Romige Kippensoep met Zoete Aardappel

Ik ben dol op deze romige kippensoep met zoete aardappel en zwarte rijst! Het is gezond, het is stevig, lekker vullend en verwarmend.
Ik heb nog meer variaties op kippensoep, maar ik heb er geen een met zoete aardappelen. Omdat ik een grote zoete aardappelliefhebber ben, kon ik het niet laten om een lekker vullend kippensoeprecept met zoete aardappel te maken. Ik heb er ook nog andere groenten in verwerkt die ik bij de hand had, waaronder ui, wortel en selderij, om er een hele dikke en hartige kippensoep van te maken. Eentje die die bijna grenst aan een stoofpot met veel texturen en smaken in elke hap.

De zoete aardappelen en de wortel voegen een natuurlijke zoetheid toe aan deze soep waar ik absoluut dol op ben. Ik heb er ook een scheut room in verwerkte om het romig te maken.
Deze kippensoep is zo geruststellend en heeft prachtige smaaklagen dat je zou denken dat je deze soep urenlang aan het sudderen was.
Maar in werkelijkheid is de soep snel klaar nadat de kipfilet gegaard is. Dit kan je eventueel de avond ervoor doen, zodat je op de avond zelf snel klaar bent.
Hierdoor is het een perfect doordeweeks diner, vooral als het koud weer is. Want deze soep verwarmt je van binnenuit!

Maken

Als het gaat om het bereiden van soep, ben ik een groot voorstander van het gebruik van wat je in huis hebt. In het geval van deze soep waren de meeste ingrediënten al in mijn koelkast of voorraadkast en moesten eigenlijk worden gebruikt.
Het mooie van al mijn soeprecepten is dat de ingrediënten altijd heel flexibel zijn, je kunt de groenten vervangen door andere groenten die je op voorraad hebt.

Begin met het pocheren van de kipfilets. Je brengt de bouillon met smaakmakers en groenten aan de kook en laat dan in de hete bouillon – van het vuur af – de kip heel langzaam garen. Het voordeel hiervan is dat je super sappige kipfilets krijgt.
Daarna kan je de soep gaan maken volgens onderstaand recept.

Tips:

  • Ik heb voor deze soep zelfgemaakte kippenbouillon gebruikt. Maar je kunt het ook van potten bouillon of een bouillonblokje maken.
  • Als je de bouillon en de soep aan het einde proeft en deze helemaal vlak, saai of flauw smaakt, heeft hij meer zout nodig. Wees niet bang om dat toe te voegen.
  • Als je de kipfilets niet wilt pocheren, kan je overgebleven gegaarde kip gebruiken.
  • Als je vet en calorieën probeert te besparen, of dit maakt voor iemand met een zuivelallergie, kan je de room gerust achterwege laten.
  • Heb jij nog gekookte witte of zilvervliesrijst in de koelkast, kan je dat ook gebruiken.

Nog meer lekkere kippensoeprecepten zijn:

  1. Kerrie kippensoep met kokosmelk
  2. Romige kippensoep met tortelloni
  3. Kippensoep met wortel, witte bonen en spelt
  4. Spinazie witte bonensoep met kip en maïs

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Romige kippensoep met zoete aardappel:

Romige kippensoep met zoete aardappel. Ik ben dol op deze kippensoep. Het is gezond, het is stevig, lekker vullend en verwarmend.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 winterwortel
  • 3 selderijstengels
  • olijfolie
  • 1 pot kippenbouillon
  • 1 eetl tijmblaadjes
  • 1 theel gedroogde oregano
  • 2 kipfilets
  • 1 zoete aardappel
  • 80 gr zwarte rijst, gekookt
  • 100 ml (soja)room
  • 1 bakje tuinkers
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verwijder de schil van de ui en knoflook en snijd ze fijn. Schil de wortel, spoel de selderijstengels goed af en snijd dit in kleine blokjes.
  • Giet een scheutje olijfolie in een soeppan, verwarm dit en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg dan de wortel en selderij toe en bak dit nog even mee.
  • Leg hierop de kipfilets. Schenk de kippenbouillon erbij en breng tegen de kook aan. Zorg dat de kipfilets helemaal onder de bouillon staan, zo niet voeg dan nog wat water toe.
  • Voeg de tijm en oregano toe. Leg een deksel op de pan en laat dit 5 minuten op heel laag vuur staan.
  • Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd deze in dunne plakken.
  • Zet dan het vuur uit en leg de zoete aardappel op de kipfilets, leg de deksel weer op de pan en laat de pan nog een uur zo staan (vuur uit!).
  • Lepel na een uur haal je voorzichtig de aardappelschijfjes uit de pan met een schuimspaan. Leg ze even apart. Haal de kipfilets eruit en leg ze op een snijplank. Snijd ze in kleine blokjes.
  • Giet de soep in een blender met een scheut room en mix tot een 'gebonden' soep. Doe dit weer terug in de pan en verwarm de soep.
  • Serveer de soep in een soepbord, leg er een paar plakjes aardappel, de kippenblokjes en zwarte rijst op. Garneer met wat tuinkers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating