Ga terug
+ servings
Tarte tatin. Een Tarte tatin is een Franse appeltaart die omgekeerd gebakken wordt op een laag van gekaramelliseerde suiker.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • ovenvaste pan (of ronde ovenschaal) van 26 cm doorsnede

Ingrediënten
  

  • 200 gr (riet)suiker
  • 100 gr roomboter
  • 6 grote appels
  • 1 rol (270 gr) vers bladerdeeg

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Schil de appels, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis met een bolletjessteker.
  • Verdeel de boter in kleine blokjes over de bodem van de schaal of pan. Strooi de suiker over de boter. Schik de appels met de bolle kant op de schaal.
  • Zet de schaal/pan op het vuur en laat de suiker in circa 5-7 minuten karamelliseren (bruin kleuren).
  • Rol ondertussen het bladerdeeg uit ter grootte van de taartvorm. Prik het deeg gelijkmatig in met een vork. Drapeer nu het deeg over de appels en duw het deeg iets naar binnen.
  • Bak de taart in het midden van oven in ongeveer 30-35 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten staan.
  • Leg dan een groot bord op de schaal, keer samen om (pas op voor de hete karamel!) en laat de taart op het bord glijden.
  • Serveer warm met een toef slagroom en/of een bolletje vanille ijs.