Brassica Bowl

Een van de foodtrends voor 2017 wordt gerechten geserveerd in een bowl (kom). De Poke bowl (een Hawaïaans gerecht met blokjes rauwe vis) en Açai bowl uit Brazilië (bevroren açaifruit gepureerd en geserveerd in een bowl met een topping) waren al bezig met hun opmars. Daar komt nog Pho (Vietnamese noedelsoep), Buddha bowl (gezond vegetarisch gerecht in een kom) en deze Brassica bowl (salade van koolsoorten) bij.
Brassica is het koolgeslacht uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Hiertoe behoren koolsoorten zoals witte en rode kool, broccoli, bloemkool, boerenkool, spuitjes en ook koolraap, knolraap en ook koolrabi. In deze Brassica Bowl heb ik diverse van de koolsoorten verwerkt. Het is een kom vol met vitaminen, antioxidanten en nog meer goeds voor je. En dat kunnen we goed gebruiken in de winter. Eet het als lunch of avondeten.
Je kunt alle koolsoorten gebruiken die je maar wilt en elk soort pesto en/of dressing ervoor maken. Garneer met noten van je keuze. Gebruik gewoon iets wat je in huis hebt aan restjes kool enz.

Wil je zelf de boerenkoolpesto maken? Dan kan je hier het recept vinden.

Brassica Bowl. Dit is een kom vol koolsoorten zoals broccoli, boerenkool, spruitjes, witte kool en een avocado en eitje erbij.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Salades, Vegetarisch
Keuken Amerikaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 handvol kleine spruitjes
  • 1 kleine stronk broccoli
  • olijfolie
  • 2 eieren
  • 40 gr witte kool
  • 40 gr babyboerenkool

Erbij

  • 1 kleine avocado
  • 2 el boerenkoolpesto*
  • 1 lenteui, in dunne ringen
  • 2 el geroosterde amandelen, gehakt
  • 1 bakje tuinkers

Dressing

  • 1 el appelciderazijn
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • 1/2 tl chilivlokken
  • zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden. Snijd de broccoli in kleine roosjes, schil de stronk en snijd deze in kleine blokjes.
  • Verdeel de spruitjes en broccoli op een ovenschaal, giet er een beetje olie over en schuif dit in de oven. Rooster de groenten ongeveer in 7-10 minuten.
  • Kook ondertussen de eieren, laat ze schrikken, pel ze en snijd ze doormidden.
  • Doe de ingrediënten voor de dressing in een jampotje en schud dit om te mengen.
  • Schil de avocado, verwijder de pit en snijd de helften in dunne plakken.
  • Snijd de witte kool in dunne reepjes en meng dit met de babyboerenkool in een grote kom.
  • Voeg hierbij de warme groenten uit de oven en hussel alles door elkaar.
  • Zet twee kommen klaar en lepel wat boerenkoolpesto op de bodem, smeer dit iets uit.
  • Verdeel het koolmengsel over de kommen. Leg in elke kom 2 ei- en avocadohelften.
  • Bestrooi met de lenteui, gehakte noten en wat tuinkers.
  • Serveer lauwwarm.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating