Ik had nog een zak winterwortels liggen, die moesten nu echt op. Wat ga ik ermee maken? Heb wortelen al op zoveel manieren bereid en ben altijd op zoek naar nieuwe recepten. Zie ik daar nog een halve fles ginger ale in de kast staan, dussss…… Wortels in ginger ale geglaceerd is het geworden.
Ik heb nu winterwortels gebruikt voor dit gerecht, maar je kunt natuurlijk ook bospeen, waspeen of de ronde worteltjes gebruiken voor dit recept.
Wortels
Wisten jullie dat de oorspronkelijke kleur van wortels helemaal niet oranje was? Wortels hadden heel lang geleden verschillende kleuren. Pas een paar eeuwen geleden werd de oranje wortel ontdekt. De meeste wortels waren paars, geel of wit. Het verhaal gaat dat oranje wortels op een gegeven moment speciaal voor Nederland gekweekt zijn.
De oranje exemplaren zitten vol bètacaroteen en vitamine A , maar men vond destijds de kleur zo mooi.
Tegenwoordig zijn we weer gek op de gekleurde wortels. De paarse, gele, witte en rode wortels vliegen de deur uit in het seizoen. Regenboog wortels worden ze genoemd. Ik ben bij een boer in Flevoland geweest, die deze mooie wortels kweekt. Kleurrijke vergeten groenten uit de Flevopolder
Ik kreeg een kistje van die mooi gekleurde wortels mee van hem en wat denk je. Elke kleur wortel heeft zijn eigen smaak en specifieke voedingsstoffen.
Wortels kan je op vele manieren bereiden. Van koken, stoven, stomen, glaceren, bakken, roosteren, bakken, grillen, wokken, in een soep, taart (carrot cake), muffins of smoothie verwerkt of als puree.
Trek in een wortels gekregen? Dan heb ik heerlijke recepten voor jou:
- Pittige hutspot van paarse wortel en zoete aardappel
- Bospeen uit de oven met een yoghurtdip
- Miso wortelen met knolselderijpuree en groene chutney
- Bulgur met kikkererwten en geglaceerde wortelen
- Arabische wortelsalade
- Puree van geroosterde gele wortelen
- Wortelsalade met appel en cranberries
- Feestelijke wortels
- Wortel hummus
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Wortels in ginger ale geglaceerd:
Ingrediënten
- 500 ml ginger ale
- 250 ml groentebouillon
- 800 gr wortelen
- roomboter
- Peper en zout
- 1 tl gemberpoeder
- 2 el gehakte peterselie
- 1 mandarijn, rasp ervan
Instructies
- Doe de ginger ale en bouillon in een kookpan en breng het aan de kook. Laat ongeveer tot een kwart inkoken.
- Schil ondertussen de wortelen en snijd ze in (schuine) stukken. Doe de stukken in het vocht samen met een klont boter en peper en zout.
- Laat de wortelen garen in dit vocht op middelhoog vuur in ongeveer 15 minuten tot de stukjes lekker gaar zijn en het vocht is geabsorbeerd.
- Voeg dan nog een klontje roomboter en de gemberpoeder toe en hussel dit door de wortelen. Serveer het in een schaal met de gehakte peterselie en rasp van de mandarijn.