Jaarlijks bereidt mijn moeder met Kerst een grote kalkoen voor ons gezin. Altijd is het vechten om de kalkoenpoten, want stiekem vinden wij die het lekkerst. Laatst zag ik in de winkel een hele kalkoenbout liggen en dacht: Die neem ik mee! Het lekkerste deel van de kalkoen, zonder dat je een hele kalkoen hoeft te braden. Ik stoofde de kalkoenbouten in rode wijn, en wat was dat heerlijk!
Waarom kalkoen?
Zoals jullie weten, heeft mijn man lang in Amerika gewoond. Daardoor vieren wij ook een beetje de Amerikaanse feestdagen. Een goed excuus toch? Met Thanksgiving (de vierde donderdag van november) wordt er traditioneel kalkoen gegeten in Amerika.
Thanksgiving is een nationale feestdag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en andere goede zaken. Dit feest draait om familie en een uitgebreid diner met kalkoen.
De magie van stoven
Doordat je de kalkoenbouten in rode wijn stooft, wordt het vlees heerlijk sappig en zacht. De rode wijn trekt volledig in het vlees en geeft een rijke smaak. Het mooiste? Je hebt er bijna geen omkijken naar, want de oven doet al het werk.
Kalkoenbouten braden in pan
Voor je de kalkoenbouten in de oven plaatst, is het belangrijk om ze eerst in de pan te braden. Hierdoor krijgen ze een mooie, goudbruine kleur en karamelliseren de sappen, wat extra smaak toevoegt aan het gerecht. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en bak de kalkoenbouten aan alle kanten bruin. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
Kalkoenbout langzaam garen in de oven
Na het braden verplaats je de kalkoenbouten naar een ovenschaal. Voeg de rode wijn en eventuele smaakmakers zoals knoflook, rozemarijn of tijm toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie of een deksel. Laat de kalkoen langzaam garen in een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius gedurende 1,5 tot 2 uur. Het resultaat is heerlijk sappig vlees dat van het bot valt.
Traditionele bijgerechten
Vaak worden de volgende gerechten geserveerd:
- Stuffing (kalkoenvulling)
- Cranberries
- Aardappelpuree
- Zoete aardappelen
- Boontjes
- Nagerecht: pecannotentaart of pompoentaart
Ik heb ervoor gekozen om de kalkoen te combineren met een romige pompoen gratin met salie. Als dessert maakte ik een klassieke Amerikaanse pompoentaart.
Tips voor de bereiding
- Snijd de kalkoenbouten doormidden: Hierdoor krijg je een kalkoenpoot en een kalkoenkarbonade. Dit verkort de gaartijd aanzienlijk.
- Kies een goede wijn: Gebruik een rode wijn die je zelf graag drinkt. Een goedkope wijn doet geen recht aan het gerecht, dus koop twee flessen: één voor het stoven en één om erbij te drinken.
- Breng op smaak met rozemarijnzout: In plaats van gewoon zout bestrooide ik de bouten met zelfgemaakt rozemarijnzout*. Hoe je dit maakt, lees je hier.
Chantal
maart 29, 2020 @ 4:11 pm
Ik heb iets meer knoflook gebruikt en op het eind een beetje suiker en balsamicoazijn toegevoegd aan de saus. Het was echt lekker, zelfs de kinderen die eerst wantrouwig waren hebben gesmuld.
Hanneke de Jonge
maart 29, 2020 @ 4:47 pm
Hoi Chantal, super leuk om te vernemen. Dankjewel. En die toevoegingen lijken me ook heerlijk. Met culinaire groeten, Hanneke
stefaanlippens2109@gmail.com
december 2, 2020 @ 9:02 pm
heb het klaargemaakt maar met niet de zelfdehoeveelheden en moet zeggen was super lekker
Hanneke de Jonge
december 3, 2020 @ 2:19 pm
Leuk om te vernemen Stefaan. Dankjewel.
Niels Visser
januari 9, 2021 @ 2:41 pm
En wat doe je nu met die kan met vocht zonder groentes ?
gebruik je dat bij het maken van de saus of niet?
Hanneke de Jonge
januari 10, 2021 @ 9:34 am
Hoi Niels, ja van dit vocht wordt de saus gemaakt.
Joan
maart 22, 2021 @ 1:59 pm
Ik heb dit recept klaar gemaakt, maar omdat ik geen varken eet, heb ik de spekjes vervangen met gerookte kip. De stukjes peen heb ik niet weggegooid, maar als groente meegegeten.
Was heerlijk. Top
Hanneke de Jonge
maart 22, 2021 @ 3:21 pm
Hallo Joan, heel goed idee om het dan te vervangen. Er bestaan ook vegetarische spekreepjes, die kan je wellicht ook gebruiken.
Ja natuurlijk kan je de wortel ook nog eten.
Leuk om te horen, dankjewel.
Trees
december 11, 2022 @ 6:51 pm
Beste Hanneke
Is een bout hetzelfde als een kalkoendij
En hoeveel vlees zit er aan 1 bout
Voor hoeveel personen is je recept?
Ik hoor het graag
Mvg
Hanneke de Jonge
december 12, 2022 @ 8:47 am
Beste Trees, een bout is een kalkoendijfilet met het pootje er nog aan en het bot erin. Het gewicht verschilt heel erg van de grootte van de kalkoen. Dit gerechtis voor 4 personen, zoals in het recept vermeld staat.
Corine
december 9, 2024 @ 7:18 am
Beste Trees. Wat is een geschikte rode wijn om voor dit recept te gebruiken? Mvg
Hanneke de Jonge
december 9, 2024 @ 7:48 am
Hallo Corine, een Pinot Noir, Sauvignon of Merlot zou goed kunnen. Deze wijnen kan je er dan ook bij drinken.
Groetjes, Hanneke
Corine
december 24, 2024 @ 11:04 am
Goedemorgen.
Ik ben nu bezig met het maken van dit recept. Moet het zonder of met deksel in de oven?
Groetjes Corine
Hanneke de Jonge
december 24, 2024 @ 12:03 pm
Hallo Cornine, de bouten gaan zonder deksel in de oven. Succes ermee en laat je me weten hoe het gesmaakt heeft?
Groetjes, Hanneke