Buddha Bowl

Eten uit een kom is helemaal trending. Zo ook deze Buddha bowl. Een Buddha bowl is een gezond vegetarisch gerecht dat wordt geserveerd in een kom. Het heeft zijn naam te danken aan de Boeddhistische monniken die vegetarisch eten een meestal eten uit een kom. Maar het gerecht is nu wereldwijd bekend en wordt vooral door vegetariërs gegeten. Het gerecht bevat een variëteit aan groenten, peulvruchten en granen. De groenten kunnen zowel rauw of gekookt in bouillon (met of zonder sojasaus) geserveerd worden. Je kunt alle soorten groenten, peulvruchten en granen gebruiken die je maar wilt. Ik heb voor deze Buddha bowl rode rijst gebruikt, maar je kunt ook andere soorten rijst of bulgur, couscous of quinoa gebruiken. Soms wordt er ook een (gebakken) ei of tofu bij geserveerd. En vergeet de dressing niet, maak wat je lekker vind.
Voor het beste resultaat van de rode rijst kan je de rijst het beste eerst een half tot twee uur voorweken in koud water. Eerst even afspoelen voor gebruik en dan koken in de verhouding 1 kop rijst op 2½ koppen water. Het koken van deze rijst duurt iets langer dan witte rijst, ongeveer een minuut of 30-40.

Deze kom met Zoete aardappelsalade met maïs en zwarte bonen is ook erg lekker.

 

Recept Buddha Bowl:

Buddha bowl. Een Buddha bowl is een gezond vegetarisch gerecht dat wordt geserveerd in een kom en bevat een variëteit aan groenten, peulvruchten en granen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Vegetarisch
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Groenten

  • 1/2 rode ui
  • 3 el kokosolie
  • 1 grote zoete aardappel
  • 50 gr boerenkool
  • 1 avocado
  • 5 gr zeewier, gedroogd
  • peper en zout

Graan

  • 150 gr rode of zwarte rijst

Peulvruchten

  • 100 gr kikkererwten
  • 1 el kokosolie
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl kurkumapoeder

Topping

  • 100 gr tofu
  • 1 el kokosolie
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout

Dressing

  • 3 el tahin
  • 1 el yoghurt
  • 1/2 citroen, rasp- en sap ervan
  • 1 el honing
  • 1 el harissa
  • 1 teentje knoflook, geraspt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Snijd de ui in parten en schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Leg ze op een bakplaat en giet er een beetje olie en peper en zout over.
  • Bak ongeveer 25 minuten in de oven. Scheur de boerenkool in stukken en voeg dit - voorzien van een beetje olie en peper en zout - toe en bak nog 5 minuten tot de aardappelblokjes zacht geworden zijn en de boerenkool lekker krokant.
  • Laat het zeewier 10 minuten weken in koud water, giet dan af.
  • Giet de kikkererwten af, spoel ze af en laat uitlekken. Rooster de kikkererwten in een koekenpan in de olie samen met de specerijen ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Schep de kikkererwten uit de pan.
  • Hak de tofu in stukjes en bak dit lekker rul met de kruiden in dezelfde pan. Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing met elkaar in een schaaltje, meng er nog wat water door om de dressing vloeibaar te maken.
  • Serveer alles in een kom en giet er wat dressing over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating