Stamppot snijbiet met kerrie

Ik ben dol op stamppotjes en probeer van zoveel mogelijk groenten een stamppot te maken. Omdat er nog wat regenboog snijbiet in de tuin staat – wat nodig verwerkt moet worden – bedacht ik deze stamppot met snijbiet met kerrie. Het is een creatief alternatief voor de typische Hollandse stamppot. Dit is een geweldig recept om te bewaren voor als je een bos snijbiet ziet bij jouw groenteboer of op een boerenmarkt! Je hebt maar een paar basis ingrediënten nodig om deze stamppot te maken!

 

Snijbiet

 

Omdat ik maar sporadisch snijbiet vind bij mijn groenteboer, had ik bedacht dit zelf te zaaien in mijn tuin. Nou ik kan jullie verklappen dat een half zakje zaad, mij de hele zomer voorzien heeft van die heerlijke en prachtig gekleurde regenboog snijbiet. Dus als jij ook zo dol bent op snijbiet, koop dan ook een zakje met zaadjes.

 

Er zijn verschillende soorten snijbiet. Je hebt ze met een groene stengel, maar regenboog met wit, gele, roze en rode stengels. En er is snijbiet met rood blad. Ik merk geen groot verschil in smaak tussen de verschillende soorten, dus ik zou zeggen dat elk type snijbiet werkt met dit recept.

 

Voor meer recepten van snijbiet, bekijk deze dan:

 

Orzo met snijbiet en spekjes
Galette met snijbiet en prei
Pompoen pappardelle met snijbiet
Curry met regenboog snijbiet en noedels
Hartige snijbiettaart
Pasta met snijbiet en balletjes
Frittata van snijbiet met gerookte zalm

 

Aardappelen

 

Een stamppot maak je in principe met kruimige aardappelen. Deze zijn het beste geschikt hiervoor. Tegenwoordig vind je in alle supermarkten voorgesneden en -gekookte stamppotaardappelen, dit is natuurlijk wel erg makkelijk.
Maar zelf een lekkere soort aardappel kopen, schillen en snijden is eigenlijk wel lekkerder.
In mijn blog: Aardappelsoorten, vind je diverse aardappelen die je kunt kopen om een puree of stamppot van te maken.

 

Tips:

 

Spoel de snijbietbladeren wel goed schoon in een bak met koud water. Slinger ze droog in een slacentrifuge. Snijd de bladeren van de dikke stelen en snijd de bladeren en stelen apart, zodat je een kom snijbietbladeren en een stapel fijngehakte stelen overhoudt. De stelen hebben namelijk iets langer nodig om te garen dan het blad.

In plaats van curry Madras poeder kan je ook gewone kerriepoeder gebruiken.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Stamppot snijbiet met kerrie:

Stamppot snijbiet met kerrie. . Dit is een geweldig recept om te bewaren voor als je een bos snijbiet ziet bij jouw groenteboer of op een boerenmarkt!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 500 gr snijbiet
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 75 gr spekreepjes
  • 1 tl curry Madras poeder
  • 1 tl chili knoflooksaus
  • peper en zout

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Breng een grote pan water met zout aan de kook en voeg de aardappelen toe. Kook ze ongeveer 15-20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappelen af (bewaar het kookvocht). Stamp ze met een pureestamper tot een grove puree, voeg wat kookvocht en een scheutje olie toe.
  • Spoel de snijbiet goed schoon met koud water en slinger het droog in de slacentrifuge. Snijd de stelen van de snijbiet in dunne plakjes. Leg dit apart.
  • Hak de snijbietbladeren grof en leg dit ook apart op een stapel. Snipper de ui.
  • Verwarm een grote (hapjes)pan met een el olijfolie en bak hierin de spekjes krokant.
  • Voeg de ui, gesneden snijbietstengels en kerriepoeder toe en bak dit even mee.
  • Voeg dan de snijbietbladeren toe en bak nog eens 2 minuten. Meng nu de aardappelpuree erdoor en breng op smaak met de chili knoflooksaus, peper en zout.
  • Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe om de gewenste smeuïgheid te bereiken. Serveer en geniet ervan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating