Deze Tarwe met wortels en kikkererwten is een Midden-Oosters recept en diegenen die mij al langer volgen, weten dat ik gek op deze keuken ben.
Ik heb voor dit gerecht hele tarwekorrels gebruikt. Die koop je in grote zakken bij een Turkse winkel. Je kunt de tarwe het beste een paar uur van te voren laten weken, zodat de kooktijd aanzienlijk verkort wordt. Je hoeft de tarwe dan maar een klein half uurtje in plaats van een uur te koken. Je kunt de tarwe ook vervangen door Tarly welke goed verkrijgbaar is in de supermarkten. Ik heb Baharat kruiden gebruikt in dit recept. Dit is een Arabische kruidenmix die o.a. verkrijgbaar is in die mooie blikjes van Jonnie Boer Original Spices.
Je kunt zelf ook een kruidenmix samenstellen voor dit gerecht. Deze 7- kruidenmix (Sub-ah b’har) uit het Midden-Oosten lijkt heel veel op Baharat.
Recept Tarwe met Wortels en Kikkererwten:
Ingrediënten
- 300 gr tarwe
- olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 500 gr wortels
- 2 rode puntpaprika's
- 1/2 tl saffraan
- 1/2 tl rozenwater
- 1 el Baharat kruiden
- peper en zout
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 3 takjes tijm, blaadjes ervan
- 300 gr gekookte kikkererwten
- 1/2 sinaasappel, rasp en sap ervan
- 1 el honing
- 8 takken koriander
Instructies
- Kook de tarwe ongeveer 25 minuten in ruim water gaar.
- Schil de wortels en snijd ze in hele dunne plakjes. Spoel de paprika's, droog ze af en snijd ze in dunne ringen.
- Doe de saffraan in een glas en laat dit weken in 2 lepels warm water.
- Giet de kikkererwten af, spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
- Bak in een pan met olijfolie de uien met de wortelplakjes ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de paprika erbij en bak dit nog 5 minuten mee.
- Voeg de saffraan met het vocht toe, de Baharat kruiden, knoflook en tijm en laat nog even sudderen tot de wortelplakjes zacht geworden zijn (ze mogen nog wel een 'bite' hebben).
- Giet de tarwe af en meng dit samen met de kikkererwten door de groenten. Voeg de sinaasappelrasp, -sap en honing als laatste toe en meng alles goed door elkaar.
- Haal de pan van het vuur als al het vocht verdampt is.
- Serveer op vier borden met wat korianderblaadjes erover.
2 reacties
En de kikkererwten? Wanneer die toevoegen? Tarwe heb ik vervangen door ongepelde haver en rozewater door eau de fleur d'oranger
De kikkererwten gaan samen met de tarwe bij de groenten. Ongepelde haver en eau de fleur d'oranger lijken mij prima vervangers.