Geroosterde savooikool met kaas

Kaasachtige geroosterde savooiekool in een kaassaus, dit wil je proeven! Deze geroosterde savooikool met kaas is een geweldig bijgerecht voor een feestelijk dinertje thuis.
Hoewel ik niet zal proberen jou over te halen de kalkoen te ruilen voor een groentegerecht, laten we deze kool die het middelpunt waard is voor ons het woord doen. Omhuld met een royale hoeveelheid zoute kaas die in de oven knapperig en goudbruin wordt, veranderen de savooiekoolparten in een show-stoppend hoofdgerecht.

 

De saus, een kaasachtige, citroenachtige room, biedt niet alleen de perfecte landingsplaats voor de kool, maar heeft ook een dubbele functie in dit recept. Elke koolpart wordt in de kaassaus gewenteld en vervolgens besprenkeld met geraspte kaas voordat hij de oven in gaat. De saus werkt als een smaakvolle lijm die de kool bedekt houdt met een laagje kaas. De saus die overblijft, wordt verwarmd en onder de kool geserveerd. Terwijl een laagje gehakte hazelnoten met peterselie zorgt voor een contrasterende textuur en frisheid die de rijkdom doorsnijdt.

Geroosterde savooikool met kaas

 

Savooiekool

 

Ik mocht een nieuwe koolsoort ontvangen, namelijk de savooie spitskool. De vertrouwde savooiekool in de vorm van een spitskool. De structuur en smaak is hetzelfde, alleen de vorm is anders. En deze heerlijke kool wilde ik de hoofdrol geven en dat is gelukt met dit gerecht. Maak het voor een speciale avond.
De kool kan je heel goed serveren bij gebraden kalkoen, kip, steak of een varkens tomahawk.

 

Nog meer heerlijke koolrecepten:

 

Geroosterde spitskool met mosterddressing
Rode kool gestoofd met tutti frutti
Boterzachte kool uit de oven
Gratin van geroosterde rode kool
Groene kool koekjes met kruiden
Simpele witte koolsalade

 

Tips:

 

Je kunt natuurlijk ook een ‘gewone’ savooiekool gebruiken of een andere koolsoort.
Mocht je een stevigere koolsoort gebruiken, dan moet je een langere bereidingstijd aanhouden.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Geroosterde savooikool met kaas:

Geroosterde savooikool met kaas. Deze geroosterde savooikool met kaas is een geweldig bijgerecht voor een feestelijk dinertje thuis.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Kerst 2024
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 savooie spitskool
  • olijfolie
  • 100 gr kaas, geraspt
  • 1 el maïzena
  • 250 ml room
  • 2 el Dijonmosterd
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 1 tl citroenrasp
  • peper en zout
  • 50 gr kaas, fijn geraspt
  • fijngehakte peterselie
  • 2 el zadenmix

Instructions
 

  • Verwarmd de oven voor op 190°C.
  • Leg een vel aluminiumfolie op een bakplaat.
  • Snijd de savooiekool doormidden door de kern; Snijd elke helft in 6 partjes, waarbij de kern intact blijft.
  • Meng de geraspte kaas en 1 el maïzena in een kom. Breng de room, Dijonmosterd, geraspte knoflook, citroenrasp, peper en zout aan de kook brengen in een middelgrote pan.
  • Voeg het kaasmengsel beetje bij beetje toe en klop na elke toevoeging tot het gesmolten is. Kook de saus, onder voortdurend kloppen, tot hij dik genoeg is.
  • Haal van het vuur. Proef de kaassaus en breng indien nodig op smaak met meer zout en/of peper.
  • Bestrijk de koolparten aan alle kanten met ongeveer de helft van de kaassaus. En bestrooi ze aan alle kanten met fijn geraspte kaas.
  • Verdeel de kool op de bakplaat en rooster de kool tot de bovenkant bruin begint te worden, 15-20 minuten. Draai ze om en rooster de andere kant in ongeveer 10-15 minuten.
  • Verwarm ondertussen de overgebleven kaassaus op middelhoog vuur. Verdeel de saus in een ondiep bord of op een schaal en schik de geroosterde koolparten erop.
  • Bestrooi met de fijngehakte kruiden en zadenmix.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating