Speltrisotto met venkel en gerookte zalm

In plaats van risotto rijst heb ik spelt gebruikt voor dit gerecht. Spelt is lekker en gezond en dit oude graan maakt helemaal zijn comeback. Waarom? Nou omdat het veel eiwitten bevat en het vol met mineralen en vitaminen zit. Spelt is voedzaam en goed te verteren. Je koopt het bij de natuurvoedingswinkels of bij Italiaanse delicatessenzaken, daar wordt het verkocht onder de naam Farro. Heel veel redenen dus om deze speltrisotto met venkel en gerookte zalm eens te proberen.

 

Ik heb vooraf de speltkorrels 2 uur laten weken in ruim koud water. Verder kan je het koken zoals je risotto zou koken.

 

Spelt

 

De rest van de spelt kan je eventueel gebruiken in deze heerlijke Kippensoep met wortel, witte bonen en spelt.

Speltrisotto met venkel en gerookte zalm. Maak eens een risotto van speltkorrels, dit is goed verteerbaar en heeft een lekkere bite.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • roomboter
  • olijfolie
  • 250 g speltkorrels
  • 50 ml droge witte wijn
  • 750 ml hete kippenbouillon
  • 1 grote venkel
  • 1/4 ingelegde citroen
  • 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper en zout naar smaak
  • 10 takken peterselie
  • 150 gr warm gerookte zalmstukken

Instructies
 

  • Schil en snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit een klontje boter en een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem op hoog vuur.
  • Fruit de ui hierin, doe dan de knoflook erbij en bak nog een minuutje mee op middelhoog vuur.
  • Voeg de spelt toe en bak al roerend een paar minuten mee. Voeg de witte wijn toe en roer tot deze is opgenomen.
  • Giet dan de bouillon toe en laat op middelhoog vuur koken in de pan (zonder deksel).
  • Snijd ondertussen de venkel in kleine blokjes. Verwijder het vruchtvlees van de citroen en snijd de schil in hele kleine blokjes.
  • Voeg dit toe aan de 'risotto' en kook ongeveer 20 minuten. Als het dreigt te droog te koken, kan je nog wat water toevoegen. Het lekkerst is als de spelt en de venkelblokjes nog een beetje bijtgaar zijn.
  • Neem nu de pan van het vuur en voeg een klontje boter en de geraspte Parmezaanse kaas toe. Meng dit voorzichtig door de risotto en laat nog een paar minuten staan.
  • Haak de peterselieblaadjes grof en strooi dit over de risotto.
  • Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Breek de zalm in stukjes en verdeel dit over de risotto.
  • Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating