophalen als liefhebber van rood. En een goede rode port is eigenlijk altijd een match made in heaven.
Geitenkazen
Geitenkazen zijn er in heel veel verschillende smaken. Je houdt ervan of niet. Je hebt zachte – veelal jonge – geitenkazen en de Hollandse hardere – soms oude – geitenkazen. Geitenkaas wordt vaak gecombineerd met qua wit Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc of qua rood met niet te zware rode Merlot, Bourgogne of Beaujolais. Met de kanttekening dat de keuze voor rood dan meestal samengaat met de wat oudere, harde geitenkazen.
Welke wijn gaat goed samen met welke kaas
Maar welke wijn moet je serveren op een gecombineerd kaasplankje, dat is de vraag. Bestaat er een wijn die goed gaat met al deze kazen?
Nee, helaas niet. De oplossing is om niet teveel verschillende soorten kaas op de plank te leggen of een plankje te maken met alleen maar witschimmelkazen of de harde kazen.
Of je schenkt verschillende wijnen, maar dat is niet praktisch en niet goedkoop.
Vraag anders aan jouw wijnleverancier of slijter, welke wijn hij kan adviseren bij een kaasplankje.
Hoe minder kaassoorten je serveert, des te beter is er een wijn/kaas combinatie te vinden! Wil je zeker zijn van een goede combinatie, dan rest er helaas niets anders dan uitgebreid voor te proeven met verschillende kazen en je gekozen wijn.
Mogelijke goede kaascombinaties voor deze wijnen zijn:
Sauvignon Blanc | jong en jong belegen Goudse kaas, jonge geitenkaas en feta |
Pinot Gris | jonge Goudse en Edammer, Gruyere, Époisses, Münster, Reblochon |
Riesling (lichtzoet) | belegen Goudse kaas, Époisses, Morbier, Emmentaler, Münster |
Grüner Veltliner | Reblochon, Münster en diverse geitenkazen |
Pinot Noir | jong belegen Goudse kaas, Munster, Manchego, Grana Padano |
Cabernet Sauvignon | Goudse of Edammer kazen, Parmezaanse kaas, Pecorino, Manchego |
Zinfandel | Cheddar, schapenkaas, Emmentaler, Comté |
Merlot | belegen Goudse, Cantal, Emmentaler, Comté, Cheddar |
Champagne Sec | Brie, Camembert, Edammer, kruidige kazen als Leidse sleutelkaas, Fenegriek, Beaufort |
Met dank aan Astrid Stoops van KijkopWijn.nl
Senkevich.aleksandr@inbox.ru
juli 11, 2023 @ 8:41 pm
Beste,
Ik dank u voor zeer interessante, professionele, grondige informatie dat kan ik altijd en overal toepassen bij het maken van wijn en kaas keuze.
Hanneke de Jonge
juli 12, 2023 @ 6:51 am
Graag gedaan. Fijn dat u er wat aan heeft.
Mvg, Hanneke