Wij boffen maar in Nederland met de zeer uitgebreide groentekeuze die we hebben. Ik heb al eens een blog geschreven over de diverse koolsoorten, deze keer wil ik het met jullie hebben over groene bladgroenten. Groene bladgroenten zoals andijvie, boerenkool, brave hendrik, groenlof, krulandijvie, lamsoren, paksoi, palmkool, postelein, raapstelen, snijbiet, spinazie, waterkers en zuring.
Onder bladgroenten vallen ook de koolsoorten, maar die heb ik al in bovengenoemde blog beschreven.
Wat zijn groene bladgroenten?
Wij eten het blad van de groene bladgroenten. We kunnen deze bladgroenten rauw als salade, gekookt, gestoomd of roergebakken eten. Bladgroenten zitten boordevol vitaminen, vezels, mineralen en nog veel meer goeds voor onze gezondheid. Ze versterken ons immuunsysteem, verlagen het risico op diabetes, kunnen helpen bij afvallen en zijn ook nog eens lekker. Varieer zoveel mogelijk met verschillende groenten, dit komt jouw gezondheid ten goede.
Kopen en bewaren
Als je een van deze groenten koopt, let er dan op dat de bladeren stevig aanvoelen en dat ze een heldergroene kleur hebben. Als de groente slap is of bruine randen heeft, is het niet meer vers.
Sommigen bladgroenten zijn erg teer, zo kan je verse spinazie, postelein en raapstelen het beste op de dag van aankoop bereiden en eten.
Bewaar de groente liefst ingepakt in vochtig keukenpapier in de groentelade van jouw koelkast.
Koken met groene bladgroenten
Op de site kan je op ingrediënt zoeken en op deze manier vind je recepten met de groene bladgroenten die je zoekt. Zo kan je van deze groenten heerlijke salades maken, koken, roerbakken, stamppotjes, hartige taarten, soepen, pesto en zelfs smoothies.
De diverse soorten groene bladgroenten
Andijvie en krulandijvie
De smaak van deze bladgroente is iets bitter. Andijvie wordt vaak gekookt en gegeten met een sausje of als Nederlands favoriet de andijvie stamppot. Maar je kunt het blad ook gebruiken in een salade.
Maak bijvoorbeeld een lekkere salade van de krulandijvie.
Let bij het kopen erop dat het blad mooi stevig en lichtgroen van kleur is.
Omdat deze groente zoveel vocht bevat, slinkt het heel erg tijdens het koken, houd daar rekening mee.
Andijvie is het hele jaar verkrijgbaar.
Boerenkool
Boerenkool heeft grote stevige, gekrulde bladeren en smaakt iets bitter. Eigenlijk valt boerenkool ook onder de koolsoorten, maar ik wilde deze groente ook hier plaatsen. De meeste mensen kennen ze alleen van de voorgesneden zakken in de supermarkt. Onze boerenkool is vooral bekend van de stamppot. Maar je kunt het blad ook roerbakken of er een pesto of smoothie van maken. Of doe eens gek en maak er een soep van.
Tegenwoordig vind je ook baby boerenkool in de supermarkten, hiervan kan je een heerlijke salade maken.
Boerenkool is verkrijgbaar vanaf september tot en maart, het is een echte wintergroente.
Brave Hendrik
Brave Hendrik is een zeer oude en vergeten bladgroente. Brave Hendrik is goed voor darmproblemen. De smaak van het blad is mild. Deze groente was de spinazie in de middeleeuwen.
Bereid de jonge bladeren net zoals verse spinazie.
De groente is in maart verkrijgbaar en te vinden bij biologische winkels.
Groenlof
Is ook een vergeten bladgroente. Het ziet eruit als andijvie, en heeft de bittere smaak van witlof. Het is dan ook familie van de witlof.
Verwerk groenlof rauw in een stamppot met spekjes van.
Groenlof is verkrijgbaar in het najaar en winter.
Lamsoren
Lamsoor (ook wel zeeaster) komt alleen voor in Zeeland. Het is een plant die groeit op de kwelders en gebieden die overstroomd worden door zeewater. Het heeft zijn naam te danken omdat het blad een beetje op een oortje lijkt en omdat de schapen het graag eten. Deze plant groeit vaak in de buurt van zeekraal. En net zoals zeekraal heeft dit blad een iets ziltige smaak. Lamsoren worden geoogst van half maart tot en met eind juli. Deze groente is natuurlijk een heerlijke combinatie met vis.
Paksoi
Paksoi (of pak-choi of bok choy) is eigenlijk een koolsoort. Oorspronkelijk komt deze groente uit Aziatische landen, waar het ook veel gebruikt wordt. Maar tegenwoordig komen ze uit de Nederlandse glasteelt en is deze groente het hele jaar door verkrijgbaar.
Het is een langwerpige kool met groen blad en witte bladstelen. De witte bladstelen zijn super knapperig. Deze groente wordt vooral gebruikt om te wokken, maar je kunt er ook een stamppotje van maken. Je kunt het blad ook gebruiken in een salade.
Als je de hele groente wilt gebruiken in een wokschotel, roerbak dan eerst de stengel en dan het blad. De stengel heeft namelijk iets langere gaartijd nodig.
Er bestaat tegenwoordig ook een baby paksoi, deze heet Shanghai paksoi. Het is lekker om deze in zijn geheel te stomen en te serveren.
Palmkool
Ook wel cavelo nero of zwarte kool genoemd. Het is het Italiaanse broertje van de boerenkool, maar wordt tegenwoordig ook geteeld in Nederlands. Het wordt zwarte kool genoemd omdat de bladeren heel donkergroen tot zwart zijn. Net zoals de boerenkool heeft palmkool een harde nerf die je niet kunt eten. In de supermarkt vind je tegenwoordig voorgesneden palmkool in zakken, maar hierin zit de nerf nog. Niet lekker dus. Ik zou dus gewoon maar de hele bladeren kopen en de nerven zelf verwijderen.
Palmkool is net zoals de boerenkool een echte wintergroente.
Postelein
Postelein behoort eigenlijk tot de vergeten groenten, hoewel je het wel weer steeds vaker ziet bij de groenteboer. Er bestaat een zomer- en een winterpostelein. Het is los of in bosjes te koop. De blaadjes zijn erg kwetsbaar, dus verwerk het dezelfde dag nog.
Het heeft een wat gronderige, friszure smaak. Ik vond het vroeger echt niet lekker omdat het helemaal doorgekookt werd en daardoor snotterig werd. Als ik het nu koop dan is het de winterpostelein die ik verwerk in een frisse salade. Deze variant is ook lekker rauw door een stamppotje.
Raapstelen
Raapstelen oftewel kelen is ook een vergeten groente die weer helemaal terug komt. Als ze bij de groenteboer liggen, dan weer je dat de lente is aangebroken.
Het is het jonge blad van een meiknol en dus in het voorjaar verkrijgbaar. Ook deze bladgroente wordt los of per bosje verkocht. Het is een pittig blad en nog gezonder dan spinazie. Reden genoeg om het eens te proberen. Maak er een stamppot van met gebakken spekjes erdoor of een salade.
Snijbiet of regenboog snijbiet
De snijbiet (bladmoes, snijmoes of warmoes) maakt ook helemaal zijn comeback. Waren ze eerst alleen te koop op biologische markten, zijn ze nu toch wel verkrijgbaar bij de groenteboer of supermarkt.
Je hebt de snijbiet met groen blad en witte stelen en je hebt de regenboog variant met prachtig gekleurde stelen. Het smaakt een beetje naar spinazie en de stengel smaakt iets naar biet.
Je kunt het blad en stengel eten, maar net zoals bij de paksoi heeft de stengel een iets langere garing nodig. Verwerk het in een soep, stamppot, ovenschotel, hartige taart, stoom of roerbak het. Het blad kan ook in een salade verwerkt worden.
Snijbiet is in principe te koop van april t/m augustus.
Spinazie
Spinazie is toch wel Nederlands favoriete bladgroente. Het hele jaar verkrijgbaar en je kunt het op diverse manieren bereiden. Lekker gekookt met een zachtgekookt eitje erbij of een roomsausje, roergebakken met een teentje knoflook, in een quiche, hartige taart, omelet of maak er een soep van. Ook deze groente slinkt heel erg, van een grote zak houdt je maar heel weinig over na de bereiding.
Tegenwoordig zie je ook baby spinazie in de winkels liggen, die zijn heerlijk als salade. En niet te vergeten de wilde spinazie, deze wordt in bossen verkocht. Lekker om te roerbakken.
Waterkers
Waterkers is vaak te vinden bij de slasoorten, maar is dus eigenlijk een bladgroente. Het heeft kleine ronde sappige blaadjes aan lange stelen die in bosjes verkocht worden. Het heeft een pittige peperachtige/mosterdachtige smaak. Heerlijk als soep, door een salade of saus. Ook lekker als garnering op een plak kaas op een boterham.
Waterkers is het hele jaar door verkrijgbaar.
Zuring
Zuring is ook een vergeten bladgroente, maar deze is steeds vaker te koop bij de (bio)groentewinkels. Het heeft delicate bladeren en een lichtzure smaak. Door dit zuurtje is het een ideale tegenhanger bij “vettige” ingrediënten zoals vette vis (paling, zalm of makreel) of varkensvlees. Daarom wordt het in de professionele keuken vaak verwerkt in een saus bij deze gerechten. Ook rauw is het blad lekker door een salade. Of roerbak het, verwerk het in een quiche of frittata en/of maak er een zuringsoep van.
Zuring is in principe het hele jaar verkrijgbaar.
Groene bladgroenten
Groene bladgroenten zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens super gezond. Ze zitten vol met vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Redenen genoeg om deze groente regelmatig te eten. Je zult voldoende recepten op de site vinden met deze groenten.
Hoe verser de groene bladgroenten zijn, hoe beter het is. Koop het liefst verse losse groente van de groenteboer en spoel deze goed schoon met koud water.
Elke groentesoort heeft zijn specifieke goede eigenschappen, variatie hierin is het toverwoord.
Lees ook mijn blog Hoe lang moet je groente koken. Hierin kan je lezen hoe en hoelang je groenten het beste kunt bereiden.
Bernadette
februari 7, 2021 @ 4:08 pm
Dus witlof is geen groeneblad groente
Hanneke de Jonge
februari 7, 2021 @ 6:19 pm
Hoi Bernadette, witlof is wel een bladgroente, maar geen groene bladgroente.
Robbie
april 20, 2021 @ 8:26 pm
Is spinazie of paksoi gezonder
M.V.G. Rob
Hanneke de Jonge
april 21, 2021 @ 6:39 am
Beste Robbie, het zijn alle twee hele gezonde groenten, maar ik denk dat spinazie nog iets gezonder is door de ruime hoeveelheid goede stoffen die het bevat.