Door een dorpsgenoot werd ik erop geattendeerd dat er in een bepaalde straat heel veel kweepeerbomen staan en dat ik die daar kon plukken. Nou onmiddellijk naar dit adres gereden natuurlijk en daar stonden de bomen vol met kweeperen. Hij zei nog: de jongelui lopen te voetballen met de kweeperen die van de boom gevallen zijn. Duidelijk een teken dat ze niet weten dat dit voedsel is en dat je hier iets lekkers van kunt maken. Ik heb er langzaam gestoofde kweeperen van gemaakt.
Kweeperen
Kweeperen zijn geen gewone peren, maar deze peer is wel verwant aan de peer en appel. Het lijkt een beetje op peer/appel maar dan met een onregelmatige vorm. De peer is geel aan de buitenkant en soms zit er een donsachtig laagje op. Dit kan je eraf vegen. Van binnen is hij wit, maar na het schillen verkleurt het snel. Maar na het koken wordt de kweepeer prachtig roze/rood.
Het is een soort vergeten vrucht en dat heeft een reden. De kweeperen zijn namelijk keihard, moeilijk te schillen en te snijden en moeten lang gestoofd of gekookt worden om er iets lekkers van te maken. Men heeft daar tegenwoordig geen tijd of geduld meer voor, dus zijn ze in het vergeethoekje geraakt. En dat is jammer, want de kweeperen op deze manier gestoofd zijn zo lekker! Ze hebben dan een zoete en aromatische geur. En is het geen plaatje?
Eind september / begin oktober kan je de kweeperen plukken. Sporadisch zie je ze bij de groenteboer liggen, die zijn dan ook nog eens niet goedkoop. Wel kan je ze in de Turkse winkels vinden. Maar als je iemand kent met een boom of een adresje vind zoals ik, pluk ze dan zelf.
Je kunt ze dus niet zo eten. Maar kook ze een flinke tijd op heel laag vuur. De kooktijd verschilt nogal (van 45 tot 90 minuten), dit ligt er ook aan hoe rijp de peer is. Hoe langzamer en langer je ze kookt, hoe lekkerder ze worden.
Tips
Kweeperen bevatten veel pectine, ze zijn daarom ideaal om er jam, chutney of vruchtenpasta van te maken. De meeste pectine zit in de schil, kook dit desnoods mee.
Als je de gekookte peren een nacht in het kookvocht laat staan, worden ze nog mooier rood.
Schil ze met een stevige dunschiller en snijd ze met een groot en scherp keukenmes.
Als je geen wijn wilt gebruiken, stoof ze dan in water.
Recept Langzaam gestoofde kweeperen:
Ingrediënten
- 4 kweeperen
- 1 citroen, sap ervan
- 1 fles fruitige witte wijn
- 300 gr kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 2 kaneelstokjes
- 1 sinaasappel, schil ervan
- 250 ml slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker
- 25 gr pistache noten
- 1 tak verse munt
Instructies
- Schil de kweeperen, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis met een bolletjessteker.
- Leg ze in een grote schaal water met het sap van de citroen om verkleuren te voorkomen.
- Giet de wijn in een pan en breng dit samen met de suiker, vanillestokje, kaneelstokjes en sinaasappelschil aan de kook tot de suiker is opgelost. Zet het vuur dan op de laagste stand.
- Leg de halve kweeperen in de pan, ze moeten helemaal onder het vocht staan. Dek af met een verfrommeld vel bakpapier. Leg een deksel op de pan.
- Laat de kweeperen zolang stoven tot ze zacht en mooi roze geworden zijn. Dit kan wel even duren.
- Schep de kweeperen voorzichtig uit de pan. Zet de pan op hoog vuur en laat het vocht inkoken tot het een siroop geworden is.
- Klop de slagroom lobbig (is niet helemaal stijf) met de vanille suiker. Hak de pistachenootjes grof en haal de blaadjes munt van de stengel.
- Je kunt de kweeperen warm of koud serveren. Leg ze op een mooie schaal, giet de siroop erover en garneer met de pistachenoten en muntblaadjes. Serveer de slagroom apart.
2 reacties
Dit is een heel goed recept, niet moeilijk uit te voeren.
Lekker, smaakvol , aromatisch dessertje.
Dankjewel, super leuk om te vernemen.