Jaarlijks bereidt mijn moeder met Kerst een grote kalkoen voor ons gezin. Altijd is het vechten om de kalkoenpoten, want stiekem vinden wij die het lekkerst. Laatst zag ik in de winkel een hele kalkoenbout liggen en dacht: Die neem ik mee! Het lekkerste deel van de kalkoen, zonder dat je een hele kalkoen hoeft te braden. Ik stoofde de kalkoenbouten in rode wijn, en wat was dat heerlijk!

Waarom kalkoen?

Zoals jullie weten, heeft mijn man lang in Amerika gewoond. Daardoor vieren wij ook een beetje de Amerikaanse feestdagen. Een goed excuus toch? Met Thanksgiving (de vierde donderdag van november) wordt er traditioneel kalkoen gegeten in Amerika.

Thanksgiving is een nationale feestdag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en andere goede zaken. Dit feest draait om familie en een uitgebreid diner met kalkoen.

De magie van stoven

Doordat je de kalkoenbouten in rode wijn stooft, wordt het vlees heerlijk sappig en zacht. De rode wijn trekt volledig in het vlees en geeft een rijke smaak. Het mooiste? Je hebt er bijna geen omkijken naar, want de oven doet al het werk.

Kalkoenbouten braden in pan

Voor je de kalkoenbouten in de oven plaatst, is het belangrijk om ze eerst in de pan te braden. Hierdoor krijgen ze een mooie, goudbruine kleur en karamelliseren de sappen, wat extra smaak toevoegt aan het gerecht. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en bak de kalkoenbouten aan alle kanten bruin. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.

Kalkoenbout langzaam garen in de oven

Na het braden verplaats je de kalkoenbouten naar een ovenschaal. Voeg de rode wijn en eventuele smaakmakers zoals knoflook, rozemarijn of tijm toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie of een deksel. Laat de kalkoen langzaam garen in een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius gedurende 1,5 tot 2 uur. Het resultaat is heerlijk sappig vlees dat van het bot valt.

Traditionele bijgerechten

Vaak worden de volgende gerechten geserveerd:

  • Stuffing (kalkoenvulling)
  • Cranberries
  • Aardappelpuree
  • Zoete aardappelen
  • Boontjes
  • Nagerecht: pecannotentaart of pompoentaart

Ik heb ervoor gekozen om de kalkoen te combineren met een romige pompoen gratin met salie. Als dessert maakte ik een klassieke Amerikaanse pompoentaart.

Tips voor de bereiding

  • Snijd de kalkoenbouten doormidden: Hierdoor krijg je een kalkoenpoot en een kalkoenkarbonade. Dit verkort de gaartijd aanzienlijk.
  • Kies een goede wijn: Gebruik een rode wijn die je zelf graag drinkt. Een goedkope wijn doet geen recht aan het gerecht, dus koop twee flessen: één voor het stoven en één om erbij te drinken.
  • Breng op smaak met rozemarijnzout: In plaats van gewoon zout bestrooide ik de bouten met zelfgemaakt rozemarijnzout*. Hoe je dit maakt, lees je hier.

Kalkoenbout recept: