Koolsoorten zijn er in vele kleuren, vormen en smaken. Hoewel kool vaak geassocieerd wordt met de winter, zijn er het hele jaar door diverse soorten verkrijgbaar. Het eten van kool is niet alleen gezond – rijk aan vezels, vitaminen en mineralen – maar ook voordelig. Koop kool bij voorkeur in zijn geheel in plaats van gesneden, voor betere smaak en lagere kosten.
Hieronder vind je een overzicht van de meest gangbare koolsoorten, hun seizoensgebondenheid en enkele bereidingssuggesties.
Alle koolsoorten:
Begin mei tot eind november
Spitskool
- Uiterlijk: Spitse vorm, lichtgroene bladeren.
- Smaak: Zachte smaak, kortere bereidingstijd.
- Bereiding: Snijd in kwarten, verwijder de kern en snijd in dunne repen.
- Gebruik: Rauw, gekookt of in roerbakgerechten.
- Recept: Gado gado wrap.
Rode spitskool
- Uiterlijk: Kruising tussen rode kool en spitskool.
- Smaak: Als spitskool, met kortere bereidingstijd dan rode kool.
- Seizoen: Beste verkrijgbaar van mei tot augustus.
- Bereiding: Zie spitskool.
- Recept: Roergebakken rode kool.
Chinese kool
- Uiterlijk: Langwerpige kool met lichtgele bladeren.
- Smaak: Zoeter dan andere kolen.
- Bereiding: Verwijder buitenste bladeren, snijd in repen. Kern kan direct gesneden worden.
- Gebruik: Rauw in salades, gevuld of in roerbakgerechten.
- Recept: Chinese koolsalade met mandarijn.
Paksoi
- Uiterlijk: Dikke witte stelen met groen blad.
- Bereiding: Snijd stelen in dunne reepjes en blad iets grover.
- Gebruik: Vooral in Aziatische roerbakgerechten.
- Recept: Thaise bief met paksoy, shiitake en paprika.
Koolrabi
- Uiterlijk: Lichtgroene knol.
- Bereiding: Schil, snijd in stukken/plakken en eet rauw, gekookt of roergebakken.
- Recept: Gevulde koolrabi met kippengehakt.
Begin juli tot half november
Bloemkool
- Uiterlijk: Verkrijgbaar in wit, oranje, groen en paars.
- Bereiding: Verwijder bladeren, snijd roosjes af, kook/stoom kort of rooster in de oven.
- Recept: Bloemkool steaks met olijven relish en tomatensaus.
Romanesco
- Uiterlijk: Puntvormige groene roosjes.
- Bereiding: Als bloemkool. Stomen en decoreren voor speciale gelegenheden.
- Recept: Romanesco salade met parelgort.
Broccoli
- Bereiding: Snijd stronk in plakjes en bereid samen met de roosjes.
- Gebruik: Roerbakken, koken, stomen of geroosterd.
- Recept: Broccoli salade met gekaramelliseerde pecannoten.
Bimi
- Uiterlijk: Langere, dunne steeltjes met kleine roosjes.
- Bereiding: Stomen of roerbakken.
- Recept: Warme salade van pastinaak, linzen, bimi, appel en blauwe kaas.
Vanaf begin september tot eind februari
Witte kool
- Uiterlijk: Lichtgroene stevige bladeren.
- Bereiding: Snijd in kwarten, verwijder kern en snijd in repen.
- Gebruik: Rauw, gekookt of als roerbakgroente.
- Recept: Koolsalade.
Rode kool
- Uiterlijk: Donkerrode/paarse bladeren.
- Bereiding: Zie witte kool (let op paarse kleurafgifte bij snijden).
- Recept: Rode kool met cranberries.
Groene kool (Savooiekool)
- Uiterlijk: Donkergroen gebobbeld blad.
- Bereiding: Verwijder bladeren, snijd blad in repen, niet rauw gebruiken.
- Recept: Groene kool koekjes met kruiden.
Koolraap
- Uiterlijk: Knolgroente met paarse en lichtgele kleur.
- Bereiding: Schil, snijd en kook of bak.
- Recept: Knolselderij en koolraap currysoep.
Spruiten
- Bereiding: Snijd het kontje eraf en verwijder buitenste blaadjes. Kort koken of roerbakken.
- Recept: Frittata met wortel, spruitjes, geitenkaas en ras-el-hanout.
Flowersprouts
- Uiterlijk: Kruising tussen spruit en boerenkool.
- Bereiding: Roerbakken, blijven knapperig.
- Recept: Eiercurry met roerbak bimi en zilvervliesrijst gekookt met steranijs.
Boerenkool
- Bereiding: Verwijder blad van de kern, was goed en snijd kleiner.
- Gebruik: Rauw in smoothies of salades, gekookt in stamppot.
- Recept: Boerenkool recept
Babyboerenkool
- Uiterlijk: Jonge, zachte blaadjes.
- Gebruik: Vooral rauw in salades.
- Recept: Boerenkool salade met bloedsinaasappel, rauwe bietjes, feta en rode ui.
Palmkool (Cavolo Nero)
- Bereiding: Snijd harde nerf eruit en gebruik bladgroen.
- Recept: Eenpansgerecht met zilvervliesrijst, salami, cavelo nero en prei.
Met dit overzicht kan je eenvoudig de juiste koolsoort kiezen en er smakelijke gerechten mee maken. Geniet van de veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen van deze prachtige groenten!
ellis
februari 26, 2018 @ 1:37 pm
mmmmm…..zin in;-)
Hanneke de Jonge
februari 26, 2018 @ 4:18 pm
Leuk, ik zou zeggen ga aan de slag. Het is nu de tijd van de kolen 🙂
Barbara
april 7, 2019 @ 7:08 am
dankjewel Hanneke,
Wat fijn zo'n overzicht. Ik wil de verschillende koolsoorten wat beter leren kennen. En…. voila!
Heel fijn
Hanneke de Jonge
april 7, 2019 @ 7:18 am
Dankjewel Barbara, leuk om te lezen. Mvg, Hanneke
Odette de nil
januari 10, 2025 @ 12:59 pm
het verschil tussen savooikool en boerekool met foto als het kan. Wat is best voor soep?
Hanneke de Jonge
januari 10, 2025 @ 1:28 pm
Hoi Odette, Groene kool of Savooie kool is een bolvormige kool en boerenkool is een struik met grote bladeren. Ze zijn totaal verschillend. Maar ze kunnen wel allebei in een soep verwerkt worden.
Mvg, Hanneke