Deze prachtige regenboog snijbiet heb ik op de Boerenmarkt bij de Stadboerderij De Kemphaan in Almere gekocht met nog meer vergeten groenten. De groentekraam van Warmonderhof verkoopt groenten van eigen land. Snijbiet (ook wel bladmoes, snijmoes of warmoes genoemd) is een ‘vergeten groente’ die je niet vaak ziet liggen bij de groenteboer. Snijbiet is een bladgroente met prachtig gekleurde stengels. Zowel blad als stengel is eetbaar. Het blad smaakt een beetje naar spinazie en de stengels smaken naar rode biet. Ik heb er een heerlijke Frittata van snijbiet met gerookte zalm van gemaakt.
De stengels van de snijbiet hebben een langere bereidingstijd nodig dan het blad, snijd daarom eerst de stengels en verwerk die dan in het gerecht en daarna het fijngesneden blad.
Snijbiet kan je op verschillende manier bereiden, roerbakken, stoven, koken, stomen, in een stamppot, soep, of rauw in een salade. Bij het koken zullen de gekleurde stengels hun kleur verliezen, maar bij kort roerbakken of stomen blijft de kleur behouden.
Regenboog snijbiet
Ik heb nog twee andere recepten met deze prachtige snijbiet, namelijk een Hartige Snijbiettaart en een Curry met regenboog snijbiet en noedels.
Ingrediënten
- 1 bos snijbiet
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- olijfolie
- 6 eieren (L)
- 30 gr oude kaas, geraspt
- 125 gr gerookte zalmstuk
- peper en zout
Instructies
- Snijd de stelen van de snijbiet in dunne repen en spoel dit schoon in een bak met koud water. Slinger ze droog in een slacentrifuge en houd apart.
- Snijd nu het blad van de snijbiet fijn en spoel dit ook schoon in koud water. Draai het blad ook droog in de slacentrifuge.
- Verwarm de grill van de oven voor.
- Bak de steeltjes met de rode ui in een grote koekenpan in een scheut olijfolie. Bak dit op middelhoog vuur ongeveer 7-9 minuten tot de steeltjes zachter zijn.
- Voeg nu het blad, knoflook en wat peper en zout toe en bak dit ongeveer nog 5 minuten tot het blad geslonken is.
- Kluts de eieren in een kom met de geraspte kaas en peper en zout en schenk dit in de pan bij de snijbiet. Breek de zalm in stukjes en leg dit erop.
- Bak de frittata ongeveer 5 minuten tot de onderkant stevig is. Zet dan de pan in de oven onder de grill en laat de bovenkant in ongeveer 5 minuten garen.
- Als de pan niet in jouw oven past, laat de omelet dan op een ovenschaal glijden en zet deze in de oven.