Scones zijn typisch Engelse ‘broodjes’ die meestal geserveerd worden bij een high tea. Traditioneel wordt er clotted cream en jam bij geserveerd. Clotted cream is een dikke room met een vetpercentage van 55%(!) en lijkt wel een beetje op de mascarpone. Ik serveer bij dit verwenontbijtje met scones verse roomkaas als vervanger van de clotted cream. Ook lekker kan ik je verklappen.
Er bestaan recepten die een ei in het deeg verwerken, ik heb dat niet gedaan. Volgens mij zijn daar de meningen nogal over verdeeld. Maakt niet uit…zonder ei kan het ook. Serveer de scones met een lekkere (zelfgemaakte) jam.
Natuurlijk kan je met een steker ronde scones uit het deeg steken, maar ik vond het wel leuk staan om het in deze vorm te bereiden.
Ook lekker als verwenontbijt is deze Nutella cake in een kom.
Ingrediënten
- 225 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 55 gr roomboter
- 25 gr suiker
- 150 ml melk + 2 el extra
- 100 gr verse roomkaas
- 1 pot jam naar keuze
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220˚C. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
- Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom en snijd met twee messen de boter hierdoor. Wrijf dan de boter door het bakmeel, maar zorg ervoor dat het niet teveel gemengd wordt (het mag kruimelig zijn).
- Roer nu de suiker erdoor en maak een kuiltje. Giet de melk in het kuiltje en kneed het voorzichtig tot een deeg (niet teveel kneden!)
- Leg het deeg nu op de bakplaat met bakpapier en vorm er een rond 'broodje' van die ongeveer 2 cm hoog is.
- Snijd het deeg in zes punten, schuif ze iets uit elkaar en bestrijk ze met een beetje melk.
- Zet het bakblik in de oven en bak de scones ongeveer 15-17 minuten gaar en goudbruin.
- Haal ze dan uit de oven en laat ze iets afkoelen.
- Serveer ze met de roomkaas en een lekkere jam.