Rijstsoorten | Verschillen, Bereiding en Toepassingen

Rijst, afkomstig van een grassoort, is al eeuwenlang een wereldwijd basisvoedsel. Er bestaan meer dan 8000 rijstsoorten. Of het nu Aziatische gerechten, Italiaanse risotto of Spaanse paella is, rijst speelt overal een belangrijke rol. Hoewel witte rijst populair is, blijft zilvervliesrijst gezonder vanwege de vezels en voedingsstoffen.

Om je te helpen, heb ik hieronder een overzicht gemaakt van de belangrijkste rijstsoorten, inclusief bereidingsinformatie en smakelijke recepten.

Verschillende rijstsoorten:

1. Witte rijst

De witte rijst is ontdaan van de vlies, wat resulteert in een neutrale smaak. Het is meestal langkorrelig, droogkokend en perfect als bijgerecht bij pittige gerechten. Ondanks zijn bewerking bevat witte rijst veel vitamines, mineralen, eiwitten en nauwelijks suiker of vet.

Recept: Gehaktballetjes in Maleisische currysaus met pilafrijst

2. Zilvervliesrijst

Ook bekend als bruine rijst of volkorenrijst. Deze rijst bevat nog de kiemen en zemelen, waardoor het rijk is aan vezels en voedingsstoffen. Zilvervliesrijst heeft een nootachtige smaak en heeft een iets langere kooktijd dan witte rijst.

Recept: Vegetarische ovenschotel met aubergines

3. Pandanrijst

Dit is een aromatische witte rijst, vaak gekookt met pandanbladeren. De smaak lijkt veel op jasmijnrijst. Het is een droogkokende rijstsoort met een lange, stevige korrel.

4. Jasmijnrijst

Ook wel parfumrijst genoemd. Jasmijnrijst komt oorspronkelijk uit Thailand en heeft een subtiele bloemengeur. De langkorrelige rijst past perfect bij pittige gerechten.

5. Basmatirijst

Basmatirijst is een zeer aromatische, langkorrelige rijst, beschikbaar in witte of volkoren variant. Het is ideaal voor Oosterse en kruidige gerechten.

Recept: Babi Ketjap met basmatirijst

6. Sushirijst

Japanse rijst met een kortere, ronde korrel die plakkerig wordt na het koken vanwege het hoge zetmeelgehalte. Perfect voor het maken van sushi.

Recept: Sushi rijstsalade

7. Risottorijst

Risottorijst heeft een grote, bijna rondkorrelige vorm die veel vocht opneemt, maar toch stevig blijft. De meest gebruikte soort is Arborio, die zorgt voor een romige risotto. Andere soorten zijn Carnaroli, Roma, Baldo en Padano.

Recept: Zeekraalrisotto van Sergio Hermans

8. Paellarijst

Deze dikke Spaanse rijstkorrel heeft een groot absorberend vermogen en plakt lichtjes aan elkaar wanneer hij afkoelt. Bekende soorten zijn Valenciarijst en Granza.

Recept: Paella met groene asperges, bonen en doperwten

9. Dessertrijst

Dessertrijst, ook wel paprijst of puddingrijst genoemd, heeft een rondkorrelige structuur en wordt zacht en plakkerig na het koken. Perfect voor rijstpudding of rijstepap.

Recept: Rijstpudding met sinaasappelmarmelade

10. Rode rijst

Rode rijst heeft een rood vliesje en komt oorspronkelijk uit de Himalaya. Hij is zeer voedzaam en rijk aan vezels. De Franse variant heet Riz rouge de Camargue.

Recept: Buddha bowl

11. Zwarte rijst

Ook wel “verboden rijst” genoemd, omdat vroeger alleen de Chinese keizer het mocht eten. Zwarte rijst heeft een intense, nootachtige smaak en bevat veel anthocyanen.

Recept: Zwarte rijstsalade

12. Gele rijst

Gele rijst is witte rijst die gekleurd is met kurkuma of saffraan. Deze rijstsoort is snelkokend door zijn voorbewerking.

Recept: Gele rijst met chorizo, prei en paddenstoelen

13. Wilde rijst

Hoewel het geen echte rijst is, wordt het zaad van deze grassoort vaak rijst genoemd. Wilde rijst is rijk aan vezels, eiwitten en voedingsstoffen en heeft een lange kooktijd.

14. Meergranenrijst

Meergranenrijst is een mengsel van diverse rijstsoorten zoals witte rijst, zilvervliesrijst, wilde rijst, tarwe en gerst. Het is voedzaam en vullend.

15. Snelkookrijst

Snelkookrijst is voorgekookte rijst die daarna wordt gedroogd, wat de kooktijd aanzienlijk verkort.

16. Notenrijst

Een rijstsoort waaraan noten en zaden zijn toegevoegd voor extra smaak en textuur. Je kunt het ook zelf samenstellen door je favoriete noten toe te voegen.

Rijstsoorten koken

Kijk altijd op de verpakking voor de aanbevolen bereidingswijze. Gebruik voldoende water, want rijst absorbeert veel vocht.

  • Witte rijst: 15-20 minuten kooktijd
  • Zilvervliesrijst: langere kooktijd
  • Rode, zwarte en wilde rijst: 45-60 minuten (verkort door te weken)

Rijstkoker

Een rijstkoker is ideaal voor perfecte rijst en veelzijdig in gebruik. Naast rijst kun je er ook stoofgerechten en soep in bereiden.

Magnetron

Doe rijst en water in een glazen schaal, dek af en kook in ongeveer 10 minuten gaar.

23 reacties

  1. Ik mis een rijst soort er is nu ook een paarse rijst soort kunt u daar meer info van vinden het soort heet jesburry of iets dergelijks

  2. Beste Danny, paarse rijst (Jesburry) is door een Chinese wetenschappers ontwikkelde genetisch gemodificeerde rijst. Deze is nog niet echt te koop voor ons en de vraag is of dit wel zal gebeuren. Mvg, Hanneke

  3. leuk artikel, maar begrijp alleen niet dat als je wilde rijst vermengd met een andere rijstsoort, hoe je de kooktijd dan kunt verminderen ?
    Lijk me logisch dat als de andere vermengde rijst gaar is en de wilde rijst nog niet, dat je het moet doorkoken tot de wilde rijst ook gaar is met gevolg dat de andere rijst te gaar is.

  4. Dankjewel Wim. Ik vermoed dat de rijstmerken de wilde rijst voorkoken voordat ze gemengd worden met de andere soorten rijst, zodat ze tegelijkertijd gaar worden. Mvg, Hanneke

  5. Ik ga een gebakken risotto maken en heb daarvoor Arborio rijst nodig. Nu is deze niet te vinden in de standaard supermarkten. Wel is er een risotto rijst te koop, maar als ingrediënt staat er alleen "risottorijst" op de verpakking. Nu is Arborio rijst een risotto rijst maar niet iedere risotto rijst is Arborio. Kan ik gewoon de risotto rijst gebruiken?

  6. Hoi Remko, de AH heeft wel Arborio rijst in hun assortiment. Als je dit niet kunt vinden, zou ik gewoon risotto rijst gebruiken. Hoop dat je hier iets mee kunt. Met culinaire groeten, Hanneke

  7. Hallo,

    De Arborio Rijst kan je vinden bij de Ah neem dan wel de jutte zak. Dat is de echte niet die van lassie is totaal niks.

    Ik ben in Italie geboren

    Risotto moet je niet bakken die moet je met bouillon koken Ik doe 25 Minuten en afblussen met wijn Mmmm heb er nu al trek in veel ik maak de risotto ook wel eens met Safraan dan word hij mooi geel en dan doe ik er Porcini bij. dat zijn een bepaald soort gedroogde paddestoelen ze ruiken zeer sterk Heeeerlijk!!!!!!!
    Of ik maak Risotto ook wel eens met Garnalen ook lekker.

    Je kunt de rijst ook bij een Italiaanse winkel halen Als die bij je in de buurt is, maar die Arborio zijn iets duurder dan de Ah Jutte zak.

    Veel plezier met het maken Mmmm

    Met vriendenlijke groet Florence van den Bos

  8. Hallo Florence, ja die arborio in de jute zak is erg goed. Met culinaire groeten, Hanneke

  9. Hartelijk dank voor de INFO RIJST , ik lust niets van rijst , maar als wij bij een chinees bestellen vraag ik altijd nasi Heerlijk vind ik deze . De vraag is altijd……….. hoe doen ze het toch ik bak er niks van . Er zijn verschillende websites maar vraag mij toch af waar vind ik de juiste .Groetjes Tina

  10. Goeden dag , ik zoek een platte , lange rijst soort .
    , de grootste soort die er bestaat . Wat raadt u mij aan ,
    Jan

  11. Hallo Jan, hangt ervan af wat je ermee wilt maken maar dan zou ik de zilvervlies of Basmati rijst nemen. Met culinaire groet, Hanneke

  12. Ha Hanneke
    Ik ben op zoek naar bamboe rijst . Waar kan ik dit kopen
    (Dit is rijst dat op stervende bamboe scheuten groeit etc)
    Vr Gr Carla

  13. Hoi Carla, ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en zou ik niet weten waar je dit kunt kopen. Misschien informeren bij een toko? Sorry dat ik je niet helpen kan, google gaf ook al geen uitkomst. Mvg, Hanneke

  14. Bedankt voor de uitleg!
    Ik vraag me alleen af, wat is Mahmood rijst voor een soort?

  15. Dankjewel Noortje, leuk om te horen. Volgens mij is Mahmood rijst een basmati rijst en is Mahmood de naam van het merk net zoals wij Lassi kennen. Hoop je hiermee voldoende geinformeerd te hebben. Groetjes, Hanneke

  16. hallo Hanneke,
    bij pap-rijst zie ik een andere verklaring dan ik ken. ik weet niet beter- en het staat ook vaak op de verpakking- dat het gebroken rijst is, de gebroken korrels die uit de goede rijst gezeefd wordt en omdat de korrel open ligt zijn zetmeel makkelijker afgeeft waardoor de pap beter bindt. vroeger waren er niet zoveel soorten en werd de pap-rijst dus altijd uit gewone rijst gezeefd.
    eigenlijk een restproduct, vandaar goedkoop. m'n leven lang heb ik graag div. soorten pap gegeten als toetje, zelf gemaakt is het voordelig en lekkerder dan kant en klaar
    nooit begrepen dat toetjes van de fabriek weken lang goed blijven terwijl de mijne in korte tijd zuur zijn?

  17. Hallo Ellis, Dessertrijst kan worden gemaakt van gebroken rijst. Omdat het een gebroken korrel betreft, neemt deze snel veel vocht op. Voor dessertrijst wordt ook vaak een rondkorrelige kleefrijst gebruikt, die oorspronkelijk uit Italië komt. Deze korrels worden na het koken zacht en plakkerig omdat ze de eigenschap hebben veel vocht tijdens het koken op te nemen. Daarom is deze rijst geschikt voor het maken van pap of desserts. Deze rijst noemt men ook wel puddingrijst of paprijst.
    Waarom jouw rijstpap snel zuur wordt weet ik niet. Koel je het wel goed af voordat het de koelkast ingaat? En in de kant en klare rijstepap zitten natuurlijk conserveringsmiddelen waardoor het langer goed blijft. Hoop dat ik hiermee jouw vragen beantwoord heb.

  18. welke rijst geeft de grootste korrel? Ik vraag dit in verband met een nasi schotel die ik wil gaan maken.

  19. Hi Jerry, het beste kan je hiervoor een langkorrelige rijst gebruiken zoals bijvoorbeeld de Basmatirijst.

  20. Beste Maartje, ik zou daar een langkorrelige witte rijst of volkoren rijst voor nemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *