Snijbiet, ook wel warmoes genoemd, is een groente die wat mij betreft meer waardering verdient. Als chef met jarenlange ervaring in plantaardige gerechten weet ik dat snijbiet vaak over het hoofd wordt gezien. Zonde, want het is gezond, kleurrijk en je kunt er verrassend veel mee. Van stamppotten tot ovenschotels – snijbiet past zich moeiteloos aan elke smaak aan. En ik heb lekkere snijbiet recepten voor jullie.
Wist je dat snijbiet rijk is aan vitamine K, A en magnesium? Volgens het Voedingscentrum draagt het bij aan sterke botten en een goed werkend immuunsysteem. Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens supergezond. Lees meer op de website van het Voedingscentrum.
Snijbiet recepten:
Ben je op zoek naar inspiratie? Dit zijn mijn favorieten:
- Stamppot snijbiet met kerrie
- Orzo met snijbiet en spekjes
- Galette met snijbiet en prei
- Pompoen pappardelle met snijbiet
- Pasta met snijbiet en balletjes
- Frittata van snijbiet met gerookte zalm
- Curry met regenboog snijbiet en noedels
- Hartige snijbiettaart
Bekende chefs zoals Ottolenghi gebruiken snijbiet graag in hun gerechten vanwege de veelzijdigheid en diepe smaak. Dat zegt toch genoeg?
Snijbiet schoonmaken en snijden
Zoals je weet, begint een goed gerecht bij de voorbereiding. Snijbiet schoonmaken is eenvoudig, maar je moet het goed doen. Verwijder eventuele beschadigde bladeren en spoel de snijbiet goed af onder koud water. Er kan nog wel eens zand tussen zitten.
Snijd vervolgens de stelen van de bladeren. De stelen zijn steviger en hebben iets langer nodig om gaar te worden. Je kunt ze apart bereiden of samen met de bladeren – net wat het recept vraagt.
Mijn tip: blancheer de stelen kort voordat je ze roerbakt. Dit voorkomt dat ze taai blijven en maakt ze heerlijk zacht.
Snijd de bladeren en stelen daarna in stukken van 2-3 cm. Dit formaat werkt goed voor de meeste gerechten. Wil je ze in een salade gebruiken? Snijd de bladeren dan wat fijner.