Kalkoenbout recept in rode wijn. Als je geen hele kalkoen wilt bereiden, dan zijn deze kalkoenbouten ideaal om te maken. Lekker en makkelijk!
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 50 minuten min
Totale tijd 2 uur uur 5 minuten min
Gang Hoofdgerechten
Keuken Frans
- 2 kalkoenbouten
- peper en zout
- evt. rozemarijnzout*
- 2 el olijfolie
- 1 e roomboter
- 1 ui
- 2 knoflookteentjes
- 1 winterpeen
- 125 gr magere spekreepjes
- 250 gr kastanje champignons
- 3 takken rozemarijn
- 1 laurierblaadje
- 1 kippenbouillonblokje
- 500 ml rode wijn
- 25 gr roomboter
- 2 el bloem
Verwarm de oven voor op 170˚C. Snijd de bouten doormidden.
Schil en snijd de ui, knoflook en winterpeen. en Bak de spekjes aan in een grote koekenpan met een scheutje olie en doe dan de ui, knoflook en winterpeen erbij en bak dit even mee.
Schep dit in de ovenschaal en voeg de rozemarijn, laurierblaadje en verkruimeld bouillonblokje erbij.
Bestrooi het vlees met peper en rozemarijnzout. Verhit de olie en boter in dezelfde koekenpan en bak hierin de kalkoenstukken rondom goudbruin.
Leg de stukken kalkoen dan in een ovenschaal op de groenten en blus de pan af met de rode wijn. Giet dit ook in de ovenschaal en zet deze in de oven.
Braad de kalkoen in ongeveer 70-80 minuten gaar. Haal de schaal dan uit de oven en leg de kalkoenstukken op een bord.
Giet het vocht door een zeef in een kan (de spekjes en groenten gebruik je niet meer).
Leg de kalkoen weer in de lege ovenschaal en houd ze warm in de (nog) warme oven.
Laat de boter smelten in een kookpan en roer de bloem erdoor. Laat al roerend even op het vuur staan. Voeg dan beetje voor beetje het gezeefde vocht erbij. Breng het aan de kook tot de saus dikker geworden is.
Borstel de pannenstoelen ondertussen schoon en snijd de grote exemplaren doormidden. Bak de paddenstoelen in een bakpan in een scheutje olijfolie goudbruin.
Leg de kalkoenbouten op een mooie schaal en lepel de paddenstoelen eromheen en serveer de saus er apart bij.