Zelf pizzadeeg maken is helemaal niet moeilijk en het is ook nog eens goedkoop! Daarnaast is het ook nog eens erg lekker. Met dit pizzadeeg recept bak je de lekkerste Italiaanse pizza’s!
Zelf pizzadeeg maken
Pizza’s worden vaak gezien als fastfood wat je afhaalt of laat bezorgen. Maar zelf pizza’s maken is leuk om te doen en je bepaalt zelf de topping.
Daarnaast is een pak pizzabloem goedkoop, waardoor de pizza zelf ook niet duur wordt. Het is in ieder geval een stuk goedkoper dan de kant-en-klare pizza’s en waarschijnlijk ook een stuk lekkerder.
Het is ook leuk om het samen met de kinderen te doen. Laat ze helpen met het kneden van het deeg en laat ze hun pizza zelf beleggen.
Op zich kost het maken van het deeg niet veel tijd, alleen moet het pizzadeeg wel een paar uur rijzen, houdt daar wel rekening mee.
Kneden
Je kunt het deeg op twee manieren kneden. Met de hand of met een keukenmachine.
Met de hand moet je wel een tijdje flink kneden (10-15 minuten) voordat het deeg goed elastisch is.
Machinaal met deeghaken in een mixer, heeft als voordeel dat de machine het zware werk voor jou doet. Laat de machine ongeveer 10 minuten draaien tot het deeg een mooie bol is die niet meer aan de kom blijft plakken. Ik heb de machine voor mij laten werken.
Meel*
Voor het maken van pizzadeeg kan je het beste Italiaanse pizzabloem type ‘00’ gebruiken. Ik heb dit bij de AH gekocht. Kan je het niet vinden, gebruik dan gewone bloem of (volkoren) broodmeel.
Toppings
Ik heb deze pizza belegd met wat mozzarella en Parmezaanse kaas (dus geen tomatensaus) en toen gebakken. Daarna de pizza afgetopt met een bolletje burrata, mortadella, pistachenoten en groene kruiden.
Ben jij ook zo gek op pizza’s? Dan zijn dit zijn mijn lekkerste pizzarecepten:
Tex Mex pizza met kip
Pizza met ricotta en tomaten
Hamburger pizza
Met buffalo kip
Een pizza met asperges, tuinbonen, doperwten en pesto
Pizza met pulled pork
Aziatische vega pizza met tofu
Of pizza met balsamico uien, peer en Stilton
Tips:
Hoe je zelf lekkere tomatensaus kunt maken, lees je hier.
En hoe je pizza’s maakt op Yakiniku Kamado Grill, kan je hier lezen.
Dit heb je verder nodig:
– staande mixer met deeghaken
– bakpapier
– deegroller
– huishoudfolie
– evt. pizzabakplaat of pizzasteen
Recept Zelf pizzadeeg maken:
Ingrediënten
- 11 gr gedroogde gist
- 1 el suiker
- 150 ml lauwwarm water
- 250 gr pizzameel*
- 1 tl zout
- 2 el olijfolie
- bloem
Instructies
- Doe de gist met suiker in een kommetje en roer 50 ml van het warme water erdoor tot de gist en suiker opgelost is. Nu gaat dit mengsel lekker ‘bubbelen’.
- Meng het bloem en zout in een kom. Maak een kuil in de bloem en giet het gistmengsel, de rest van het water en olijfolie erbij. Meng het geheel met een mixer met deeghaken gedurende 10 minuten.
- Maak een bal van het deeg en smeer het in met olijfolie. Doe het pizzadeeg in een kom en dek het af met een vochtige, schone theedoek. Laat het deeg minstens 1 uur (liefst 2 uur) rijzen op kamertemperatuur.
- Bestuif het werkblad met wat bloem en stort het deeg hierop uit. Verdeel het pizzadeeg in 2 gelijke stukken en vorm hier ballen van zonder het deeg extra te kneden. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg de deegballen hierop.
- Besprenkel met een beetje extra olie en dek wederom af met een theedoek of bakpapier en laat de deegballen rijzen op een warme plek. Doe dit minstens 1 uur.
- Je deeg is nu klaar en kan uitgerold worden. Rol het pizzadeeg uit tot het ongeveer een halve cm dik is of druk elk bolletje deeg zachtjes uit met je vingers tot een pizza bodem.
- Leg ze op een bakplaat, pizzasteen of pizzabakplaat en beleg de pizza met een beetje tomatensaus en (niet teveel) toppings. Schuif ze in de oven en bak de pizza(s) in ongeveer 10-15 minuten in een voorverwarmde hete oven (225˚C).