Het is tijd voor chutney wanneer de geur van azijn het huis vult en de keukenramen beslagen zijn met de condens van een borrelende weckpot. In deze maand wordt gebruik gemaakt van prachtig herfstfruit, namelijk kweepeer en appel. Ik heb nu een heerlijke kruidige chutney van kweepeer met abrikozen gemaakt.

Kweepeer chutney maken

Kweeperen

De kweepeer is in ons land niet bijzonder populair, wat jammer is, want ze hebben een unieke smaak en textuur. Je kunt ze vinden bij een goede groenteboer of in biologische winkels. Zelf heb ik het geluk dat ik ze gratis kan plukken in ons dorp waar op diverse plekken kweepeerbomen staan.

Om verkleuring te voorkomen, kun je de geschilde kweeperen in een bak met citroenwater leggen. Maak je echter geen zorgen als ze toch verkleuren, want tijdens het koken worden de vruchten vanzelf bruin.

Als je nog nooit met kweepeer hebt gekookt, staat je een aangename verrassing te wachten. Hoewel ze sterk op appels lijken, is deze ‘vergeten’ vrucht verfrissend onderscheidend. Met hun kleverige schillen, een groot klokhuis en zuur vruchtvlees zijn kweeperen lastiger te bereiden dan appels. Maar de extra moeite wordt ruimschoots beloond door hun heerlijke geur en smaak.

In deze chutney heb ik een zoet-pittige smaakmaker gecreëerd die perfect past bij gebraden varkensvlees, kip of kalkoen. Kweepeer combineert prachtig met ander herfstfruit zoals appels. Gember zorgt voor een frisse toets en voegt samen met de specerijen een warme smaak toe aan de chutney.

Chutney

Chutney is een smaakmaker afkomstig uit de Indiase keuken. Het kenmerkt zich door de combinatie van fruit met zoet, zuur en vaak ook pikante pepertjes. Het is ideaal om rijstgerechten, kip of ander vlees meer smaak te geven. Ook is het heerlijk op brood met kaas of ham.

Laat chutney bij voorkeur een maand staan voordat je de pot opent. Zo krijgen de smaken de tijd om zich goed te ontwikkelen en wordt de chutney nog lekkerder.

Weckpotten

Om de weck- of jampotten te steriliseren, kook je ze 15 minuten in een grote pan met water. Vergeet niet de deksels mee te koken. Haal de potten daarna uit de pan en zet ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.

Je kunt de potten en deksels ook steriliseren in de oven. Plaats ze op een bakplaat voorzien van bakpapier en zet ze 15 minuten in een oven op 150 graden.

Tips

Kweepeer chutney recept: