Een Tarte tatin is een Franse appeltaart die omgekeerd gebakken wordt op een laag van gekaramelliseerde suiker. Het is een oud streekgerecht en de gezusters Tatin uit Lamotte-Beuvron, maakten de taart wereldberoemd. Deze klassieke taart wordt gemaakt van appels gekarameliseerd met suiker en boter. Het deeg wordt vóór het bakken op de vulling gelegd. Vervolgens wordt het op een bord gestort en warm geserveerd.
Tarte tatin
Het is een rustieke fruittaart die ondersteboven wordt geserveerd. Het fruit wordt gekaramelliseerd met boter en suiker in een koekenpan en vervolgens gebakken onder een deken van bladerdeeg, dat na het omdraaien een korst vormt. Ik heb het proces zo veel mogelijk vereenvoudigd zonder de smaak te beïnvloeden.
Er zijn veel manieren om tarte tatin te maken. Na verschillende mislukte recepten had ik eindelijk de sleutel gevonden om een heerlijke gekruide tarte tatin te maken die keer op keer perfect lukt. Het is misschien niet zoals ze het op de Franse banketbakkersschool leren, maar ons doel was om een ietwat intimiderend recept toegankelijk en haalbaar te maken voor thuis- en hobbybakkers.
Ingrediënten
- Appels: Je hebt ongeveer 6 grote appels nodig. Zie hieronder voor informatie over de beste appelsoorten.
- Bladerdeeg: gebruik een kant-en-klare bladerdeeg welke vers op rol wordt verkocht in de supermarkten.
- Roomboter: Is de helft van de karamelsaus. Ik gebruik graag roomboter, maar je kunt een plantaardig alternatief nemen.
- Rietsuiker: De andere helft van de karamelsaus. Je kunt ook kristalsuiker of bruine basterdsuiker gebruiken.
Welke appel
Gebruik geen moesappels (zoals de Goudrenet of Elstar) voor deze taart, die zijn doordat ze te veel vocht verliezen, niet geschikt voor de tarte tatin. Maar gebruik een frisse stevige appel zoals de Jonagold of een Cox.
Tip:
Probeer ook eens deze heerlijke Grootmoeders Appeltaart of Franse appeltaart.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Tarte tatin:
Equipment
- ovenvaste pan (of ronde ovenschaal) van 26 cm doorsnede
Ingrediënten
- 200 gr (riet)suiker
- 100 gr roomboter
- 6 grote appels
- 1 rol (270 gr) vers bladerdeeg
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Schil de appels, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis met een bolletjessteker.
- Verdeel de boter in kleine blokjes over de bodem van de schaal of pan. Strooi de suiker over de boter. Schik de appels met de bolle kant op de schaal.
- Zet de schaal/pan op het vuur en laat de suiker in circa 5-7 minuten karamelliseren (bruin kleuren).
- Rol ondertussen het bladerdeeg uit ter grootte van de taartvorm. Prik het deeg gelijkmatig in met een vork. Drapeer nu het deeg over de appels en duw het deeg iets naar binnen.
- Bak de taart in het midden van oven in ongeveer 30-35 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten staan.
- Leg dan een groot bord op de schaal, keer samen om (pas op voor de hete karamel!) en laat de taart op het bord glijden.
- Serveer warm met een toef slagroom en/of een bolletje vanille ijs.