Maak een heerlijke pastinaaksoep met saffraan en vegan coquilles van koningsoesterzwammen. Een lekker alternatief voor de klassieke soep.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang Kerst, Kerst 2024, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 kg pastinaken
- olijfolie
- peper en zout
- 1 ltr bouillon
- ¼ tl saffraan
- room
- roomboter
- 4 koningsoesterzwammen
- 20 salieblaadjes
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de pastinaken en snijd ze in kleine blokjes.
Bak de ui, knoflook en pastinaakblokjes in een grote soeppan in een scheutolijfolie.
Giet de bouillon erbij, breng het aan de kook en zet het vuur dan lager.
Leg een deksel op de pan en laat het ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
Laat de saffraan ondertussen weken in twee eetlepels heet water.
Pureer de groenten samen met de saffraan met een staafmixer in de pan of in een blender tot een romige gladde soep. En breng – indien nodig - op smaak met peper en zout.
Als de soep te dik lijkt, kan je nog wat bouillon of water toevoegen.
Borstel de koningsoesterzwammen, snijd de stelen in dikke plakken (2-3 cm dikte) en kerf een snijvlak in met een ruitjespatroon zoals je ook wel eens bij coquilles ziet.
Verwarm een koekenpan en smelt hier de (plantaardige) boter op middelhoog vuur. Leg de paddenstoelplakken in de pan en bak gedurende 4 minuten aan beide kanten goudbruin. Bestrooi ze tijdens het bakken met wat zout.
Bak op het laatst de salieblaadjes krokant in dezelfde pan met boter.
Serveer de soep in kommen en garneer de soep eventueel met coquilles en salieblaadjes.