Deze supermakkelijke, uiterst smakelijke en levendige groene pasta met boerenkoolsaus is het ideale avondeten voor doordeweeks. Dit magische vegetarische recept transformeert de stevige bladgroenten in een heerlijke, fluweelzachte boerenkoolpastasaus.
Tijdens de saaie en grijze winterdagen zoek ik naar heldere en verfrissende recepten en dit is er een.
Boerenkool
Er zijn verschillende recepten voor elke seizoensgroente, wat veel inspiratie biedt. En in de winter is dit toch ook echt boerenkool. Nu heb ik al diverse boerenkoolrecepten op de site staan, gewoon omdat ik het lekker vind.
Boerenkool is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens gezond. Het bevat veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen zoals ijzer en calcium en heel veel vezels. Daarom al is het goed om ’s winters regelmatig boerenkool te eten.
Door boerenkool te blancheren, te mengen met pastawater en daarna te pureren, ontstaat een luxueuze, fluweelzachte, licht aardse en plantaardige saus.
De saus heb ik aangemaakt met de Kaasspread met Pesto van Old Amsterdam. De geraspte Old Amsterdam kaas smelt in de saus en zorgt voor een zoute smaak en romige textuur.
En nu…terug naar het recept voor pasta met boerenkoolsaus.
Het is een super eenvoudig recept. En in plaats van de kaasspread kan je zelf ook een boerenkoolpesto maken, volgens dit recept.
Tips:
Ik heb er ook nog sperziebonen in verwerkt, maar je kunt elk soort groente erdoor verwerken.
Pasta: Ik heb nu cappelletti gebruikt, maar eigenlijk is elke pastasoort geschikt!
Garneer de pasta eventueel met gehakte geroosterde noten, zoals walnoten of pijnboompitten, voor een extra geroosterde nootachtige smaak.
Overgebleven boerenkoolsaus blijft drie dagen goed in de koelkast in een luchtdichte container. Ik raad niet aan om de saus opnieuw op te warmen, maar je kunt hem wel op kamertemperatuur laten komen en hem dan mengen met verse, hete pasta.
Hier zijn nog wat andere ideeën voor het gebruik van de overgebleven saus: besprenkel geroosterde groenten met de saus of meng het met yoghurt voor een lekkere dip.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Pasta met boerenkoolsaus:
Ingrediënten
- 200 gr boerenkool
- 200 gr sperziebonen
- 250 gr pasta
- 1 bakje Old Amsterdam Kaasspread met Pesto
- peper en zout
Instructies
- Maak de sperziebonen schoon en snijd of breek ze in stukjes.
- Zet een grote pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Voeg zout toe en kook de boerenkool 5 minuten hierin.
- Gebruik een tang om de boerenkool uit de pan te halen (deze is nat, dat is niet erg!) en doe dit voorzichtig in de blender.
- Doe de pasta en boontjes in het kokende water van de boerenkool en kook dit al dente.
- Haal 1 kopje van het pastawater uit de pan en houd dit even apart.
- Giet de pasta en sperziebonen af en doe dit terug in de pan.
- Mix de boerenkool en de kaasspread in de blender tot het op een dikke puree lijkt. Blijf mengen en voeg telkens ongeveer een eetlepel pastawater toe, tot je een gladde saus hebt.
- Meng de helft van de boerenkoolsaus met de uitgelekte pasta in de pan kaas. Als de saus droog aanvoelt, roer er dan meer boerenkoolsaus door.
- Voeg indien nodig nog wat extra pastawater toe om de saus te verdunnen tot hij smeuïg is en goed aan de pasta blijft plakken. Breng op smaak met zout en peper.