Vegetarische Chinese tomatensoep

Ik vond vroeger de tomatensoep bij de Chinees zo lekker, goede reden om deze soep nu eens zelf te maken. Ik heb er een vegetarische Chinese tomatensoep van gemaakt, maar je kunt de soep natuurlijk ook vullen met wat kip of gehaktballetjes.

 

Chinese tomatensoep

 

Deze soep gemaakt van tomaten is helemaal niet moeilijk om te maken. En daarbij is de soep ook nog eens snel gemaakt en dat zonder pakje of zakje.
De soep kenmerkt zich omdat het een beetje zoet is. Je kunt de soep zoet maken door wat suiker toe te voegen en/of gembersiroop en zoete ketjap. De smaak van gember is trouwens ook kenmerkend voor deze soep.

 

Ik heb de tomaten van te voren ontveld, maar dat hoeft niet. Gebruik wel lekkere rijpe tomaten voor de soep, dit geldt trouwens voor alle tomatensoepen of sauzen. Als je ’s winters geen lekkere en rijpe tomaten kunt vinden, gebruik dan twee blikjes met tomatenblokjes. Ik zou dan een groentebouillonblokje gebruiken in plaats van bouillon, anders wordt de soep wel heel erg nat.

 

Zoals ik al schreef kan je de soep vullen met stukjes kip of gehaktballetjes. Maar ik heb dit niet gedaan. Alleen wat vermicelli erin (rijstnoedels kan ook) en wat pittige kiemgroenten erop. Ook lekker is taugé, lenteui en eventueel rode peper erbij. En natuurlijk kan je de soep nog vullen met extra groenten. Ik zou dan een zakje Aziatische wokgroenten erin doen en dit even laten meekoken samen met de vermicelli of rijstnoedels. Ook lekker erin zijn reepjes omelet. Bak daarvoor een dunne omelet, rol die op en snijd het dan in dunne repen.

 

Tip:

 

Je kunt de soep altijd naar eigen smaak maken, meer of minder suiker of gembersiroop erin. Iets pittiger dus wat extra sambal erbij. Vind je het te flauw doe er dan nog wat ketjap door.

 

Recept Vegetarische Chinese tomatensoep:

Vegetarische Chinese tomatensoep. Zelf Chinese tomatensoep maken is helemaal niet moeilijk. Als je dit een keer geproefd heb, ga je het vaker maken. Lekker!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Soepen, Vegetarisch
Keuken Chinees
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 750 gr tomaten
  • 2 el olie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 tl sambal
  • 500 ml groentebouillon
  • 4 el gembersiroop
  • 2 el ketjap manis
  • 1-2 el rietsuiker
  • vermicelli
  • pittige kiemgroenten
  • kroepoek

Instructions
 

  • Schil de ui en knoflook en snijd dit fijn.
  • Ontvel de tomaten eventueel en snijd ze in stukken.
  • Bak de ui en knoflook in een soeppan in een beetje olie. Voeg nu de tomatenpuree erbij en bak dit een paar minuten mee.
  • Doe nu de tomaten erbij en bak dit ook even aan. Voeg dan de gember, sambal en bouillon toe en breng aan de kook. Laat dit 10 minuten koken zonder deksel op de pan.
  • Voeg als smaakmakers de gembersiroop, ketjap en suiker toe en meng dit door de soep. Mix dan de soep glad met een staafmixer of in een blender.
  • Doe de soep weer in de pan en proef of het naar jouw smaak is. Voeg er eventueel nog wat sambal, ketjap, gembersiroop of suiker toe.
  • Voeg de vermicelli toe en kook dit gaar in de soep.
  • Lepel de soep in kommen en serveer het met wat kiemgroente erop en kroepoek erbij.

4 reacties

  1. Hoi Robin, dat valt wel mee op zo'n grote pan met soep. En zoals boven in de tekst staat …. doe eventueel wat minder gembersiroop erin als je de soep niet te zoet wilt maken.
    Mvg, Hanneke

  2. Hoi Wout, ja dat zou kunnen. Alleen geeft de gembersiroop wel die typische smaak van de Chinese tomatensoep. Mvg, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating