Koolsoorten

Koolsoorten | Soorten, Seizoenen en Bereidingen

Koolsoorten zijn er in vele kleuren, vormen en smaken. Hoewel kool vaak geassocieerd wordt met de winter, zijn er het hele jaar door diverse soorten verkrijgbaar. Het eten van kool is niet alleen gezond – rijk aan vezels, vitaminen en mineralen – maar ook voordelig. Koop kool bij voorkeur in zijn geheel in plaats van gesneden, voor betere smaak en lagere kosten.

Hieronder vind je een overzicht van de meest gangbare koolsoorten, hun seizoensgebondenheid en enkele bereidingssuggesties.

Alle koolsoorten:

Begin mei tot eind november

Spitskool

  • Uiterlijk: Spitse vorm, lichtgroene bladeren.
  • Smaak: Zachte smaak, kortere bereidingstijd.
  • Bereiding: Snijd in kwarten, verwijder de kern en snijd in dunne repen.
  • Gebruik: Rauw, gekookt of in roerbakgerechten.
  • Recept: Gado gado wrap.

spitskool

Rode spitskool

  • Uiterlijk: Kruising tussen rode kool en spitskool.
  • Smaak: Als spitskool, met kortere bereidingstijd dan rode kool.
  • Seizoen: Beste verkrijgbaar van mei tot augustus.
  • Bereiding: Zie spitskool.
  • Recept: Roergebakken rode kool.

Chinese kool

  • Uiterlijk: Langwerpige kool met lichtgele bladeren.
  • Smaak: Zoeter dan andere kolen.
  • Bereiding: Verwijder buitenste bladeren, snijd in repen. Kern kan direct gesneden worden.
  • Gebruik: Rauw in salades, gevuld of in roerbakgerechten.
  • Recept: Chinese koolsalade met mandarijn.

Chinese kool

Paksoi

Paksoi

Koolrabi

Koolrabi

Begin juli tot half november

Bloemkool

Bloemkool

Romanesco

  • Uiterlijk: Puntvormige groene roosjes.
  • Bereiding: Als bloemkool. Stomen en decoreren voor speciale gelegenheden.
  • Recept: Romanesco salade met parelgort.

Romanesco

Broccoli

Broccoli

Bimi

Bimi

Vanaf begin september tot eind februari

Witte kool

  • Uiterlijk: Lichtgroene stevige bladeren.
  • Bereiding: Snijd in kwarten, verwijder kern en snijd in repen.
  • Gebruik: Rauw, gekookt of als roerbakgroente.
  • Recept: Koolsalade.

Witte kool

Rode kool

  • Uiterlijk: Donkerrode/paarse bladeren.
  • Bereiding: Zie witte kool (let op paarse kleurafgifte bij snijden).
  • Recept: Rode kool met cranberries.

Koolsoorten

Groene kool (Savooiekool)

Groene kool

Koolraap

Koolraap

Spruiten

Spruiten

Flowersprouts

Koolsoorten | Soorten, Seizoenen en Bereidingen

Boerenkool

  • Bereiding: Verwijder blad van de kern, was goed en snijd kleiner.
  • Gebruik: Rauw in smoothies of salades, gekookt in stamppot.
  • Recept: Boerenkool recept

Boerenkool

Babyboerenkool

Koolsoorten

Palmkool (Cavolo Nero)

Palmkool

Met dit overzicht kan je eenvoudig de juiste koolsoort kiezen en er smakelijke gerechten mee maken. Geniet van de veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen van deze prachtige groenten!

 

 


7 reacties
ellis

februari 26, 2018 @ 1:37 pm

mmmmm…..zin in;-)

Hanneke de Jonge

februari 26, 2018 @ 4:18 pm

Leuk, ik zou zeggen ga aan de slag. Het is nu de tijd van de kolen 🙂

Barbara

april 7, 2019 @ 7:08 am

dankjewel Hanneke,
Wat fijn zo'n overzicht. Ik wil de verschillende koolsoorten wat beter leren kennen. En…. voila!
Heel fijn

Hanneke de Jonge

april 7, 2019 @ 7:18 am

Dankjewel Barbara, leuk om te lezen. Mvg, Hanneke

Odette de nil

januari 10, 2025 @ 12:59 pm

het verschil tussen savooikool en boerekool met foto als het kan. Wat is best voor soep?

Hanneke de Jonge

januari 10, 2025 @ 1:28 pm

Hoi Odette, Groene kool of Savooie kool is een bolvormige kool en boerenkool is een struik met grote bladeren. Ze zijn totaal verschillend. Maar ze kunnen wel allebei in een soep verwerkt worden.
Mvg, Hanneke

Plaats een reactie

Copyright 2025 Culinea.nl - Deze recepten website is gemaakt door Umbrella Marketing