Hollandse Garnalen Bisque

In de Kerst Foodybox van Kroon op het Werk zat een bak met echte verse Hollandse garnalen van het Nederlands Visbureau. Oeps ik moest ze nog pellen, dat was even een delicaat klusje met die grote handen van mij. Maar het is gelukt, heb ze er allemaal heelhuids uit gekregen. Nu had ik een bak vol met schalen en vond het zonde om dit weg te gooien. Hiervan heb ik deze zalige Hollandse garnalen bisque gemaakt. Het is wel even een klusje, maar dan heb je ook wat!

Bisque

Wat is het verschil tussen bisque en soep? Bisque wordt omschreven als een klein stukje hemel. Oké, technisch gezien is het een romige, op bouillon gebaseerde, smaakvolle Franse soep. Hij wordt vaak gemaakt met zeevruchtenbouillon als basis en gebakken en gepureerde groenten voor dikte en smaak. Hoewel de term ‘bisque’ kan verwijzen naar elk type romige soep, bevat de originele en authentieke bisque bouillon en gepureerde schaaldieren. Chowder daarentegen is dik en grof.

Dit is de meest budgetvriendelijke authentieke bisque die ik ooit heb kunnen maken. Ik heb gemerkt dat garnalen vaak makkelijk te vinden. Voel je vrij om in plaats daarvan kreeft, krab of schaaldieren te gebruiken als je dat liever hebt.

Ik ben zo dol op deze romige garnalenbisque dat ik hem als maaltijd op zichzelf kan eten. Traditioneel wordt hij echter meer als voorgerecht geserveerd.

Hollandse garnalen

Van de rest van deze heerlijke garnalen heb ik een hartige Tompouce gemaakt.

Tips:

  • Je kunt de bisque op het laatst nog afmaken met een scheutje cognac, wat jij wilt.
  • Natuurlijk kan je deze soep ook van andere garnalen of zelfs van rivierkreeftjes maken.
  • Het is heel goed in te vriezen, dus maak je geen zorgen als je meer dan genoeg maakt. Het blijft tot 6 maanden bevroren in een luchtdichte diepvrieszak of -bakje.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Hollandse Garnalen Bisque:

Hollandse garnalen bisque. Ik had een pak superverse Hollandse garnalen gekregen, maar je deze moesten nog gepeld worden. Van de schalen maak ik een bisque.
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Gang Kerst, Soepen, Vis, Voorgerechten
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • schalen van 500 gr garnalen
  • 1 klont roomboter
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 takjes tijm
  • 500 ml goede visbouillon
  • 1/2 tl saffraan
  • peper en zout
  • 200 ml slagroom

Instructies
 

  • Allereerst pel je de garnalen en bewaar je de schalen apart.
  • Laat de roomboter smelten in een kookpan en fruit hierin de garnaalschalen, gesnipperde ui en hele teen knoflook in. Meng nu de tomatenpuree erbij en bak dit even mee.
  • Doe de tijm en bouillon erbij en breng aan de kook, laat dan een half uurtje zachtjes pruttelen. Haal de tijmtakjes er dan uit.
  • Schep alles nu in een blender en pureer dit zo fijn mogelijk (laat de machine maar een paar minuten op hoge toeren draaien).
  • Giet dit mengsel een fijne zeef met daarin een schone kaasdoek (of theedoek) en vang de soep op in een schone pan. Druk met lepel het laatste vocht uit de pulp. Gooi de pulp weg.
  • Nu heb je een garnalen bisque overgehouden. Warm de bisque met de saffraan en room nog even op, breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Zet de staafmixer in de soep om het mooi schuimig op te kloppen.
  • Verdeel wat garnalen over glaasjes of kommetjes en schenk hier de soep in.

2 reacties

  1. Heerlijk recept….. Mag ik vragen wat er maast de soep op de foto ligt?! Rosetjes? Ik ga zeker gebruik maken van deze heerlijke kerst recepten!!

  2. Dankjewel Jolanda, heel leuk om te horen. Ik heb sterretjes uit bladerdeeg gestoken en dit afgebakken in de oven. Dat geserveerd bij het bisque.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating