Orzotto met tuinbonen en citroen

Vervang risotto rijst door orzo pasta om deze risotto-stijl ‘orzotto’ te maken, vol met tuinbonen. Het is een heerlijke maaltijd voor het hele gezin. Deze orzotto met tuinbonen en citroen is een iets snellere en lichtere variant op risotto en is een heerlijk, fris gerecht voor in de lente of zomer. Dit recept voor pasta met tuinbonen is mijn ultieme lentegerecht. In deze tijd van het jaar is het begin van dit delicate en zoete tuinbonenseizoen. Dit pastagerecht ziet er mooi uit, maar het verzamelen van elke boon uit de peulen is behoorlijk arbeidsintensief. Maar het eindresultaat betaalt zich terug!

Orzotto met tuinbonen en citroen

Orzo

Orzo een soort pasta in de vorm van een grote rijstkorrel. Het is een beetje anders, maar toch heel veelzijdig en ik merk dat ik het steeds vaker gebruik. Het kan op zichzelf worden geserveerd of in allerlei gerechten worden gebruikt, van soepen en salades tot ovenschotels. Dit recept lijkt een beetje op risotto. Orzo korrels blijven meer apart dan risottorijst, maar het gerecht is net zo romig en smakelijk. Het is ook veel sneller klaar te maken, waardoor het perfect is voor een doordeweekse avondmaaltijd.
Dit recept is gemaakt in samenwerking met Pastavoordeel.nl 

Tuinbonen

Ik ben dol op tuinbonen, dan maar wel dubbel gedopt. Het is een klusje, ik weet het, maar je krijgt er knalgroene en malse boontjes voor terug.
Een verse tuinboon is peul van ongeveer 20 cm lang, die ongeveer acht bonen bevat.
De bonen worden dubbel beschermd. Deze schil is eetbaar en kan worden gebakken en gegeten, maar als je het zoete en zachte deel van de bonen wilt, zul je ze één voor één moeten openen.

Deze smaak is voortreffelijk, maar niet krachtig, dus je zult voorzichtig moeten zijn met de extra’s om de smaak van de fijne bonen niet te overheersen. Na al dat werk maak ze de hoofdrolspeler van het bord, toch?
Als de tuinbonen niet in het seizoen zijn, kan je diepvries tuinbonen gebruiken.

Tips:

  • Gebruik een zelfgemaakte kippenbouillon* of een groentebouillon als je het vega wilt maken.
  • Pecorino is wat delicater dan Parmezaanse kaas, maar beide zouden hier kunnen werken.
  • Lekkere toevoegingen is misschien wat verse rucola.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Orzotto met tuinbonen en citroen:

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gr tuinbonen
  • 1 ltr kippenbouillon*
  • olijfolie
  • 400 gr orzo
  • 170 ml droge witte wijn
  • 3 takken tijm
  • Parmezaanse kaas
  • 1 citroen zeste ervan

Instructies
 

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Dubbeldop eventueel de tuinbonen.
  • Verhit de kippenbouillon in een steelpan en houd hem op laag vuur.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de ui 4-5 minuten tot hij zacht is.
  • Voeg de knoflook en orzo toe en roer om te coaten, voeg dan de droge witte wijn toe en laat koken tot de wijn is verdampt.
  • Voeg de bouillon toe aan de orzo en kook tot de orzo al dente is (10-15 minuten).
  • Voeg dan de tuinbonen toe en kook ze 5 minuten mee.
  • Haal van het vuur en meng de geraspte Parmezaanse kaas erdoor.
  • Rasp naar smaak citroenschil erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating