’s Winters wordt het lekker veel gestampt in de Hollandse keuken. En er wordt steeds meer gevarieerd met de stamppotten. Waar we vroeger stamppot boerenkool, andijvie of hutspot maakten, worden nu allerlei soorten groenten in de stamppot gebruikt. Ik had nog een Chinese kool, een halve savooie kool en een prei liggen. Het leek mij een goed idee om dit in een gerecht te combineren. Omdat het ontzettend koud was vandaag is het een stamppot van kool en prei met salsa verde geworden.
Ik had nog een potje salsa verde in de koelkast staan en het leek mij wel lekker om dit bij de stamppot te doen in plaats van een kuiltje met jus. Allereerst omdat ik geen jus had en ten tweede om wat meer smaak en pit aan dit gerecht te geven. De stamppot is lekker met of zonder een lekkere rookworst van de slager.
Wil je ook de *salsa verde in deze stamppot gebruiken, dan kan je hier het recept vinden.
Ingredients
- 1 kilo kruimige aardappels
- 200 ml melk
- 1 klont roomboter
- 1 prei
- 1 teentje knoflook
- 4 takjes tijm, blaadjes ervan
- 1 Chinese kool
- 1/2 savooiekool
- peper en zout
- salsa verde*
Instructions
- Schil de aardappels, snijd ze in stukken en zet ze in ruim water met een beetje zout op het vuur. Breng aan de kook en kook ongeveer in 20 minuten gaar. Giet ze dan af.
- Snijd de prei in dunne ringen en spoel de prei schoon onder koud water. Laat goed uitlekken.
- Pel en snipper de knoflook. Snijd de Chinese en savooie kool in dunne reepjes.
- Bak de prei in een grote hapjespan of wok met een scheut olijfolie. Voeg de knoflook en tijmblaadjes toe en bak minstens 2 minuten op halfhoog vuur.
- Zet het vuur nu hoger en roerbak de kool in de pan.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn samen met de melk en boter. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg de aardappelpuree bij de kool en verwarm het geheel nog even terwijl je blijft omscheppen.
- Schep de stamppot op de borden, maak een kuiltje met een lepel en lepel hierin de salsa verde. Serveer eventueel nog met een rookworst erbij.