Linzensalade met geitenkaas en dragondressing

Dit gerecht combineert hartige linzen, zoete blauwe bessen en rijke, romig-zure geitenkaas, gemengd met een super smaakvolle dragonvinaigrette. Het is de perfecte stevige lunch of bijgerecht bij gebraden kip, eend of varkensvlees en kan warm of koud worden gegeten. Deze linzensalade, boordevol groenten en levendige smaken, is perfect voor een licht diner of een gezonde, makkelijk mee te nemen lunch. Geniet van de knapperigheid van walnoten en de romige heerlijkheid van geitenkaas in deze typische Franse linzensalade met geitenkaas en dragondressing. Het is en ware gastronomische ervaring bij elke hap.

Linzen

Linzen behoren tot de peulvruchtenfamilie en bevatten veel eiwitten, essentiële aminozuren, mineralen en vezels. Ze zijn goedkoop en bieden hoogwaardige plantaardige eiwitten. 100 gram linzenzaad bevat ongeveer 25 gram eiwit. Linzen worden beschouwd als functioneel voedsel vanwege hun hoge voedingswaardeinzen zijn rijk aan eiwitten, essentiële aminozuren, mineralen en vezels, waardoor ze een waardevolle voedingsbron vormen.

Als je nog niet helemaal weg bent van linzen, dan zal dit recept je zeker tot een echte linzenliefhebber maken. Ik zou zeggen dat mijn linzenobsessie de afgelopen jaren behoorlijk is gegroeid. Daarom kan je behoorlijk wat linzenrecepten vinden op de site. Als je rechtsboven linzen op de zoekbalk typt, verschijnen ze allemaal.
Zoals bijvoorbeeld deze heerlijke Salade met crispy linzen, Bolognese saus van linzen en Groene linzen curry met boerenkool.

Je kunt zelf linzen koken. Maar je kunt ook een blikje linzen kopen en deze gebruiken voor de salade.

Variaties

Kaasvariatie: Gebruik fetakaas in plaats van geitenkaas voor een iets pittiger smaak, maar toch nog romige smaak.
Linzenvariatie: Je kunt de bruine linzen vervangen door Puy linzen of door Beluga-linzen, omdat deze een vergelijkbare stevige textuur hebben.
Dressingopties: Probeer voor de variatie een dressing van rode wijnazijn voor een robuuste en licht fruitige zuurgraad. Als alternatief kan een balsamico-vinaigrette een rijke, lichtzoete diepte toevoegen.

Tips:

Overweeg nog extra verse kruiden zoals dille, verse tijm of oregano toe te voegen voor extra diepgang. Voor een pittigere smaak werkt een snufje komijn, rode pepervlokken of paprikapoeder goed.
Je kunt walnoten vervangen door andere noten zoals pecannoten of amandelen voor een andere textuur en smaak. Rooster ze lichtjes om hun nootachtige aroma te versterken voordat je ze aan de salade toevoegt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Linzensalade met geitenkaas en dragondressing:

Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Bijgerechten, Lunch, Salades
Keuken Frans
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 400 gr gekookte linzen
  • 1 kleine sjalot
  • 85 gr veldsla
  • 100 gr geitenkaas pearls
  • 100 gr blauwe bessen

Vinaigrette

  • 2 el appelciderazijn
  • 5 el olijfolie
  • 1 el gehakte dragon
  • 1 1 tl Dijonmosterd
  • peper en zout

Instructies
 

  • Giet de linzen af in een zeef en spoel ze schoon met koud water.
  • Snijd de sjalot in hele dunne ringen.
  • Leg de sla op een grote schaal of bord.
  • Verdeel de linzen, sjalotje, geitenkaas pearls en blauwe bessen hierover.
  • Klop in een kleine kom alle ingrediënten voor de dragonvinaigrette door elkaar.
  • Giet dit over het linzenmengsel en serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating