Kashmiri chili aardappel curry

Ik had nog aardappelen en uien van @frietvanbeus en polderknoflook over van de Flevour foodbox. Ik had van deze aardappelen al zelf heerlijke frieten gemaakt, maar wilde met de rest iets bijzonders maken. Toen zag ik een recept van Kashmiri Dum Aloo voorbijkomen, oftewel Kashmiri chili aardappel curry. En dat was misschien wel niet toevallig, had namelijk net van een grote zak rode pepers een heerlijke Indiase hete saus Kashmiri gemaakt. Dit paste perfect in deze Indiase aardappel curry.

 

Indiase recepten

 

In de originele recepten voor deze curry worden vaak krieltjes gebruikt, maar aardappelen in blokjes kan natuurlijk ook. Dum Aloo is dus een beroemde curry uit de Kashmiri streek in India. De aardappeltjes worden gegaard in yoghurt welke op smaak gebracht is met chili pepers en specerijen. Wij zijn gek op Indiase en gekruide (lees pittige) gerechten. Ik heb ook een paar Indiase klassiekers op de site staan, zoals deze Butter chicken.

 

De Kashmiri keuken is pittig, kruidig en heel erg smaakvol. Elke streek in India heeft zijn eigen lokale recepten, dit komt natuurlijk ook vanwege de verschillende culturen en omdat het land zo groot is.

 

De Kashmiri chili aardappel curry is een heerlijke manier om aardappelen eens heel anders te bereiden. Je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt door meer of minder rode pepersaus of pepers toe te voegen. Je kunt het serveren met gekookte Basmati rijst, zelfgemaakt naan brood of alleen een salade erbij.
In de Kashmiri keuken wordt veel yoghurt gebruikt, zoals in dit recept. De aardappelen worden gaar gestoofd in de yoghurt. Deze gaat een beetje schiften tijdens de bereiding, maar dat hoort zo. Dus niet schrikken hè als dit gebeurt.
In plaats van bloemige aardappelblokjes, kan je ook krieltjes gebruiken. Gebruik dan wel verse krieltjes met schil en al.

 

Tip:

 

Het recept van de Kashmiri saus* vind je hier. Heb je geen zin om dit te maken, hak dan een rode peper fijn en meng dat dan door de yoghurt.

 

 

Recept Kashmiri chili aardappel curry:

Kashmiri chili aardappel curry. Wil je eens aardappelen op een hele bijzondere manier maken? Probeer dan eens deze pittige Indiase aardappelen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerechten, Vegetarisch
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg bloemige aardappelen
  • zout
  • 3 uien
  • 50 gr geklaarde boter
  • 5 tenen knoflook, geraspt
  • 200 gr Griekse yoghurt
  • 1-2 el Kashmiri saus*
  • ½ tl kurkumapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kardamompoeder
  • 1 kaneelstokje

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Kook ze 10 minuten in water met zout. Giet ze dan af.
  • Snijd de uien in dunne ringen en bak ze goudbruin in de geklaarde boter in ongeveer 5-7 minuten. Voeg dan de aardappelblokjes en knoflook toe en bak dit nog even mee.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Meng ondertussen de yoghurt met de Kashmiri saus, kurkuma, koriander en kardamom.
  • Doe de yoghurt en kaneelstokje in de pan bij de aardappelen en uien en meng dit erdoor en bak het even mee. Doe dan een mok heet water toe en roer dit erdoor.
  • Zet de pan (of ovenschaal) in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 30-40 minuten tot de aardappelen zacht geworden zijn en de saus is ingekookt.

2 reacties

  1. Wij hebben dit recept gemaakt zonder de pepersaus. Het was daardoor mild van smaak, maar toch bijzonder lekker.

  2. Dankjewel Sandra, leuk om te vernemen. En dat kan natuurlijk altijd, als je niet van pittig houdt kan je de pepersaus weglaten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating