Steak sandwiches zijn altijd een schot in de roos. Naar mijn mening zijn malse, sappige reepjes steak bedekt met een lekkere salsa tussen twee sneetjes stokbrood altijd lekker! En dat is dit Stokbrood met longhaas en peterseliesalsa zeker.
Ik maak dan ook graag sandwiches met elk soort steak of biefstuk. Als jij ook van rood vlees houdt, bekijk dan mijn Philly Cheese Steak Sandwich of Rosbief sandwich met walnotenpesto.
Steak sandwiches zijn al zo lang ik me kan herinneren een hoofdbestanddeel in mijn huis.
Voor mij zijn steak sandwiches een verbeterde versie van een typische burger. Ik hou van beide, begrijp me niet verkeerd, maar als ik moest kiezen, zou ik elke keer voor de steak sandwich gaan. Er zijn zoveel variaties van een steak sandwich, voornamelijk vanwege de verschillende soorten stukken rundvlees. Ik besloot te gaan voor een van de meest onderschatte stukken, de longhaas.
Longhaas
Omdat de slager dit stukje vlees vaak zelf hield, wordt longhaas ook wel beenhouwersbiefstuk of karweivlees genoemd. Het grote publiek wist niet veel over dit stuk rundvlees omdat het een vreemde vorm heeft, het is lang en slank, in tegenstelling tot de rondere ribeyes en bredere steaks.
Het is mals en vol van smaak. En wel een kenmerkende smaak die een doorsnee steak sandwich een heerlijke intensiteit geeft. Vraag jouw slager om de pezen te verwijderen en deze klaar te maken voor het grillen.
Dit recept voor longhaas is heerlijk om in de pan te bakken, te grillen of te roosteren. Het duurt even om te marineren en kan eigenlijk elk stuk biefstuk vervangen. Zorg er wel voor dat je de tijd neemt om het goed te snijden.
Let op: dit vlees bereid je niet doorbakken, maar rare of medium rare (rood)!
In mijn blog: Verschillende soorten biefstuk, lees je alles over dit rundvlees.
Je kunt de longhaas eventueel vervangen door een flat iron steak, bavette of diamanthaas.
Maken
Ik maak mijn sandwiches liever pas klaar als ik ze wil eten. Zo voorkom ik klef brood. In plaats daarvan zet ik de salsa van tevoren in de koelkast en maak ik mijn sandwiches klaar als de steak gebakken of gegrild is.
Erbij
Wat is een sandwich zonder een lekkere side? Hieronder noem ik een aantal van mijn favoriete gerechten om steak sandwiches mee te combineren:
- Zelfgemaakte frieten
- Zoete aardappelfrieten
- Koolsalade
- Caesar salade
Tips:
- Gebruik voor dit recept versgebakken stokbrood voor de lekkerste sandwich!
In plaats van 2 stokbroden kan je 4 pistoletjes nemen. - 500 gram vlees is ongeveer een halve longhaas.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Stokbrood met longhaas en peterseliesalsa:
Ingrediënten
- 2 stokbroodjes
- 500 gr longhaas
- 1 takje rozemarijn
- 1 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
Salsa
- 1 bos peterselie
- 2 tenen knoflook
- 2 ansjovisfilets
- 1 el kappertjes
- 1 el Dijonmosterd
- ½ citroen, rasp en sap
- 3 el olijfolie
- peper en zout
Erbij
- sla
- tomaten
Instructies
- Hak rozemarijnblaadjes en knoflookteentjes fijn.
- Meng in een kom de rozemarijn, knoflook en olijfolie met elkaar.
- Bestrijk hiermee de longhaas en laat ongeveer een uurtje op kamertemperatuur marineren.
- Bak (of verwarm) de broodjes af in de oven.
- Salsa: haal de peterselieblaadjes van de takken en hak dit samen met de knoflook, ansjovis en kappertjes fijn op een grote snijplank.
- Doe dit in een schaaltje en meng met de mosterd, citroenrasp en -sap en olijfolie. Breng op smaak met peper.
- Zet een antiaanbakpan of grillpan op hoog vuur en laat deze goed heet worden. Bak de longhaas ongeveer 3 minuten aan een kant, draai dan om en bak nog 3 minuten op de andere kant.
- Haal uit de pan en laat onder aluminiumfolie ongeveer 10 minuten rusten voordat je het in dunne plakken aansnijdt.
- Snijd de broodjes doormidden, leg er wat sla en tomaten op. Verdeel hierop de vleesplakjes en lepel er wat saus over. Serveer direct.