Gestoofde bleekselderij

Waarschijnlijk heb jij selderijstengels slap in de groentelade van je koelkast liggen. Je hebt er een of twee stengels van gebruikt als smaakmaker in de bouillon, soep, stoofpot, smoothie of een salade en dan blijft de rest van de stronk liggen. Bleekselderij wordt bijna niet zo gegeten en dat is eigenlijk jammer, je kunt het namelijk heel goed zo eten. Deze gestoofde bleekselderij is heel erg lekker. Probeer het eens!

Bleekselderij

Bleekselderij of selderijstengels zijn de lichtgroene stengels van de selderijplant. Koop stevige stengels die er fris uitzien en mooi lichtgroen blad hebben. Je kunt bleekselderij rauw gebruiken in een salade, maar ze zijn ook heerlijk om als borrelhap te serveren gevuld met bijvoorbeeld een blauwe of geitenkaascrème. Daarnaast worden ze veel en vooral gebruikt is soepen en stoofpotten. Ook kan je er sap van maken, bleekselderij is vocht afdrijvend en wordt daarom als sap gedronken. Verwerk dit sap weer in een smoothie bijvoorbeeld.

De smaak van bleekselderij is fris en knapperig. Het is een gezonde snack om zo weg te knabbelen. De selderijstengels blijven wel een week goed in de koelkast. Als je ze te lang laat liggen, worden de stengels slap en bitter.
Behalve de stengels kan je het blad ook eten, gebruik het als kruid in bijvoorbeeld een zelfgemaakte groentebouillon.

Gestoofde bleekselderij

Hoe bereid je bleekselderij?

  1. Verwijder de draden
  2. De buitenste stengels kunnen harde nerven hebben. Trek deze eraf met een dunschiller of door een stukje af te breken en de draden mee te trekken.
  3. Spoelen
  4. Was de stengels grondig onder koud water om vuil en resten te verwijderen.

Ook het blad is eetbaar en smaakvol. Gebruik het bijvoorbeeld in groentebouillon, soepen of als garnering.

Klassieke gerechten met bleekselderij

Bleekselderij speelt een rol in veel bekende gerechten:
• Ragù alla Bolognese – Een essentieel ingrediënt in deze Italiaanse saus.
• Hollandse erwtensoep – Geeft een frisse en hartige smaak.
• Jambalaya en Gumbo – Samen met ui en paprika vormt het de ‘Holy Trinity’ van de Cajun-keuken.
Waldorf salade – Een klassieker met appel en walnoten voor extra crunch.

Bleekselderij koken

Bleekselderij koken is eenvoudig en verrassend lekker. Door het kort te koken blijft het een beetje knapperig, terwijl langer smoren het heerlijk zacht maakt. Voeg boter en kruiden toe voor extra smaak. Wil je nou beter weten hoe je bleekselderij moet koken?

Heb je dit recept geprobeerd? Laat dan een reactie achter!

 

Recept Gestoofde bleekselderij:

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bijgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 8 stengels bleekselderij
  • 15 gr roomboter
  • 120 ml bouillon
  • zwarte peper
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje

Instructies
 

  • Spoel de stengels bleekselderij goed schoon. Schil de vezelige buitenste stengels met een dunschiller en snijd ze dan in 4 stukken.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Eenmaal gesmolten, voeg je de bleekselderij toe en stoof je het ongeveer 5 minuten in de roomboter.
  • Voeg de bouillon, peper, tijm en laurier toe, dek de pan af en zet het vuur laag. Stoof tot de bleekselderij gaar maar niet te zacht is in ongeveer 15 minuten.
  • Haal de deksel van de pan en laat de selderij nog eens 5 minuten koken of tot het vocht helemaal ingekookt is.
  • Serveer het op een schaal en garneer met de achtergehouden blaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating