Een Po’Boy (po-boy of poor boy) is een broodje oorspronkelijk uit New Orléans, Louisiana, in de VS. Het bestaat uit stokbrood belegd met gepaneerde en gefrituurde garnalen of oesters en met sla en tomaat en een pittige remouladesaus. In plaats van Sriracha saus kan je ook bijvoorbeeld een paar druppels tabasco gebruiken. Deze Po’Boy sandwich met garnalen en pittige saus is mijn versie van de Amerikaanse Po’Boy.
Ook kunnen worden de broodjes belegd worden met cajun gekruid – en gefrituurd – vlees, kip of worst.
Po’Boy sandwich
Deze klassieke Louisiana Po’Boy sandwich is rijkelijk voorzien van goudgebakken garnalen, knapperige sla, zoete tomaten en zelfgemaakte remouladesaus. Geniet ervan als lunch of diner. Het is waanzinnig lekker!
Hoe kan iemand niet van een Po’Boy Sandwich houden? Zo eenvoudig, maar verrukkelijk en substantieel, gemakkelijk te nuttigen voor lunch en diner.
Wat is een garnalen Po’Boy?
Shrimp Po’Boys zijn een typische Louisiana-sandwichfavoriet! Het ontstond in de jaren twintig in het zuiden, toen een plaatselijk restaurant gratis sandwiches met gebakken garnalen uitdeelde aan arbeiders die staakten. De mannen werden ‘arme jongens’ genoemd en die naam bleef hangen.
Deze sandwiches worden meestal gemaakt met cajun-gekruide gebakken garnalen, sla, tomaten, augurken en geserveerd op een stokbrood dat is ingesmeerd met pittige saus.
Po’Boys worden ook gemaakt met gebakken meerval of oesters, en soms vind je ze met rundvlees of kip. Maar de klassieke manier is rijkelijk belegd met knapperige, goudbruin gefrituurde garnalen.
Tips:
- De garnalen en remouladesaus zijn de sterren van dit broodje, maar dat geldt ook voor het brood. Idealiter wil je een stokbroodje gebruiken. Het brood moet een mooie korst en een zachte binnenkant hebben.
- Remouladesaus de juiste keuze. Als je het om de een of andere reden niet kunt maken, kan je beide kanten van het brood besmeren met mayonaise en een pittige mosterd. Het zal lang niet zo lekker zijn, maar zeker beter dan een droog broodje!
Andere zuidelijke favorieten zijn:
Recept Po’Boy sandwich met garnalen en pittige saus:
Ingrediënten
- 500 gr grote rauwe garnalen
- 2 eieren
- 100 gr panko (of paneermeel)
- 1 tl cajunkruiden
- zout
- zonnebloemolie
- 4 stokbroodjes
- 3 el mayonaise
- 3 el Griekse yoghurt
- 1 el kappertjes
- 2 el kleine zilveruitjes
- 1 lente-ui, in dunne ringen gesneden
- 1 tl sriracha
- zout naar smaak
- 1 zakje gemengde sla
- 4 rijpe tomaten
Instructies
- Maak de saus door alle ingrediënten hiervoor met elkaar te mengen. Proef en voeg eventueel zout toe. Wees voorzichtig met de sriracha, dit kan erg pittig zijn.
- Haal de schaal van de garnalen en verwijder het darmkanaaltje. Dep ze goed droog.
- Klop de eieren in een schaaltje. Meng in een andere kom de panko met de cajunkruiden en een beetje zout.
- Haal de garnalen eerst door het geklutst ei en rol ze dan door de panko.
- Giet zoveel olie in een grote diepe koekenpan tot de bodem bedekt is met olie en verhit deze tot ongeveer 180°C.
- Bak hierin de garnalen aan beide kanten goudbruin in ongeveer 3-5 minuten. Schep ze uit de pan en laat ze even uitlekken op een bord met keukenpapier.
- Snijd de stokbroodjes (niet helemaal) doormidden. Snijd de tomaten in hele dunne plakken
- Lepel de saus op de onderste helft van de broodjes, verdeel hierop de garnalen en leg daarop de sla en de tomaten.
- Serveer direct. Lekker met een koud biertje.