Tempeh met Rode Rijst, Zoete Aardappel en Paddenstoelen

In de foodybox van Kroon op het Werk zaten gemarineerde tempeh blokjes van BOON. Daar moest ik natuurlijk iets lekkers van maken. Het is natuurlijk een vegetarische maaltijd geworden. Deze tempeh met rode rijst, zoete aardappel en paddenstoelen is een heerlijke en gezonde maaltijd.

Tempeh

Tempeh is een blok samengeperste gefermenteerde (soja)bonen. De tempeh blokjes van Boon worden gemaakt van witte bonen.
De bonen worden geweekt en gekookt en daarna gemengd met een schimmel waardoor het gaat fermenteren. Dit wordt dan in blokken geperst. Klinkt misschien niet zo appetijtelijk, maar geloof me als je ze marineert of op smaak brengt heb je een geweldige vleesvervanger. Boon heeft de tempeh al in blokjes gesneden en gemarineerd voor je, ze zijn dus panklaar.
Tempeh zit vol voedingstoffen en is een goed eiwitbron, ideaal voor vegetariërs.
Daarnaast zit het nog vol met mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium.

Zoals ik al schreef moet je tempeh wel op smaak brengen, het goedje heeft namelijk geen smaak van zichzelf. Snijd het in blokjes en bestrooi het met een lekkere kruidenmix of marineer het in een zelfgemaakte marinade naar smaak.
Bak het dan rondom goudbruin en crispy, heerlijk!

Rode rijst

Rode rijst is een langkorrelige aromatische droogkokende rijst met een rood vliesje. Oorspronkelijk komt deze rijst uit de Himalaya maar de rijst wordt ook in de Franse Camargue verbouwd en heet dan Riz rouge de Camargue. Rode rijst is dan ook een van de gezondste rijstsoorten die je kunt nemen.
Houd er wel rekening mee dat deze rijst wel 30-40 minuten moet koken. Om dit te versnellen, kan je de rijst een nacht laten voorweken in koud water.
Maar je kunt ook een andere rijstsoort nemen, als je deze rijst niet kunt vinden.
In mijn blog: Welke rijstsoorten zijn er, lees je nog veel meer over de verschillende rijstsoorten.

Beukenzwammetjes

Ik ben gek op beukenzwammetjes, ze zijn niet alleen erg decoratief op het bord maar hebben ook nog een lekkere nootachtige smaak. Natuurlijk kan je ook andere paddenstoelen gebruiken in dit recept.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Tempeh met rode rijst, zoete aardappel en paddenstoelen:

Tempeh met rode rijst, zoete aardappel en paddenstoelen. Dit is een heerlijk vegetarisch gerecht gemaakt met gekruide tempeh blokjes.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 100 gr rode rijst
  • 125 gr beukenzwammetjes
  • 2 zoete aardappelen
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • olijfolie
  • 170 gr tempeh blokjes
  • 1 zakje veldsla
  • 2 tl sesamzaadjes

Dressing

  • 2 el tahin
  • 1 el limoensap
  • 1/2 tl Sriracha
  • zout, naar smaak

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Snijd de beukenzwammetjes los.
  • Maak de dressing door de ingrediënten met elkaar te mengen. Meng er net zoveel water door tot je een dressing hebt.
  • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak de zoete aardappelblokjes hierin.
  • Strooi de gerookte paprikapoeder erover en bak ze ongeveer 15-20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bak in een andere pan in een scheutje olijfolie de tempeh blokjes rondom goudbruin, voeg dan de paddenstoeltjes erbij en bak deze nog even mee.
  • Verdeel de veldsla over de borden. Lepel dan de rijst, zoete aardappelblokjes, tempehblokjes en paddenstoelen hierop.
  • Lepel de dressing erover en bestrooi met de sesamzaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating