Stamppot zoute boontjes en raapstelen met rundersaucijs

Deze stamppot zoute boontjes en raapstelen met rundersaucijs is een beetje winter en voorjaar tegelijk. We hebben dit de laatste dag voor het crash dieet gegeten, voordat je gaat denken he mag ze dat wel eten?
Zoute boontjes zijn echt een winterse groente, vooral vroeger werd dit gegeten als ze geen verse groenten meer hadden. Voorjaar door de raapstelen. Dit is een typische voorjaarsgroente. Het zijn namelijk de jonge blaadjes van de meiknolletjes. Lekker fris, knapperig en een beetje pittig. Dit gaat heel erg goed samen met de gezouten snijboontjes.

 

Deze raapsteeltjes zijn vanaf maart tot en met mei verkrijgbaar. Meestal in bosjes of ook los verkrijgbaar bij jouw groenteboer. Als je ze koopt, let er dan wel goed op dat de blaadjes mooi licht groen en stevig zijn. De verlepte bosjes moet je laten liggen. Ze zijn niet lang houdbaar dus gebruik ze dezelfde of de volgende dag.
Het is een supergezonde groente, vol met vitamine, mineralen en antioxidanten. Reden genoeg om ze een keer te proberen. Het lekkerst vind ik ze rauw in een salade of zoals in deze stamppot als laatste erdoor gemengd.

Nog meer raapstelen

 

En deze Raapstelen en knolselderij remoulade salade is ook het proberen waard.

Stamppot zoute boontjes en raapstelen met rundersaucijs. De laatste dag voor mijn crash dieet hebben we nog deze stamppot zoute boontjes en raapstelen met rundersaucijs gegeten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 500 gr zoute boontjes
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 1 klont roomboter
  • 400 gr raapstelen
  • 4 rundersaucijzen
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout, naar smaak

Instructions
 

  • Spoel zoute bonen goed af met koud water. Kook de snijbonen 10 minuten en spoel ze daarna nog een keer.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Breng in een pan met ruim water (zonder zout) de aardappelen aan de kook en leg hierop de voorgekookte boontjes.
  • Laat ongeveer 20-25 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Giet dan af en doe het terug in de pan en stamp.
  • Bak ondertussen de rundersaucijzen gaar in een scheutje olie.
  • Spoel de raapstelen schoon en laat ze uitlekken, snijd ze dan in stukken.
  • Voeg bij het stamppotje een klont boter en meng de rauwe raapsteeltjes erdoor.
  • Als de stamppot te droog is kan je er nog een klontje boter of wat olijfolie doorheen roeren.
  • Serveer het stamppotje op de borden en leg er een saucijs op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating