Visstoofpot van Ibiza Guisat de Peix

Ik kom al 40 jaar op Ibiza en mijn broer woont er al 35 jaar. Ibiza is erg toeristisch maar kent ook nog rustige en onontdekte plekken. Daar vind je nog het authentieke Ibiza en de lokale restaurantjes waar ze de typische Ibicenco gerechten serveren. Zo hebben wij ooit in het restaurant Can Cires in het pittoreske dorpje San Mateu alleen maar lokale gerechten gegeten. Ik weet niet of het restaurant nog bestaat, want de eigenaren waren destijds al niet zo jong meer. Een van die gerechten was een heerlijke visstoofpot van Ibiza Guisat de Peix.

Visstoofpot van Ibiza Guisat de Peix

 

Guisat de Peix

 

Er zijn fantastische visgerechten te vinden op Ibiza, maar de twee toppers zijn Guiset de Peix en Bullit de Peix. Het zijn beiden stoofpotjes gemaakt van lokaal gevangen rots vissoorten. Twee visgerechten die op elkaar lijken, maar toch anders zijn. In beide visschotels worden er minimaal drie vissoorten gebruikt. Dit kan rode schorpioenvis, zeebaars, roodbaars, pieterman, John Dory, zeebrasem en/of zeeduivel zijn. Deze worden in stukken gesneden en in de stoofschotel verwerkt.

 

De verschillen zijn dat in de Guisat de Peix aardappelen en amandelen verwerkt zijn en in de Bullit niet. Hierbij wordt er rijst in de visbouillon gekookt en deze wordt als volgende gang gegeten. Dit heet dan arroz a banda, de rijst wordt vaak met gebakken inktvis geserveerd.
Beide gerechten worden met aioli opgediend, dit wordt door de bouillon geroerd.

 

Als je een van deze gerechten in een restaurant besteld, hoef je geen voorgerecht te nemen. Het zijn behoorlijk vullende stoofpotten die je meestal vanaf twee personen bestelt. Het is wel pielen tijdens het eten, want de hele vissen met graat en al zitten erin. Daar moet je wel van houden. Ik heb de vissen gefileerd en eerst een lekkere visbouillon gemaakt van de graten. Vraag jouw visboer om de vissen te fileren en vraag dan de graten inclusief kop en staart mee om de bouillon ervan te maken.

Visstoofpot van Ibiza Guisat de Peix

 

Recept

 

Ik heb het Guisat de Peix recept van mijn broer- die op Ibiza woont – gekregen. Nou ja recept…. hij kan lyrische beschrijvingen van de producten geven en waar hij het gekocht heeft en verder krijg je een paar steekwoorden hoe het gerecht gemaakt moet worden. Nou dit heb ik er dus van gemaakt, zal wel niet origineel Ibicenco zijn, maar het was wel superlekker (al zeg ik het zelf). Heb er een soort vissoep van gemaakt, de vis dus inclusief bouillon geserveerd.

 

Tips:

 

Vissoorten*: Ik heb rode poon, roodbaars, zeebaars en schelvis gebruikt.

Als het maken van de bouillon jou teveel werk lijkt, koop dan een pot met goede visbouillon. En dan hoef je alleen maar de visfilets te kopen bij jouw visboer.

Het recept voor aioli** vind je hier.

 

 

Recept Visstoofpot van Ibiza Guisat de Peix:

Visstoofpot van Ibiza Guisat de Peix. Een heerlijke en authentieke visstoofschotel van het eiland Ibiza. Neem er de tijd voor om het te maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Soepen, Vis
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 kg vis*
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 rijpe tomaten
  • 40 gr blanke amandelen
  • 500 gr kleine vastkokende aardappelen
  • 12 draadjes saffraan
  • olijfolie
  • zelfgemaakte aioli**

Instructies
 

  • Fileer de vissen of laat je visboer dit doen. Trek van de graten, koppen en staarten een bouillon in 20 minuten. Giet dan door een zeef en vang de bouillon op in een andere pan.
  • Je hebt ongeveer 1,2 liter visbouillon nodig. Snijd de visfilet in stukken en bestrooi ze met wat zout.
  • Snijd de ui in dunne ringen, hak de knoflook fijn, snijd de tomaten in kleine blokjes, hak de amandelen fijn in je keukenmachine, schil de aardappelen en snijd ze doormidden.
  • Fruit de ui met de knoflook in een soeppan in een scheut olijfolie. Voeg dan de tomatenblokjes, zout en peper toe en bak dat ook even mee.
  • Doe nu de aardappelen, bouillon en saffraan erbij en breng aan de kook. Laat dit 10 minuten koken en doe dan de fijngehakte amandelen erbij.
  • Laat dan nog 10 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Leg dan de stukken vis in de bouillon en laat dit op middelhoog vuur ongeveer 5-7 minuten pruttelen tot de vis gaar is.
  • Schep de vis, aardappelen en bouillon in diepe borden en lepel er een dot aioli op.
  • Buen provecho!

2 reacties

  1. Hoi Martine, die wil ik ook nog eens gaan maken. Staat helaas nog niet op de site. Mvg, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating