Langzaam gestoofde kweeperen. Ik vond heerlijke kweeperen in ons dorp die ik gewoon mocht plukken. Zo van de boom in de pan. En lekker dat ze zijn!
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 2 uur uur
Totale tijd 2 uur uur 15 minuten min
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Nederlands
- 4 kweeperen
- 1 citroen, sap ervan
- 1 fles fruitige witte wijn
- 300 gr kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 2 kaneelstokjes
- 1 sinaasappel, schil ervan
- 250 ml slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker
- 25 gr pistache noten
- 1 tak verse munt
Schil de kweeperen, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis met een bolletjessteker.
Leg ze in een grote schaal water met het sap van de citroen om verkleuren te voorkomen.
Giet de wijn in een pan en breng dit samen met de suiker, vanillestokje, kaneelstokjes en sinaasappelschil aan de kook tot de suiker is opgelost. Zet het vuur dan op de laagste stand.
Leg de halve kweeperen in de pan, ze moeten helemaal onder het vocht staan. Dek af met een verfrommeld vel bakpapier. Leg een deksel op de pan.
Laat de kweeperen zolang stoven tot ze zacht en mooi roze geworden zijn. Dit kan wel even duren.
Schep de kweeperen voorzichtig uit de pan. Zet de pan op hoog vuur en laat het vocht inkoken tot het een siroop geworden is.
Klop de slagroom lobbig (is niet helemaal stijf) met de vanille suiker. Hak de pistachenootjes grof en haal de blaadjes munt van de stengel.
Je kunt de kweeperen warm of koud serveren. Leg ze op een mooie schaal, giet de siroop erover en garneer met de pistachenoten en muntblaadjes. Serveer de slagroom apart.