Ik doe weer eens mee aan de swiepswapswoep die de leuke foodblogger Mandy organiseert. Tegenwoordig kan je ook aangeven wat voor soort recept je zoekt, ik heb bakken en bourgondisch aangegeven. Zo werd ik aan Lianne van De Zoetekauw gekoppeld. Lianne houdt enorm van bakken en van chocolade en koekjes. Je kunt daarom heel veel heerlijke zoete gerechten vinden op haar site. Ik heb gekozen voor haar witte chocolade monchoutaart met kersen. Weliswaar geen bakrecept, maar wel een heerlijke taart.
Witte chocolade monchoutaart
Omdat mijn man jarig was en gek is op witte chocolade, heb ik deze zalige taart gemaakt voor zijn verjaardag. Natuurlijk heb ik er weer mijn eigen twist aangegeven en heb ik de taart gedecoreerd met verse frambozen. Het is een ultiem verwentaartje voor hubbie geworden. Een no bake taart die niet moeilijk is om te maken.
Monchou
Monchou is een zachte, frisse, verse 70+ roomkaas bereid van magere melk en room. Je kunt het gebruiken in warme en koude gerechten, zoals je verse roomkaas zou gebruiken. De monchou is vooral bekend van de monchoutaart.
Je vindt het bij de meeste supermarkten, het zijn kleine 100 grams pakjes met een zilveren wikkel.
Je kunt monchou eventueel vervangen door verse roomkaas of een dikke Griekse yoghurt, die zijn alleen niet zo stevig als de monchou.
Ik heb een beetje gesmokkeld en heb de helft monchou en de helft roomkaas gebruikt in deze taart. Monchou is namelijk een stuk vetter (31 gram vet) ten opzichte van verse roomkaas (16 gram vet). En daarnaast is de verse roomkaas een stuk goedkoper.
Maar ja, aan de andere kant blijft dit taartje natuurlijk nog wel een caloriebom. Maar wel een lekkere, die de zonde waard is.
Au-bain-marie*
De chocolade smelt je au-bain-marie. Dit is een veilige manier om chocolade te laten smelten. Je doet de chocolade in een glazen kom en zet dit op een pannetje waarin een klein beetje kokend water zit. De kom mag het water niet raken! Dit zet je op laag vuur en laat je op deze manier de chocolade langzaam smelten.
Tips:
Je kunt bastognekoeken of gewone biscuits gebruiken voor de bodem, maar ik heb Nizza kokoskoekjes gebruikt omdat ik die zo lekker vind.
Als toppings kan je ook ander vers fruit, eetbare bloemen en/of gevriesdroogd fruit gebruiken.
Extra nodig: ronde bakvorm van 22 centimeter en bakpapier
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Witte chocolade monchoutaart:
Ingrediënten
- 175 gr biscuitjes
- 90 gr boter
- 3½ gelatineblaadjes
- 175 gr witte chocolade
- 300 ml slagroom
- 75 gr kristalsuiker
- 1 tl vanille extract
- 200 gr monchou
- 200 gr verse roomkaas
- 100 gr bramen
- 50 gr blauwe bessen
Instructies
- Bekleed de ronde bakvorm van 22 centimeter met bakpapier.
- Bodem: verkruimel de koekjes in een keukenmachine of doe de koekjes in een zipperbag en sla ze fijn met een deegroller.
- Smelt de boter in een pannetje en meng het door de koekkruim. Doe dit in de bakvorm en druk het goed aan met de bolle kant van een grote lepel. Zet in de koelkast om uit te harden.
- Vulling: doe de gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water. Smelt de witte chocolade au-bain-marie* en roer tot de chocolade gesmolten is. Haal dan van het vuur.
- Klop de slagroom stijf met de suiker en meng de vanille erdoor. Klop de monchou en roomkaas los in een andere kom. Doe de gelatineblaadjes met aanhangend water in een kommetje en zet dit 25 seconden in de magnetron.
- Als de gelatine dan is opgelost meng het met de handmixer door het roomkaasmengsel. Meng nu de gesmolten chocolade erdoor.
- Spatel éénderde deel van de slagroom door het roomkaasmengsel. Spatel nu voorzichtig de rest van de slagroom door het mengsel.
- Lepel het mengsel in de bakvorm op de koekjesbodem. Zet de taart minimaal 10 uur in de koelkast om op de stijven.
- Versier vlak voor het serveren de taart met het verse fruit naar keuze.