Kalkoenbout Recept in Rode Wijn

Jaarlijks bereidt mijn moeder met Kerst een grote kalkoen voor ons gezin. Altijd is het vechten om de kalkoenpoten, want stiekem vinden wij die het lekkerst. Laatst zag ik in de winkel een hele kalkoenbout liggen en dacht: Die neem ik mee! Het lekkerste deel van de kalkoen, zonder dat je een hele kalkoen hoeft te braden. Ik stoofde de kalkoenbouten in rode wijn, en wat was dat heerlijk!

Waarom kalkoen?

Zoals jullie weten, heeft mijn man lang in Amerika gewoond. Daardoor vieren wij ook een beetje de Amerikaanse feestdagen. Een goed excuus toch? Met Thanksgiving (de vierde donderdag van november) wordt er traditioneel kalkoen gegeten in Amerika.

Thanksgiving is een nationale feestdag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en andere goede zaken. Dit feest draait om familie en een uitgebreid diner met kalkoen.

De magie van stoven

Doordat je de kalkoenbouten in rode wijn stooft, wordt het vlees heerlijk sappig en zacht. De rode wijn trekt volledig in het vlees en geeft een rijke smaak. Het mooiste? Je hebt er bijna geen omkijken naar, want de oven doet al het werk.

Kalkoenbouten braden in pan

Voor je de kalkoenbouten in de oven plaatst, is het belangrijk om ze eerst in de pan te braden. Hierdoor krijgen ze een mooie, goudbruine kleur en karamelliseren de sappen, wat extra smaak toevoegt aan het gerecht. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en bak de kalkoenbouten aan alle kanten bruin. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.

Kalkoenbout langzaam garen in de oven

Na het braden verplaats je de kalkoenbouten naar een ovenschaal. Voeg de rode wijn en eventuele smaakmakers zoals knoflook, rozemarijn of tijm toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie of een deksel. Laat de kalkoen langzaam garen in een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius gedurende 1,5 tot 2 uur. Het resultaat is heerlijk sappig vlees dat van het bot valt.

Traditionele bijgerechten

Vaak worden de volgende gerechten geserveerd:

  • Stuffing (kalkoenvulling)
  • Cranberries
  • Aardappelpuree
  • Zoete aardappelen
  • Boontjes
  • Nagerecht: pecannotentaart of pompoentaart

Ik heb ervoor gekozen om de kalkoen te combineren met een romige pompoen gratin met salie. Als dessert maakte ik een klassieke Amerikaanse pompoentaart.

Tips voor de bereiding

  • Snijd de kalkoenbouten doormidden: Hierdoor krijg je een kalkoenpoot en een kalkoenkarbonade. Dit verkort de gaartijd aanzienlijk.
  • Kies een goede wijn: Gebruik een rode wijn die je zelf graag drinkt. Een goedkope wijn doet geen recht aan het gerecht, dus koop twee flessen: één voor het stoven en één om erbij te drinken.
  • Breng op smaak met rozemarijnzout: In plaats van gewoon zout bestrooide ik de bouten met zelfgemaakt rozemarijnzout*. Hoe je dit maakt, lees je hier.

Kalkoenbout recept:

Kalkoenbout recept in rode wijn. Als je geen hele kalkoen wilt bereiden, dan zijn deze kalkoenbouten ideaal om te maken. Lekker en makkelijk!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 50 minuten
Totale tijd 2 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 2 kalkoenbouten
  • peper en zout
  • evt. rozemarijnzout*
  • 2 el olijfolie
  • 1 e roomboter
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 winterpeen
  • 125 gr magere spekreepjes
  • 250 gr kastanje champignons
  • 3 takken rozemarijn
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 500 ml rode wijn
  • 25 gr roomboter
  • 2 el bloem

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 170˚C. Snijd de bouten doormidden.
  • Schil en snijd de ui, knoflook en winterpeen. en Bak de spekjes aan in een grote koekenpan met een scheutje olie en doe dan de ui, knoflook en winterpeen erbij en bak dit even mee.
  • Schep dit in de ovenschaal en voeg de rozemarijn, laurierblaadje en verkruimeld bouillonblokje erbij.
  • Bestrooi het vlees met peper en rozemarijnzout. Verhit de olie en boter in dezelfde koekenpan en bak hierin de kalkoenstukken rondom goudbruin.
  • Leg de stukken kalkoen dan in een ovenschaal op de groenten en blus de pan af met de rode wijn. Giet dit ook in de ovenschaal en zet deze in de oven.
  • Braad de kalkoen in ongeveer 70-80 minuten gaar. Haal de schaal dan uit de oven en leg de kalkoenstukken op een bord.
  • Giet het vocht door een zeef in een kan (de spekjes en groenten gebruik je niet meer).
  • Leg de kalkoen weer in de lege ovenschaal en houd ze warm in de (nog) warme oven.
  • Laat de boter smelten in een kookpan en roer de bloem erdoor. Laat al roerend even op het vuur staan. Voeg dan beetje voor beetje het gezeefde vocht erbij. Breng het aan de kook tot de saus dikker geworden is.
  • Borstel de pannenstoelen ondertussen schoon en snijd de grote exemplaren doormidden. Bak de paddenstoelen in een bakpan in een scheutje olijfolie goudbruin.
  • Leg de kalkoenbouten op een mooie schaal en lepel de paddenstoelen eromheen en serveer de saus er apart bij.

14 reacties

  1. Ik heb iets meer knoflook gebruikt en op het eind een beetje suiker en balsamicoazijn toegevoegd aan de saus. Het was echt lekker, zelfs de kinderen die eerst wantrouwig waren hebben gesmuld.

  2. Hoi Chantal, super leuk om te vernemen. Dankjewel. En die toevoegingen lijken me ook heerlijk. Met culinaire groeten, Hanneke

  3. heb het klaargemaakt maar met niet de zelfdehoeveelheden en moet zeggen was super lekker

  4. En wat doe je nu met die kan met vocht zonder groentes ?
    gebruik je dat bij het maken van de saus of niet?

  5. Ik heb dit recept klaar gemaakt, maar omdat ik geen varken eet, heb ik de spekjes vervangen met gerookte kip. De stukjes peen heb ik niet weggegooid, maar als groente meegegeten.
    Was heerlijk. Top

  6. Hallo Joan, heel goed idee om het dan te vervangen. Er bestaan ook vegetarische spekreepjes, die kan je wellicht ook gebruiken.
    Ja natuurlijk kan je de wortel ook nog eten.
    Leuk om te horen, dankjewel.

  7. Beste Hanneke
    Is een bout hetzelfde als een kalkoendij
    En hoeveel vlees zit er aan 1 bout
    Voor hoeveel personen is je recept?
    Ik hoor het graag
    Mvg

  8. Beste Trees, een bout is een kalkoendijfilet met het pootje er nog aan en het bot erin. Het gewicht verschilt heel erg van de grootte van de kalkoen. Dit gerechtis voor 4 personen, zoals in het recept vermeld staat.

  9. Hallo Corine, een Pinot Noir, Sauvignon of Merlot zou goed kunnen. Deze wijnen kan je er dan ook bij drinken.
    Groetjes, Hanneke

  10. Goedemorgen.
    Ik ben nu bezig met het maken van dit recept. Moet het zonder of met deksel in de oven?
    Groetjes Corine

  11. Hallo Cornine, de bouten gaan zonder deksel in de oven. Succes ermee en laat je me weten hoe het gesmaakt heeft?
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating