Dit is een van de lekkerste manieren om venkel te bereiden. Gestoofde venkel is lekker zacht en heeft heel veel smaak. Het is lekker een lekker bijgerecht bij kip, vlees of vis. Of als vegetarisch gerecht, serveer er dan feta, geitenkaas, verse kruiden zoals dille, kappertjes en noten of pijnboompitten erbij.
Venkel
De venkelknol is een beetje een ondergewaardeerde groente in Nederland en dat is jammer. Het heeft een frisse licht anijsachtige smaak en is daarnaast ook nog eens erg gezond. Lekker om rauw te eten in salades, te stoven, stomen, koken of maak er een heerlijke risotto of soep van.
Koop een mooie stevige witte knol, het liefst met het groene loof er nog aan. Dit kan je ook eten en als garnering van je gerecht gebruiken. Je kunt de stelen wel eten, maar die zijn iets draderige dan de venkel zelf. Wel is het lekker om te steeltjes te verwerken in een soep, zodat er niets verloren gaat van dit knolletje.
Mocht het buitenste blad (de rok) erg vies zijn, verwijder dit dan. Snijd wel de bruine steelaanzet eraf.
Snijd de venkel doormidden en snijd de harde kern eruit. Voor dit gerecht doen we dat niet, want die kern houd de parten venkel bij elkaar. Vervolgens kan je de venkelknol in dunne repen, plakken of kleine blokjes snijden. Het ligt eraan wat je ermee gaat doen.
Hoe groter je de stukken venkel laat, hoe langer deze moet koken. Reken voor grote stukken toch zeker 20 minuten.
Als je de venkel in kleine blokjes snijdt en kookt of roerbakt, is de gaartijd natuurlijk veel korter.
Tips:
- Ik heb de venkel gestoofd met venkelzaad en Pastis om de anijssmaak van deze groente te versterken. Jij hoeft dat niet te doen, maar het is wel lekker. Pastis is een sterke drank met een anijssmaak.
- Wil je dit gerecht vegetarisch houden, dan gebruik je natuurlijk groentebouillon in plaats van kippenbouillon.
- Wij hebben een stukje zalm bij deze venkel gegeten en dat was heerlijk.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Gestoofde venkel:
Ingrediënten
- 2 grote venkelknollen
- 40 gr roomboter
- flinke scheut olijfolie
- 1 tl venkelzaad
- 1 scheut Pastis
- peper en zout
- 250 ml kippenbouillon
- 1 el kappertjes
- 1 el pijnboompitten
Instructies
- Snijd de toppen en het bruine kontje van de venkel. Snijd de venkel dan doormidden en snijd de helften weer in parten. (De stelen kan je ook meestoven).
- Smelt de boter samen met de olijfolie in een grote koekenpan. Zodra de boter niet meer bruist, leg je de venkel in de pan en bak je ze rondom mooi bruin.
- Voeg venkelzaad, pastis, peper en zout toe aan de pan en meng dit met een pollepel.
- Giet nu de bouillon erbij. Breng dit aan de kook en zet dan het vuur zacht en leg een deksel op de pan.
- Kook totdat de venkel boterzacht is en het vocht is ingekookt (in ongeveer 20-25 minuten).
- Garneer eventueel met venkelgroen, gezouten kappertjes en pijnboompitjes.