Ik had eens op een kookprogramma op TV een pastinaaksoep met coquilles voorbij zien komen. Superlekker en feestelijk natuurlijk, en het is leuk om te maken tijdens de feestdagen. Echter, coquilles kunnen best prijzig zijn. Daarom heb ik een alternatief bedacht: pastinaaksoep met saffraan en nep ‘coquilles’ gemaakt van plakken king boleet paddenstoelen (oftewel koningsoesterzwammen). Deze paddenstoelen lijken qua textuur en uiterlijk verrassend veel op coquilles en vormen een smaakvol alternatief als je geen echte jakobsschelpen wilt gebruiken. Maar als jij een bijzonder etentje thuis geeft en toch echte coquilles wilt gebruiken, is dat natuurlijk helemaal prima.
Waarom pastinaaksoep een gezonde keuze is
Groentesoepen zijn altijd een goed idee, en pastinaaksoep is daar geen uitzondering. Wij zijn dol op pastinaak en ik heb al meerdere pastinaaksoepen op de site staan. Maar dit recept is extra bijzonder, daarom deel ik het graag met jullie. Pastinaaksoep is niet alleen lekker, maar ook een gezonde optie om extra groenten in je eetpatroon te verwerken. Het is een heerlijke soep die je kunt eten als lunch, voorgerecht of avondmaaltijd.
De basis van deze groentesoep bestaat uit een ui, knoflook, de groente zelf en wat bouillon. Je kunt het recept verder op smaak brengen met verschillende specerijen en verse kruiden. Ik heb verschillende groentesoepen op mijn site staan, van bloemkool, wortel, venkel, koolrabi, pompoen, zoete aardappel, broccoli, courgette, knolselderij tot aan rode biet toe. Pastinaaksoep voegt echt iets bijzonders toe aan dit assortiment!
Wat zijn pastinaken en waarom zijn ze zo gezond?
De pastinaak, ooit een vergeten groente, heeft de laatste jaren echt een comeback gemaakt. Je vindt ze nu in de herfst en winter in bijna elke supermarkt. Deze witte wortelachtige groente is verwant aan de winterpeen en zit boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Het is een uitstekende vervanger voor aardappelen. Je kunt pastinaak bijvoorbeeld pureren voor een romige puree, of verwerken in een soep zoals deze pastinaaksoep met saffraan. Geroosterd of in een stamppotje is deze zoete wortel ook heerlijk.
Vegan coquilles als alternatief
Als je de soep maakt voor een speciaal etentje, kan het leuk zijn om de soep extra feestelijk te maken. Ik heb hiervoor koningsoesterzwammen gebruikt, die ik zodanig gesneden en ingekerfd heb dat ze op coquilles lijken. Deze zwammen bak je in een beetje roomboter voor een heerlijke smaak en een mooie presentatie. De hoedjes en ‘kontjes’ van de zwammen kun je natuurlijk gebruiken in andere recepten, zoals in een miso orzotto met paddenstoelen.
Handige tips:
- Wil je de soep vegan maken? Gebruik dan groentebouillon en plantaardige boter.
- Saffraan kan best prijzig zijn, maar een klein beetje voegt al veel smaak toe aan de soep. Wil je geen saffraan gebruiken? Vervang het dan door kerriepoeder of kurkuma voor een mooie gele kleur en een milde smaak.
- In plaats van krokant gebakken salieblaadjes kun je de soep ook serveren met fijngehakte peterselie of bieslook.
- Een blender of staafmixer is essentieel om de soep mooi glad te maken.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.