Walnotenpasta Maken

Leer hoe je zelfgemaakte walnotenpasta maakt door walnoten te roosteren. Dit proces haalt hun natuurlijke oliën naar boven, wat zorgt voor de meest boterachtige, zijdezachte en romige notenpasta. Perfect om te smeren op toast, brood of als ingrediënt in bakrecepten.

Ik laat je zien hoe je walnotenboter maakt met slechts één ingrediënt: geroosterde walnoten, gemixt in een keukenmachine. Deze voedzame, olievrije, suikervrije en glutenvrije notenboter is een heerlijk en gezond alternatief voor populaire notenboters en is geschikt voor Paleo en Whole30 diëten.

Wat is walnotenpasta?

Notenboters zoals pindakaas en amandelboter zijn erg populair, maar walnotenpasta verdient zeker ook een plek op je aanrecht. Deze notenboter is buitengewoon romig, boterachtig en rijk van smaak. Het is voedzaam, bevat geen toegevoegde oliën of suiker en kan eenvoudig op smaak worden gebracht.

Omdat walnotenpasta nog niet overal in de winkels te vinden is en vaak prijzig is, is dit zelfgemaakte alternatief een geweldige traktatie, perfect om te delen of cadeau te geven.

Walnoten: gezond en voedzaam

Walnoten zijn een uitstekende bron van gezonde vetten, zoals enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Daarnaast bevatten ze:

  • Omega-3 vetzuren
  • IJzer, calcium, zink en selenium
  • Vitamine E en B-vitamines
  • Antioxidanten die chronische ontstekingsziekten kunnen verminderen

Walnoten zijn geweldig voor de gezondheid van je hersenen en darmen, wat je algehele welzijn ten goede komt.

Smaakopties voor walnotenpasta

Maak je walnotenpasta extra bijzonder met de volgende toevoegingen:

  • Vloeibare zoetstof: Ahornsiroop of honing werkt perfect. Voeg deze toe als de pasta is afgekoeld.
  • Notenmixen: Combineer walnoten met cashewnoten, pistachenoten, pinda’s of pecannoten voor unieke smaken.
  • Vanille: Gebruik vanille-extract of poeder voor een subtiele, zoete smaak.
  • Specerijen: Denk aan kaneel, speculaaskruiden of chaikruiden. Start met ½ theelepel en pas aan naar smaak.
  • Andere smaken: Voeg cacaopoeder, chilipoeder of koffiepoeder toe voor een spannende twist.

Tips voor de perfecte walnotenpasta

  • Snufje zout: Neutraliseert de natuurlijke bitterheid van walnoten en versterkt de smaak.
  • Keukenmachine of blender: Een krachtige machine maakt het proces sneller, maar geduld is vereist. Pauzeer regelmatig om oververhitting te voorkomen.
  • Textuur en romigheid: Voeg smaakstoffen toe zodra de pasta glad en romig is.
  • De notenpasta is goed afgesloten zeker weken houdbaar in de koelkast.

Probeer het zelf!

Maak deze gezonde, romige notenpasta en geniet van een voedzaam smeersel dat je op allerlei manieren kunt gebruiken. Laat een reactie achter als je het recept hebt geprobeerd!

Walnotenpasta maken:

Je kunt walnotenpasta ook maken van amandelen, hazelnoten, cashewnoten pinda's. Als smaakmakers kan je ook nog kaneel of suiker toevoegen.
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Lunch, Sauzen/Dips
Keuken Amerikaans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr walnoten
  • 1 tl zout
  • 50 ml zonnebloemolie

Instructies
 

  • Rooster de walnoten zonder olie in een antiaanbakpan tot ze er een beetje vochtig of olieachtig uitzien en lekker ruiken. Ze hoeven niet te lang te bakken, want we willen ze niet verbranden.
  • Voeg de geroosterde walnoten toe aan een keukenmachine en maal ze ongeveer 1 minuut. Het zou eruit moeten zien als een dikke pasta zoals deze. Zo niet, laat de machine dan nog draaien.
  • Omdat het roosteren van de walnoten hun natuurlijke oliën naar boven haalt, zal het heel snel tot boter worden verwerkt.
  • Schraap de zijkanten schoon en verwerk nog een paar minuten of zo tot het heel dun/olieachtig is en druipt en gemakkelijk van een lepel af te gieten is.
  • Blijft het droog, voeg dan eventueel wat neutraleolie toe en mix tot je een pasta hebt.
  • Voeg nu eventueel een smaak toe, ik heb een snuf vanillezout gebruikt.
  • Je kunt deze pasta goed bewaren in een afgesloten pot in de koelkast.

8 reacties

  1. Hallo Jo, je kunt gewoon walnoten met vliesje gebruiken. Succes, laat je me weten hoe het ging en of je het lekker vindt?
    Groetjes, Hanneke

  2. Hallo, ik krijg geen vloeibare substantie. Eigenlijk een vaste paste. Beetje zoals creme honing.

  3. Hallo Marga, je moet het heel lang laten draaien in de keukenmachine. Op een gegeven moment wordt het dunner.
    Heb je ze van tevoren wel geroosterd in de pan of oven?
    Als het toch niet dunner wordt, kan je eventueel een heel klein beetje neutrale olie toevoegen.
    Succes, hoop dat het lukt zo.
    Groetjes, Hanneke

  4. Hoi! De olie waar gebruik je die voor? Voor het bakken in de pan , of voor het blenden….

    Als het klaar is hoelang is het houdbaar in de koelkast?

    Met vriendelijke groet Herma

  5. Hoi Herma, de noten worden zonder olie geroosterd in de pan. Als het mengsel te droog lijkt, voeg je een beetje olie toe in de keukenmachine. Deze pasta is goed afgesloten zeker weken houdbaar in de koelkast.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating